Nowy Kult w Nowym 2013 roku

To forum służy wolnej wymianie poglądów i opinii. Ale nie będziemy tolerować szerzenia nienawiści, obrażania i obrzucania wyzwiskami innych dyskutantów oraz trollowania. Nie będzie także tolerancji dla reklamowania nielegalnych nagrań bądź innych nielegalnych produktów. Osoby nie stosujące się do tych zasad będą (bez uprzedzenia) banowane.

KLAUZULA INFORMACYJNA DOTYCZĄCA PRZETWARZANIA DANYCH OSOBOWYCH

Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informuję, iż:
1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Buldog - Piotr Wieteska , ul. Świętojerska 24 m 52, 00-202 Warszawa
2) kontakt z Inspektorem Ochrony Danych - wieteska@kult.art.pl
3) Odbiorcą Pani/Pana danych osobowych będą upoważnieni pracownicy administratora oraz zleceniobiorcy świadczący na rzecz administratora usługi zarządcze
4) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu umożliwienia Panu/Pani korzystania z tego forum internetowego na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.
5) Pani/Pana dane osobowe przechowywane do momentu żądania usunięcia z subskrypcji
6) przysługuje Pani/Pan prawo do: wglądu do treści swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania a także do cofnięcia zgody oraz prawo do przenoszenia danych
7) ma Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego
8) podanie danych osobowych jest dobrowolne. Brak ich podania uniemożliwia rejestrację oraz korzystanie serwisu forum

Proszę o zapoznanie się z polityką prywatności dostępną w stopce serwisu.

Re: Nowy Kult w Nowym 2013 roku

Postprzez kolend » 13 maja 2013, o 19:29

donkey napisał(a):
Barti napisał(a):Naprawdę szkoda - a wystarczyło dać chociażby - pierwsze z brzegu - "Nie chcę grać w reprezentacji / czemu ludzie wyzywają mnie od zdrajcy?"

Można pewnie i tak:

Czemu nie chcąc grać w reprezentacji
Jestem wyzywany przez ludzi od zdrajcy

można jeszcze na milion sposobów, ale sylaby się powinny choć w miarę zgadzać...

gdy ja nie chcę grać w reprezentacji,
ludzie wyzywają mnie od zdrajcy

ale to i tak jest najmniejszy wg mnie problem, bo tego błędu większość nawet nie zauważy, ale inne teksty czasem mnie po prostu rażą tak, że słuchając się skrzywiłem

może trzeba by komuś dać te teksty do przejrzenia przed... skoro w jakieś 15 minut znaleźliśmy tu X opcji na obejście błędu językowego, to gdyby poprawić tych kilka miejsc w poszczególnych kawałkach, całkiem inny mógłby być odbiór całości...

Postprzez IBANEZBAS » 13 maja 2013, o 19:36

W kwestii tekstów Kazika nic się nie zmieniło. Ciągły spadek formy... Ostatnia płyta na którą cokolwiek ciekawego napisał to "Płyta" Buldoga. Na prosto to jest istny dramat. Szkoda, że wreszcie idealnie brzmiąca płyta, z basem jak należy ( chyba ostatnio na OKSK brzmiał w miarę) zwyczajnie nie ma większego sensu.

Postprzez SafeMan » 13 maja 2013, o 19:42

Postprzez donkey » 13 maja 2013, o 19:46

IBANEZBAS napisał(a):W kwestii tekstów Kazika nic się nie zmieniło. Ciągły spadek formy... Ostatnia płyta na którą cokolwiek ciekawego napisał to "Płyta" Buldoga. Na prosto to jest istny dramat. Szkoda, że wreszcie idealnie brzmiąca płyta, z basem jak należy ( chyba ostatnio na OKSK brzmiał w miarę) zwyczajnie nie ma większego sensu.

Bez przesady. Porównując te teksty do tekstów z ostatniej płyty KNŻ, to jest to niebo. Zresztą dla Kultu Kazik teksty w miarę przyzwoite pisał, a dla KNŻ-tu nie do końca - już na Maszynach śmierci były słabe. Jednak to sprawa gustu, a nie mam czasu na jakąś szczegółową, merytoryczną dyskusję.
Zmazując barwy lasom i polom, mknie balon nocy z knajpy gondolą

http://www.youtube.com/watch?v=raZ-ltWuS9I

Postprzez CZŁOWIEK - ŁOŚ » 13 maja 2013, o 19:49

No, jest tam niestety więcej takich zgrzytających baboli: wznoszenia w górę, spadania w dół, jakaś taka bezsensowna przestawnia, która łamie rytm wersu - jak rozumiem: po to, żeby się coś działo - a mógłby się on po prostu ładnie sklejać.

