Nowy Kult

To forum służy wolnej wymianie poglądów i opinii. Ale nie będziemy tolerować szerzenia nienawiści, obrażania i obrzucania wyzwiskami innych dyskutantów oraz trollowania. Nie będzie także tolerancji dla reklamowania nielegalnych nagrań bądź innych nielegalnych produktów. Osoby nie stosujące się do tych zasad będą (bez uprzedzenia) banowane.

KLAUZULA INFORMACYJNA DOTYCZĄCA PRZETWARZANIA DANYCH OSOBOWYCH

Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informuję, iż:
1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Buldog - Piotr Wieteska , ul. Świętojerska 24 m 52, 00-202 Warszawa
2) kontakt z Inspektorem Ochrony Danych - wieteska@kult.art.pl
3) Odbiorcą Pani/Pana danych osobowych będą upoważnieni pracownicy administratora oraz zleceniobiorcy świadczący na rzecz administratora usługi zarządcze
4) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu umożliwienia Panu/Pani korzystania z tego forum internetowego na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.
5) Pani/Pana dane osobowe przechowywane do momentu żądania usunięcia z subskrypcji
6) przysługuje Pani/Pan prawo do: wglądu do treści swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania a także do cofnięcia zgody oraz prawo do przenoszenia danych
7) ma Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego
8) podanie danych osobowych jest dobrowolne. Brak ich podania uniemożliwia rejestrację oraz korzystanie serwisu forum

Proszę o zapoznanie się z polityką prywatności dostępną w stopce serwisu.

Re: Nowy Kult

Postprzez Neghe » 13 paź 2016, o 23:56

Pana Wojtka trzeba bardzo pochwalić za realizację i brzmienie tej płyty. Prawda? ;)

Postprzez Łukasz_eM » 14 paź 2016, o 00:07

Neghe napisał(a):Bardzo lubię Apokalipsę, jest w niej kilka obecnych zmiennych, które robią z niej "przebój". IMO, singlowe.

Wszystko pięknie, tylko wokal strasznie dziwny, dla mnie niewyraźny.

Postprzez Neghe » 14 paź 2016, o 00:21

Łukasz_eM napisał(a):
Neghe napisał(a):Bardzo lubię Apokalipsę, jest w niej kilka obecnych zmiennych, które robią z niej "przebój". IMO, singlowe.

Wszystko pięknie, tylko wokal strasznie dziwny, dla mnie niewyraźny.

Wpadłem właśnie teraz, żeby to napisać. Wokal jest spoko, ale tj napisałeś - niewyraźny. Nie czaję kilku wersów drugiej zwrotki. No ni chuj nie umiem. Tutaj jakaś klapa.

Postprzez slay » 14 paź 2016, o 10:36

SafeMan napisał(a):W Empiku przy dworcu głównym w Gdańsku mają, ale odmówili mi sprzedaży :( Trzeba czekać do jutra

Empikowe kombinatorki, ja wczoraj odbierałem z tego miejsca płytę z tym, że zamawiałem przez net w poniedziałek, dali bez problemu.

Postprzez filip264 » 14 paź 2016, o 13:31

Super! Wreszcie bardzo dobra płyta! Zdecydowanie najlepsza od OKSK, bardzo fajne brzmienie płyty, tylko w niektórych piosenkach niewyraźny wokal. Jak dla mnie najlepsze "Wstyd" i "Jeśli będziesz tam"
Na czarnej szosie pereł moc, to deszcz w tunelu świateł lśni...

Postprzez Neghe » 14 paź 2016, o 13:38

Jest jednak ;p Trochę z opóźnieniem: http://www.antyradio.pl/Radio/Radio-New ... adiu-11264

Postprzez amonos » 14 paź 2016, o 15:11

Płyta taka se.
Jeśli będziesz tam, madryt, to nie jest kraj dla starszych ludzi, wstyd, dwururka, pęknięty dom cz.2 i apokalipsa naprawdę dobre a reszta no cóz ewidentnie brakuje mocnych kawałków płyta 7/10.

