trini napisał(a):http://kultura.gazeta.pl/kultura/1,114548,14035557,Kazik_Staszewski__Miejsce_prywatnego_zdjecia_jest.html
sem napisał(a):trini napisał(a):http://kultura.gazeta.pl/kultura/1,114548,14035557,Kazik_Staszewski__Miejsce_prywatnego_zdjecia_jest.html
Teraz dopiero przeczytałem cały wywiad podlinkowany przez Trini i muszę powiedzieć, że nie miałem jeszcze odwagi przesłuchać Prosto, więc nie wiem czy nową płytę Kultu da się słuchać, ale wiem, że przynajmniej Kazika da się czytać! A z tym bywało różnie przez ostatnie lataŚwiadome odgrodzenie się od gwałtu nowoczesności, wytworzenie sobie narzędzia w postaci syna-selektora informacji internetowej, będącego swoistą przejściówką między dziadkiem a współczesnością, ogólne wrażenie całkiem sporej dawki dystansu, rozsądku i samoświadomości ze strony Kazika. Sporo obserwacji ze świadomością swojego punktu siedzenia, niedużo kategorycznych tez. Fajny też wątek o ekspercie od wszystkiego, a z drugiej strony, że Ireną Santor nie jest. I że fanowski owczy pęd nie jest fajny
Wątki o roli lęku (strachu) w życiu człowieka/historii ludzkości, o dychotomii pomiędzy lękiem a miłością, o tym, że lęk jest dobrze ugruntowany w historii człowieka. O tym czy miłość jest równie dobrze ugruntowana już nie wspomniał
Z jednej strony "pokojowa wizja świata" wydaje mi się wynalazkiem cywilizacyjnym, z drugiej - z czegoś musiała się rozwinąć
I o pomieszaniu poczucia niższości z poczuciem wyższości i siedzeniem półdupkiem na stołku. Miło, miło się to czytało, jakiś dziwny ten poranek.
CZŁOWIEK - ŁOŚ napisał(a):Taka refleksja mnie naszła, że gdyby KS poświęcił czas, który spędza na bieganie po Zetkach i TVN-ach, na rzeźbienie we własnej liryce, to twórczość by na tym zyskała, a świat telewizji śniadaniowych nic by nie stracił.
babeo napisał(a):Sądziłem, że nie nadejdą te czasy, że Kult będzie się osobiście promował po ZETkach i RMFach. No ale skoro było Opole i Sopot, to w sumie to po jednej linii.
babeo napisał(a):Klasyk kiedyś rzekłbył, że: "Artysta głodny jest o wiele bardziej płodny". Niestety KS ostatnio coraz lepiej sobie wygląda :/
babeo napisał(a):Sądziłem, że nie nadejdą te czasy, że Kult będzie się osobiście promował po ZETkach i RMFach. No ale skoro było Opole i Sopot, to w sumie to po jednej linii.
CZŁOWIEK - ŁOŚ napisał(a):Chociaż zauważam z upływem lat, że szereg jego obserwacji, także w zamierzeniu ironicznych, które gdzieś tam kierował "trzecioosobowo", dziś dałoby się już bez ironii przyłożyć do jego postaw. W tym konkretnym wypadku: artysta nie zaczyna być niepłodny wtedy, kiedy ma co do gara włożyć i może se jechać z rodziną na Maderę, za to na pewno zaczyna być niepłodny, gdy przestaje być głodny artystycznych wyzwań.
babeo napisał(a):Nie odniosłeś wrażenia, że Kazik śpiewający w Sopocie, na komercyjnym festiwalu, komercyjnej telewizji, jak to artyści się sprzedają, sam się sprzedał? Jeżeli uznamy, że się sprzedał, to czy zatem stał się mniej wiarygodny?
babeo napisał(a):Nie wiem czy już o tym było, Kazik nagrał zajawkę (taki dżingiel) dla radia Zet.
Nie sądziłem, że dożyję tego dnia
babeo napisał(a):Nie wiem czy już o tym było, Kazik nagrał zajawkę (taki dżingiel) dla radia Zet.
despero napisał(a):babeo napisał(a):Nie wiem czy już o tym było, Kazik nagrał zajawkę (taki dżingiel) dla radia Zet.
A co on tam mówi, tudzież do czego zachęca?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 51 gości