Mam generalnie taki zarzut - abstrahując od muzyki - że teksty są złe. Złe i tyle.
W zasadzie mógłbym w tym kontekście powtórzyć to, co miałem do powiedzenia o "Hurra" (chętni zajrzą na archiwalnego bloga). Ja już nie wiem, o czym facet śpiewa w ogóle i do kogo, co jest konstatacją smutną w pierwszej kolejności.
Ale na pewno - dodam zgryźliwie - Wiesław Weiss zapyta Kazika w Teraz Rocku, o czym są teksty, a Kazik opowie - i już będzie wszystko wiadomo, że ten jest super, tamten jest o złych politykach, a ten trzeci to w ogóle bardzo długo był pisany ;-)

Postprzez donkey » 13 maja 2013, o 19:50

SafeMan napisał(a):Nowy teledysk

Początek teledysku mnie rozwalił. Na początku ci z "Gdy nie ma dzieci". Zajebiście pociągał piersióweczkę. Potem mi się podobało, jak wnuczka kopnęła w laskę dziadka i Kazo wylądował na glebie :lol: . Oglądam dalej. Mam nadzieję, że będzie jeszcze lepiej.

Postprzez donkey » 13 maja 2013, o 20:11

W tej scenie z wózkiem inwalidzkim, to mi się przypomniał ostatni film z gangiem Olsena, jak Kjelda pchali na wózku ze sobą.

Ogólnie fajny pomysł na teledysk. Powiem nawet więcej, Pietrzak to ma łeb, żeby ludziom przypomnieć teledysk do "Gdy nie ma dzieci".

Postprzez babeo » 13 maja 2013, o 20:17

Już dawno nie widziałem tak dobrego klipu!

Postprzez vonfloyd » 13 maja 2013, o 20:18

Na prawdę wyszedł im ten teledysk! Normalnie japa mi się cieszyła cały czas :P A i zupełnie inaczej samą piosenkę się odbiera (zmiana jest w dobrą stronę oczywiście).

Postprzez vonfloyd » 13 maja 2013, o 20:26

Eee.. i nie zdążyłem doedytować swojego posta. Duży szacun dla SP za udostępnienie na Spotify od pierwszego dnia już ;) Nie wszyscy tak robią i prawdę mówiąc wątpiłem, że będzie.

Postprzez SafeMan » 13 maja 2013, o 20:26

Teledysk rzeczywiście udany. Tak w połowie myślałem, że będzie słaby, ale im dalej, tym ciekawiej. Końcowy efekt super, brawo dla pana Pietrzaka za pomysł na nawiązanie do OKSK :D

Postprzez artek » 13 maja 2013, o 20:26

SafeMan napisał(a):Nowy teledysk

nawet całkiem śmiesznie wyszło i wręcz w połączeniu z obrazem piosenka jest do przełknięcia

ponownie odpaliłem płytę; tak się zastanawiam dlaczego miejscami muzyka tak się musi "spieszyć", dlaczego Kazik musi śpiewać prawie "łamiącym" się głosem?
co do tekstów, przerażająca jest ta trudność Kazika w przenoszeniu myśli na papier; w wywiadach papierowych czy też podczas wypowiedzi jest jakiś sens, można się czegoś dowiedzieć a nawet dać się zaskoczyć, bez wątpienia facet jest biegły w obserwacji życia wszelakiego ale coś się strasznie zblokował, niestety ;(

Postprzez babeo » 13 maja 2013, o 20:27

Ciężkie zadanie teraz przed SP. Dostali super materiał, teraz tylko duży nacisk na promocję i będzie płytowy przebój.

Postprzez Łukasz_eM » 13 maja 2013, o 20:29

vonfloyd napisał(a): A i zupełnie inaczej samą piosenkę się odbiera (zmiana jest w dobrą stronę oczywiście).

Dokładnie !

Ja pierdziele dobre to, czad ! :lol:

Postprzez petrow » 13 maja 2013, o 20:31

Płyta kozak! "Dzisiaj jest mojej córki wesele" powinien Xsiąże śpiewać, bo to chyba przeróbka "Spaceru po Warszawie" :D

Postprzez wr » 13 maja 2013, o 21:13

"Dzisiaj jest mojej córki wesele" to pierwszy kawałek do odstrzału. Zaniża poziom strasznie. I nie brzmi w ogóle. Biesiada. Na Hurrę by się nadał.
"Bomba na parlament", "Mój mąż", "Prosto", - dla mnie muzyczne mistrzostwa.
Najlepszy tekst - "Największa armia świata".
"Życie jest piękne" - prosta piosenka, która wbiła mi się idealnie w nastrój. Świetna!