Postprzez Neghe » 14 paź 2016, o 15:34

Mnie płyta bardzo się podoba. Lubię ten spokojniejszy klimat, zespól może iść w tym kierunku. Imo mimo, że płyta jest stonowana, to nie brakuje tutaj przebojowych kawałków. Zespól posiada instrumentarium umożliwiające budowanie bogatych kompozycji i tutaj to właśnie dostałem.
Tekstowo jest naprawdę fajnie. Poza "wiara wieczna jest przewieczna" i kilkoma drobnostkami, to teksty sa zadbane i zróżnicowane.
Oby tak dalej chłopaki!

Ps. Czy druga zwrotka Apokalipsy przypomina Wam piosenkę Kazika "Alicja!"? ;)

Postprzez wr » 14 paź 2016, o 16:57

Tak na szybko:
1. Jesli bedziesz tam - bardzo dobry kawalek. "Otwieracz" plyty idealny. Buja. Tekst
spartolony podobnie jak w utworze "Prosto" niegdys. Niby super sie rozwija, a tu nagle z Adasiem Kazik wyskakuje. W tym przypadku jest to pani co pije... I te klawisze (to w ogole klawisze?) na poczatku strasznie walą po uszach, brrr :D
2. Madryt - chlopaki chyba mysleli dlugo, by wybrac jeden z gorszych numerow na singiel. Takie tam pierdololo o niczym.
3. To nie jest kraj - spokojny, bujajacy, moze byc.
4. Wstyd - mialem okazje uslyszec na yt wersje koncertowa. Ta z plyty brzmi mdło. Mogła byc plytowa petarda, jest srednio. Wokal malo zadziorny, a szkoda, bo tekst dobry.
5. Cisza nocna - kojarzy mi sie z jakimis piosenkami T-raperow znad Wisly :D tekst ok, refren chwyta za serce :D
6. Dwururka - tu rowniez refren wygrywa :D zabawnie. na pewno w top 3 tej plyty.
7. Bezbronni w furii - pewnie cos, co mialo wyladowac na suplemencie, ale ktos przeforsowal ;)
8. Odejde - jw
9. To nie jest zbrodnia - chcialbym to uslyszec w wersji koncertowej. Za duzo klawiszy. Moze byc.
10. Pekniety dom cz.1 - troche jak "Nowe tempa" :D dobry numer, ale gdzies brakuje tej zadziornosci w wokalu. Dobry pomysl z tym podzialem na cz.1 i 2. Wymowne :)
11. Pekniety dom cz.2 - dobre. Na koncercie bedzie ogien. Tekst ok, wszystko gra.
12. Apokalipsa - bylby bardzo dobry numer gdyby nie ten niewyrazny wokal przekrzyczany przez instrumenty. Jest tylko dobry. Koncertowo bedzie lipa jak z Karinga.

Czekam na suplement, bo przypuszczam, ze tam beda ze dwa dobre kawalki.
Plyta na plus. Na pewno najlepsza wsrod 4 ostatnich. Czy przebila Salon? Ciezko chyba porownac te dwa krążki. W kazdym razie przewidywalem, ze to bedzie najlepsza plyta po OKSK i bylem bardzo, bardzo blisko ;)
Echo wyje "łuuu" i straszy...
Wilkami, wojnami, kryzysami, kredytami, szaleńcami za sterami, ruskami, żydami, gejami, brudasami, rękawami z asami, forami ze specami, nocami z babami z wąsami

ratunku

Postprzez donkey » 14 paź 2016, o 19:07

Co wy macie z tą "Apokalipsą", ja tam jednego czy dwóch wyrazów nie rozumiem.
Zmazując barwy lasom i polom, mknie balon nocy z knajpy gondolą

http://www.youtube.com/watch?v=raZ-ltWuS9I

Postprzez Barti » 14 paź 2016, o 19:10

Bardzo nierówna płyta. Jeśli punktem odniesienia uczynić "Prosto", "Hurrę" czy "Poligono", to jest dobrze. Ale jeśli "Salon", no to już trochę gorzej.

Są cztery naprawdę dobre utwory. Początkowe "Jeśli będziesz tam", "Madryt", "Wstyd" i "Dwururka". Czy tekst spartolony? Może coś w tym jest, "pani, która pije" jeszcze nie jest taka najgorsza. Potem niestety tekstowi brakuje dobrej puenty, dobrego rozwoju historii, bo tylko pierwsza zwrotka wydaje się kompletna. "Madryt" nie jest jednym z gorszych, ale bardzo do mnie trafia muzycznie – świetny Gruda! "Wstyd" to będzie koncertowa petarda, jeden z lepszych numerów; publicystyka, która nie jest na siłę, nie jest naciągana, powiew dawności w dobrym wydaniu. No i "Dwururka", która moim zdaniem ma największy potencjał przebojowy; to ten utwór powinien iść jako drugi singiel, na pewno nie "Apokalipsa". Połączenie smaczków muzycznych w zwrotkach z prostym, przebojowym, fajnym refrenem. Nie mogę doczekać się tego na koncercie, szkoda, że w Toruniu nie zagrali – będzie moc!

"Apokalipsa" to najbardziej zmasakrowany kawałek na płycie. Świetne porównanie do "Karingi" powyżej, takie samo mam wrażenie. Na koncertach to nie będzie dobre, zwłaszcza na koniec. A szkoda, kompozycja i tekst mają naprawdę potencjał. Nie rozumiem, czemu ten wokal tam tak kiepsko brzmi. Drażni mnie też ten fragment z "Wisząąąąąc" – sprawia to wrażenie, znowu, niedopracowanego tekstu, który w pierwszej i ostatniej części jest bardzo dobry. Nawet przejmujący, trudno mi tego słuchać ze względu na różne osobiste historie. Szkoda więc, że piosenka ta brzmi właściwie jak szkic dobrego utworu.

Reszta mnie nie porwała. Niby nie jest źle, ale parę utworów wydaje mi się zupełnie bez wyrazu – "Cisza nocna", "To nie jest zbrodnia", "Pęknięty dom 1". Mam również odczucie, że prawdziwą bolączką tekstów są refreny. Potrafią zepsuć cały pomysł i właśnie wprowadzają tę nijakość. Dość powiedzieć, że refren "Madrytu" to jeden z lepszych. Refren "Bezbronnych w furii" bez komentarza! Co to jest? "To nie jest kraj dla starszych ludzi" też ma irytujące te refreny, nawet nie potrafię powiedzieć, czemu ten utwór mnie denerwuje. Może dlatego, że bywał grany przedpremierowo na koncertach i wydawał mi się zamulaczem?

Zaletą płyty jest też brak ewergrinu "Moja myszko". Chociaż refren kawałka "Odejdę" o wyłączaniu prądu przypomina przeszłość, więc łezka w oku jest.

Mimo tych wad cieszę się z tej płyty, z przyjemnością co jakiś czas odtwarzam sobie wybrane kawałki. Życzę wszystkim miłego odsłuchu!

Pozdr.

Postprzez dwaeuro » 14 paź 2016, o 19:37

Neghe napisał(a):Wszystko pięknie, tylko wokal strasznie dziwny, dla mnie niewyraźny.
U mnie było podobnie na głośnikach komputerowych, jednak po odsłuchaniu na dobrym sprzęcie, a później słuchawkach - bardzo fajnie słychać, ciekawie jest ten wokal ulokowany w przestrzeni.

Postprzez Bartek_PLRZ » 14 paź 2016, o 19:50

Pierwszy odsłuch.Wydaje się być fajna. Zobacze za kilka miesiecy czy wroce do choc jednego utworu...