Jest dobrze. Płyta brzmi!
Echo wyje "łuuu" i straszy...
Wilkami, wojnami, kryzysami, kredytami, szaleńcami za sterami, ruskami, żydami, gejami, brudasami, rękawami z asami, forami ze specami, nocami z babami z wąsami

ratunku

Postprzez donkey » 13 maja 2013, o 21:32

Widzisz, a ja bym jedynie odstrzelił "Bomba na parlament" ;) . Dla mnie okropna piosenka. Jakoś przez mgłę pamiętam "Policję" Buldoga i to chyba te klimaty. Nie dla mnie.

Postprzez redhead » 13 maja 2013, o 21:41

odebrałem swoją dzisiaj i odsłuchałem całą 3-krotnie już i stwierdzam, że ......

PŁYTA JEST ŚWIETNA !!!
(i miażdży Pindę i Hurrę bez dwóch zdań)

-----------------------
na teraz nie ma słabych punktów dla mnie
PIERWSZA I NAJWAŻNIEJSZA RZECZ - BRZMI GENIALANIE (balans muzyka, wokal itp itd) .....Toczko geniusz normalnie :)

na razie tyle - na dłuższa recenzję przyjdzie pora po 100-tnym odsłuchu tak gdzieś ;)
"Taka jest moja koncepcja, tak ja to widzę"

Postprzez nazywoalenazywo » 13 maja 2013, o 22:09

Jestem po pierwszym przesłuchaniu, ogólnie okazała się bardzo żywą, energetyczną płytą, najbardziej żywą i radosną od kilkunastu lat (ostatnimi takimi były OKSK, LMDLM, Melassa). Odnajdziemy w tekstach prosto wypowiedziane odniesienia do polityki, otaczającej rzeczywistości, czego również było mniej na wielu ostatnich płytach. W kilku utworach przejawia się motyw państwa jako systemu, który kogoś aresztuje. Każdy utwór zagrany mocno, może być potencjalnym przebojem. Jednak za połową płyty przestałem dostrzegać różnorodność i każdy utwór wydawał się podobny do innego (ostatnio taką płytą bez większych urozmaiceń wydawał mi się "Your Eyes" i mniej nieco "Muj wydafca"). Teksty proste, tak jak i muzyka (jak z koncertu, bez solówek, wstępów, efektów), ale czyż płyty z wcześniejszego okresu nie szły w tą stronę?

Utwór "Prosto" jest zwrócony bezpośrednio do Pis i PO, mimo że nazwy tych partii nie padają, ale z tekstu to prosto wynika. Jest to buntowniczy manifest, znacznie bardziej wyrazisty niż na ostatniej płycie Knż.

Jeśli chodzi o religię, to widać jakby nawrócenie do Boga. Albo to przypadek, albo zmiana ideowa, w każdym razie w "okresie wiary" powstawały najlepsze, najmocniejsze płyty Kultu (m.in Muj Wydafca). Rozważania o państwie czy piłce nożnej przynoszą skojarzenia z niektórymi solowymi płytami (np. historia piłkarza na "Melassie")

Z drugiej strony po pierwszym przesłuchaniu najbardziej tekstowo zwrócił uwagę "Prosto", reszta gdzieś się zmieszała ze sobą. Ale pamiętam, że po przejściu z OKSK na Mojego Wydafce też miałem takie odczucie, a potem odnalazłem różnorodność.

Płyta z pewnością nagrana na luzie, ale z dużą dawką energii niespotykanej od dawna. Prawdę mówiąc takiej płyty się już nie spodziewałem, natomiast nie jest to oczywiście płyta taka jak sprzed dziesięciu lat, raczej synteza wszystkiego, co było do tej pory, z maksymalnym akcentem na prostotę i mocne granie, zwłaszcza instrumentów dętych i gitary, klawisze chyba tylko trochę się przewinęły gdzieś, ale w zasadzie to ich nie ma.

Co do teledysku "Dobrze być dziadkiem" to z początku myślałem, że to nietrafiony wybór. Ot, taka biesiadna pioseneczka do śpiewaniu u cioci na imieninach, stylowanie muzyków na staruszków też nie przypadło mi do gustu, ale potem jak zaczęli młodnieć i przy wstawkach z "Gdy nie ma dzieci" wyszło ciekawie. Aczkolwiek, gdyby np. takie "Prosto" doczekało się teledysku to dopiero mogłoby być nietuzinkowo.