Postprzez dwaeuro » 14 paź 2016, o 20:49

Po kilku odtworzeniach:

Cholernie przygnębiająca ta produkcja. W wydźwięku kojarzy mi się z LSMO. Tak jakby na Prosto Kazik w tekstach próbował walczyć, szukać drogi, nie zgadzać się na zaszufladkowanie, iść prosto, poza tym cieszyć się małymi rzeczami, a tutaj pogodził się z chujnią dookoła - dla mnie to w większości nie są protest-songi, tylko pokrewne wierszy poetów przeklętych. Jakoś tak to odbieram.

Jak dla mnie TOP6:
- Wstyd (stary dobry solowy Kazik);
- Cisza nocna (muzyka + refren po wsłuchaniu się przygnębia totalnie, "Co za wesoły, wesoły świat" powoduje łzy w oczach, a nie uśmiech);
- To nie jest kraj (niezły kolaż);
- Apokalipsa (jakby odnaleziona po latach piosenka z LSMO z ciekawymi efektami na wokalu);
- Dwururka (choć muzycznie [zwłaszcza refren] w stylu najnowszych produkcji, z dobrym tekstem);
- Jeśli będziesz tam (dobry numer na wstęp).

Powiem tak, płyta zyskuje na każdym odtworzeniu. Są numery do których się będzie wracać czy są hity na miarę Prosto, nie wiem.

Postprzez Jedras » 14 paź 2016, o 21:46

Od siebie mogę napisać, że Prosto to dla mnie żaden hit:P Jeżeli całą nową płytę porównujemy do tego kawałka to chyba średnio:P "Wstydu" jeszcze nie kupiłem, więc nie mam jeszcze zdania.

Postprzez nazywoalenazywo » 14 paź 2016, o 21:59

Wrażenia - po pierwszym przesłuchaniu:

Czuć świeżość gdzieniegdzie muzyczną, zwłaszcza tak do połowy płyty. Są wstawki z głosami, miejscami nieco udziwnione i urozmaicone dźwięki, czuć moc czy świeżość w miejscach sięgającą faktycznie OKSK, z drugiej strony jakby czasami nawet mniej melodyjności. Całość pod względem muzycznym to jakby takie skrzyżowanie ostatnich kilku płyt Kultu czy Kazika.

1. Jeśli będziesz - bardzo pozytywne zaskoczenie, trochę takiej Kazikowej życiowej publicystyki + git muzyka, na pewno będę powracał do tego
2. Madryt - zbyt już osłuchany od singla, choć tu troszeczkę nieco inny
3. To nie jest kraj - dobrych kilka uwag, nie pamiętam szczegółów, ale wrócę
4. Wstyd - publicystyczny Kazikowo-solowy melorecytowany tekst, osadzony w realiach 2016, mocna muzyka na 6+!!! na 100% wrócę. Aczkolwiek nie dotarło do mnie o co z tym wstydem chodzi dokładnie, posłucham, poanalizuję to.
5. Cisza nocna - w przeciwieństwie do jednego z przedmówców nie uważam tego kawałka za słaby, widzę tu chyba porównanie rządzenia w Polsce do zarządzania zakładem psychiatrycznym, muszę to poanalizować
6. Dwururka - w przeciwieństwie do jednego przynajmniej z przedmówców nie zapałałem miłością do tego kawałka, muszę zrozumieć o tam chodzi, a kogoś biseksualnego?
7. Bezbronni w furii - kawałek średni, ale interesujący, widzę jakieś odniesienia do Polski 2016, poanalizuję
8. Odejdę - trzeci lub drugi z najlepszych kawałków jak dla mnie, widzę porównanie Donalda i Kaczora
9. To nie jest zbrodnia - musiał być średni skoro nie zapamiętałem po raz pierwszy wiele
10. Pęknięty dom 1 - obraz obozu Pis oczami Po, kawałek bardzo dobry, może nawet drugi na płycie z dobrych, jakoś nawet wydaje mi się lepszy od również świetnego, ale bardziej przegadanego domu 2. Bardziej mroczna muzyka ma też większy urok.
11. Pęknięty dom 2 - obraz obozu Po oczami Pis, kawałek bardzo dobry, muzyka tylko taka trochę bardziej chyba nijaka, ale odsłucham dalej
12. Apokalipsa - jakieś mroczne klimaty kobiety co się powiesiła czy coś takiego, generalnie kawałek tekstowo i muzycznie trochę pogmatwany mimo przynajmniej na początku mocno obiecującej mocniejszej nuty. Faktycznie jest to coś jakby z Karingi, ale Karinga była bardziej klarowna

Płyta ma i w sobie elementy muzycznej świeżości i nieraz dość dobrymi publicystycznymi spostrzeżeniami może i na miarę z 12 groszy czy OKSK, kilka kawałków opisuje Polskę 2016, teksty są bardzo aktualne i na czasie. Czasami jednak wyłażą mniej melodyjne i harmoniczne momenty, trochę jak w "41" Kazika czy Bar La Curva Knż, teksty czasami złapią za coś celnie, czasami opisują coś nieco banalnie lub jakby jedynie do rymu. Można tu pewnie i poczuć klimat takiej maligmy jak w LSMO, która może czasem wyleźć. Płyta na pewno intryguje mocniej niż kilka płyt Kazika, Kultu i Knż od czasów OKSK i będę wracał do wszystkich kawałków by napisać swoje wrażenia w pkt.2 za czas jakiś. Ogólnie widać tu jakąś inspirację OKSK, ale także i nieco późniejszym czy ostatnim Kultem, Kazikiem gdzieś tym dawniejszym, ale i tym od czasów "41" czy nawet "Bar La Curvą" Knż (tam też bywały miejscami wolniejsze, ale też i surowsze kawałki lub mniej jasne muzycznie czy tekstowo)

Wrażenia - po kilku odsłuchach: jak odsłucham to napiszę :)

Postprzez dwaeuro » 14 paź 2016, o 22:11

Ponownie Madryt na pierwszym miejscu LP3.

Postprzez onyx » 14 paź 2016, o 22:18

Wyprzedziłeś ponownie i ciekawe ile tygodni zostanie na pierwszym miejscu LP3.
Prawda w relacji i ochrona,to co było nie istnieje,ale ma na dzisiaj wpływ.

Postprzez amerykanin » 14 paź 2016, o 23:41

Gdybym miał zaczynać przygodę z Kultem od tej płyty to za cholerę bym tego nie "łyknął"....

Po 22 latach słuchania dziadków ;) to może być.......

Postprzez ron oczywistek » 15 paź 2016, o 00:53

Rzadko tu zaglądam od lat tu już nie piszę nic ale skłoniło mnie do tego wydanie tej płyty. A może w zasadzie wydarzenie około płytowe czyli to że już kutasina podpisany Adam Grontman wrzucił płytę w youtube. Trochę to chujowe i może ktoś kto jest bliżej zespołu by się tym faktem zainteresował i zadziałał w kwestii zdjecia tego z youtuba. Osobiście płyty nie słuchałem i poczekam aż przesyłka do mnie dotrze z Polski

Postprzez qbekpro » 15 paź 2016, o 01:16

Słucham. Słucham z uwagą. Jest dobrze. Ale to moje odczucie, każdy ma swoje zdanie.
Mam tylko nadzieję, że się "Fred Perry" nie dojebie do logo z tyłu okładki. "Gdzieś" już bardzo podobne widziałem :)