Postprzez kolend » 13 maja 2013, o 22:16

donkey napisał(a):Utwór dotyczący wesela córki do końca nie jest taki biesiadny. Przynajmniej w klasycznym sensie, gdyż pojawia się tam refleksja:

I tylko łzę uronię
Dwa razy lub raz
Bo z wojny synu mój
Jej bracie nie wróciłeś

Tutaj robi się taki niesamowity kontrast, że człowiekowi samemu może pocieknąć łza.

no właśnie dziwne, słuchasz sobie kawałka disco polo o weselu, a tu nagle się okazuje, że ktoś umarł, nie bardzo pasuje, tak jakby nie pasował, że ona tańczy dla mnie, ale nie jej siostra, bo zmarła...

Postprzez taataah » 13 maja 2013, o 22:22

co tu duzo mówić - Prosto w pytę: :D :D
pawarotaradio.pl
"Co ten dziadek właściwie pierdoli? Czy kpi? Czy pyta? Czy dupa go boli?
Pięćdziesiąt już prawie ma lat,Co to, za jaki on widzi świat?"

Postprzez lothian » 13 maja 2013, o 22:52

Koledzy:
primo pierwsze to SP SPISAŁO SIĘ OK ja płytę otrzymałem dzisiaj ok 14( na polsko-czeskie obrzeża) to chyba jest bardzo OK
primo drugie w kwestii płytki szata graficzna, opakowanie bardzo fajne, jeśli chodzi o treść liryczno-muzyczną to na 5 ( w skali 1-6)-jestem po kilku przesłuchaniach, i tak jak kiedyś pisałem już na tym forum to panowie po 50-tce nie stworzą już raczej nowej " spokojnie", ale niczego nie muszą się wstydzić - dobra płyta gratuluję KULTOWCY !!!
Podsumowaniem niech będzie odpowiedź Kazika na jedno z pytań jeszcze chyba w Teraz Rocku ( to było w czasach Taty bądź Taty 2- mam wszystkie numery TR więc mogę poszukać dokładnie)-"... Kult gra taki rodzaj muzyki, który nazwałbym folklorem miejskim..."- nic dodać nic ująć.P.S Moja propozycja na pomarańczową 2013 :
- intro- Teide w wersji wydłużonej, następnie cała "Prosto"
- krótka przerwa
- plus setlista, dajmy na to 20 kawałków, dacie rady Panowie ( mam nadzieję, ze pewu Was zmobilizuje ), przecież kiedyś tak graliście cała 45/89, przerwa i druga częćś koncertu, pamiętam Wrocław ( chyba w "kolorze" ?)

Postprzez Buli » 13 maja 2013, o 23:22

lothian napisał(a):"... Kult gra taki rodzaj muzyki, który nazwałbym folklorem miejskim..."- nic dodać nic ująć.

Tutaj dużo młodzieży jest.Może raczą tego nie pamiętać ?
ja naprawdę mam szacunek do siebie ...... Goomi _ Tomasz Gomółka, Kraków, Nowa Huta

Postprzez somekind » 13 maja 2013, o 23:32

Dev napisał(a):Wydawalo mi sie, ze to kwestia ustawienia przecinka. To w takim razie przykro mi, ale dalej nie rozumiem. Dla usprawiedliwienia powiem, ze studiowalem informatyke ;) Wyjasnisz?

A to kierunek studiów jest jakimś wytłumaczeniem? Chyba tylko takim w stylu: "bo ona mnie sprowokowała swoim ubiorem".

Nowa płyta dość podobna do poprzedniej, ale nie ma "Marysi", ani nic o kutasach na prąd, więc jest jakby lepiej. Muzyka niezła, ale teksty niestety "średnie". Od razu widać, że Kazik nie czyta Rzygu Kulturalnego.
Za to teledysk wesoły, szkoda tylko, że piosenka to takie drugie "Gdy nie ma dzieci". Ale może za 25 lat będę lubił takie klimaty. ;)
Lista sklepów wielkopowierzchniowych w Wałbrzychu:
Agata Meble
Galeria Handlowa „Victoria”
Galeria Handlowa „Auchan”
Centrum Handlowe „Centrum OK”
Centrum Handlowe „Real”
Centrum Handlowe „Kaufland”
„OBI”
„Castorama”
„Makro”
„Tesco”

Postprzez arielg » 14 maja 2013, o 01:45

Nie przesadzacie? Liryka Kazika jest, a raczej była, doskonała i trafna dlatego, że potrafił on w prosty, potoczny sposób opisać rzeczywistość. Nie róbcie zatem z Kazika jakiegoś poety, bo to jest rock a nie poezja śpiewana.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FORUM