Postprzez Artek Miszcz » 15 paź 2016, o 02:28

Przesłuchałem album na koncie YT tego "złodzieja", którego pewien użytkownik tego forum tak nazwał. A mnie się wydaje, że dobrze ten człowiek zrobił, przynajmniej wiem za co płacę.
Te wszystkie numery brzmią tak... mdło. Po prostu mdło. Mdło i podobnie. Jakbym to już kiedyś słyszał. Jakoś najbardziej ubodło mnie to przy " To nie jest zbrodnia" - czysty początek "Rządu Oficjalnego", jeszcze tylko zabrakło mi tych bębnów z automatu z albumu albo z bootlegu z Jarocina '93 gdy Szczota go zaczynał, a wokal żywcem zdarty z "Salonu Recreativo", z kawałka o tym samym tytule.
Wiem, że Banan był ciężki. Widać to przez to co się wyczytało i w "Białej Księdze", i przede wszystkim z "Ide tam gdzie idę" , wydana 7 lat po rozstaniu z Bananem, a Kazik dalej tak na niego narzekał, choć wydawałoby się, że może przez ten czas złość minie. To po kiego grzyba się na Bananie dalej wzorujecie? Po chuj grają na koncercie jego numery, skoro był taki zły i niedobry? "Madryt" totalna kopia "Dlaczego wszystko jest takie drogie" i "Nie żyje ponad stan" we zwrotce raperskiej, "Pęknięty dom część 1" to kopia " V rozbioru Polski".
Ta płyta jest po prostu ch... słaba. Kocham ten zespół tylko ciut mniej niż swoją Kobietę, ale wkurwia mnie że to wszystko robione jest tak na odwal. Kazik sam powiedział, że nie robi Taty 3 z Kultem, bo Kult jest zbyt zblazowany. To dlaczego nie weźmie ich wszystkich za dupy i nie każe zrobić czegoś porządnego? Trzon został ten sam, jest Kazik, Gruda i Jeżyk, za Banana jest Wojtek, pana Morawca nie liczę, choć go lubię, w pełni przyznaje rację Bananowi, który powiedział w Białej Knidze przy okazji płyty "Tata 2", że pan Piotr rozwalił sobie mózg różnymi specyfikami. I Banan nie był w pełni "odpowiedzialny" za aż taką dominacje w Kulcie w sferze gitar, po prostu trzeba było tyle nie ćpać ;)
Niestety, jest słabsza niż ' Hurra" , choć myslałem że nic słabszego nie da się wydać. Pomyliłem się :) Jedynie "Wstyd" zasługuje na jakąś uwage, miło go będzie wykrzykiwać na koncertach oraz "Dwururka". Ale poza tym - tragedia... Tyle czekania na taki zawód ;)
Szkoda, wolalbym jako słuchacz ciężką atmosferę w Kulcie z Bananem i nawet żeby ta płyta brzmiała jak "Poligono" (IHMO wg mnie brzmi bardzo podobnie, jest trochę przedobrzona, nasz najpierwszy Gitarzysta Kultu jakby za bardzo sie postarał ;) ), niż ten wesoły i prawie wolny od konfliktów klimat obecnego składu zespołu. Z Bogiem.

Postprzez nazywoalenazywo » 15 paź 2016, o 03:20

Każdy ma prawo do wyrażania swoich poglądów, natomiast nie mogę się zgodzić z ostatnią opinią.

Po kilku odsłuchaniach:
1. Jeśli będziesz tam - to nawet zbyt dobre na wstępniak, dobre rymowanie i muzyka, jeden z lepszych kawałków, trochę jakby nawet efektów elektronicznych + bas czy bębny z Kultu może i z lat 80-tych
2. Madryt - trudno bym zmienił zdanie, tu zgodzę się z przedmówcą zwrotka rapowana trochę przypomina utwór z Poligono... Muzycznie też znajdziemy coś podobnego np. na Prosto "Największą armię..."
3. To nie jest kraj - melodia trochę monotonna, albo widzę wszędzie politykę albo tam w pierwszej i drugiej są opisane dwa przeciwstawne plemiona Po i Pis. Jeśli chodzi o skojarzenia to kiedyś był "To nie jest kraj moich snów" na Hurra, ale utwór jest zgoła zupełnie inny.
4. Wstyd 6+ Słowa i muzyka. Skojarzenie już mam - do Ja wiem to z OKSK, Prosto, a pierwsze dźwięki jakby z LMDLM Knż, publicystyka jak z dobrego solowego Kazika z pierwszej połowy lat 90-tych. Faktycznie te wszystkie newsy z netu najczęściej zawierają negatywne fakty powiązane ze wstydem szeroko rozumianym.
5. Cisza nocna - kapitalny utwór zdaje się Janka?, im dłużej słucham tym lepiej, genialna muzyka i słowa o uprawianiu polityki w tym kraju
6. Dwururka - nadal nie rozumiem zachwytu nad tym utworem i go nie rozumiem
7. Bezbronni w furii - muzycznie czuć rękę Janka
8. Odejdę - utwór dla mnie kapitalny, ciekawa muzyka, tekstowe analogie, arcy-mistrz. Skojarzenie z pradem mam z Kutasem na prąd z Hurra...
9. To nie jest zbrodnia - dość monotonny klon czegoś z Hurra lub Prosto... "Mój mąż"
10. Pęknięty dom 1 - utwór bardzo dobry, wokal taki trochę poprzecinany, dziwny hm... niczym z jednego kawałka Bar La Curva Knż. Ciekawe porównanie do V rozbioru... muzyka jednak chyba ciut inna, a i wokal całkiem inny, temat Pisu ten sam co w 2006, ale czy to wina Kazika? -;)
11. Pęknięty dom 2 - bardzo dobry, cytat o gówniarzach z Michnika, muzyka taka nieco wesoła i biesiadna, ale tam może miało być, powaga i niepokój były w cz.1
12. Apokalipsa - trochę za krótka i niezbyt udany klon Karingi czy jakiejś ludowej pieśni...

Na płycie widać starania muzyków by płyta zabrzmiała nieco inaczej i nowocześniej niż Salon, Poligono, a także niż Hurra i Prosto. Są pewne wstawki, efekty, ciekawe zgrania instrumentów, jednak to i tak nic co w czasach OKSK... Większość muzyki i tekstów jest jednak dość smutna... Na OKSK było jakoś weselej choć też czasami tak zagadkowo i hipnotycznie jak teraz, jest mniej melodyjnie niż w Salonie i Poligono, czuć pewne klimaty z Hurra, Prosto, "41", "Bar La Curva" itp. Z ostatnią stydyjną płytą Knż zbieżne są niektóre teksty bez pewnego dystansu do opisywanego zjawiska... Tamta płyta też była na swój sposób smutna... Płyta jest też dość mocno poświęcona sprawom politycznym, o religii tylko nieco symbolicznie w pierwszym utworze, o miłości tym razem nie ma, chyba że o jakiejś mniej standardowej... Poprzednie płyty Kultu mało mówiły o polityce, nie były tak do końca smutne, choć na Hurra czy Poligono było po części podobnie... Nie wiem czy to wiek muzyków, czy poruszane treści... Niemniej jednak uważam że to całkiem dobra płyta, będę słuchał na pewno sporą część utworów, Wstyd na miarę czegoś z 12 groszy czy kawałka z Oddalenia i na pewno nabędę suplement. Wg. Ważnego trafiło tam trochę lepszych utworów niż te, które trafiły na płytę podstawową.

Postprzez Jedras » 15 paź 2016, o 10:44

Co do płyty na YouTube - nie pochwalam, że ktoś nielegalnie umieścił ją w sieci.
Z drugiej strony Acid Drinkers na 5 dni przed premierą zaczęli udostępniać na YouTube poszczególne kawałki z nowe płyty..
Dobra muzyka sama się obroni;)

Postprzez ron oczywistek » 15 paź 2016, o 11:27

Nie nazwałem go złodziejem ;)
Tak jeśli Acidzi chieli sobie ją umieścić to przecież wszystko ok ich decyzja i też uważam ją za słuszną - słuchacz może zapoznać się z materiałem etc.
No ale jeśli ktoś, kto jest spoza zespołu to robi to jest to uważam chujowe

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FORUM