Wpadki rządu PeŁowskiego

To forum służy wolnej wymianie poglądów i opinii. Ale nie będziemy tolerować szerzenia nienawiści, obrażania i obrzucania wyzwiskami innych dyskutantów oraz trollowania. Nie będzie także tolerancji dla reklamowania nielegalnych nagrań bądź innych nielegalnych produktów. Osoby nie stosujące się do tych zasad będą (bez uprzedzenia) banowane.

KLAUZULA INFORMACYJNA DOTYCZĄCA PRZETWARZANIA DANYCH OSOBOWYCH

Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informuję, iż:
1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Buldog - Piotr Wieteska , ul. Świętojerska 24 m 52, 00-202 Warszawa
2) kontakt z Inspektorem Ochrony Danych - wieteska@kult.art.pl
3) Odbiorcą Pani/Pana danych osobowych będą upoważnieni pracownicy administratora oraz zleceniobiorcy świadczący na rzecz administratora usługi zarządcze
4) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu umożliwienia Panu/Pani korzystania z tego forum internetowego na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.
5) Pani/Pana dane osobowe przechowywane do momentu żądania usunięcia z subskrypcji
6) przysługuje Pani/Pan prawo do: wglądu do treści swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania a także do cofnięcia zgody oraz prawo do przenoszenia danych
7) ma Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego
8) podanie danych osobowych jest dobrowolne. Brak ich podania uniemożliwia rejestrację oraz korzystanie serwisu forum

Proszę o zapoznanie się z polityką prywatności dostępną w stopce serwisu.

Re: Wpadki rządu PeŁowskiego

Postprzez Holba » 22 cze 2013, o 02:05

podobno wyborcy pelo chca pracowac do 80 co by zona Tuska nowa kiecke sobie kupila... do roboty lemingi :D
Jeżdżę bo chcę
Jeżdżę bo życie jest złe
Czy są pieniądze czy nie
Jeżdżę bo bawić się chcę
Jeżdżę bo wciąż kocham cie
Widzewie

Postprzez burmistrz » 22 cze 2013, o 03:07

moze i na nowy pomnik Lecha zostanie. tym razem w sosnowcu sie postawi
Obrazek

Mila pani rzekla: nawet gdybym była przeoryszą Zakonu Papierowej Torby Na Łbie, to miałabym to w dupie
Niemila pani teskni za koniem :P

Postprzez Holba » 22 cze 2013, o 07:53

nie zostanie :D
Jeżdżę bo chcę
Jeżdżę bo życie jest złe
Czy są pieniądze czy nie
Jeżdżę bo bawić się chcę
Widzewie

Postprzez Horst Uhlke » 22 cze 2013, o 12:50

burmistrz napisał(a):moze i na nowy pomnik Lecha zostanie. tym razem w sosnowcu sie postawi

Nie widzę związku - ten kto się zrzucał na pomnik, wiedział na co płaci składkę. Ten kto wpłacał składkę partyjną nie zakładał, że pójdzie ona na suknie Tuskowej.

Postprzez burmistrz » 22 cze 2013, o 13:04

Ani na adwokata Kaczynskiego. Ja podejrzewam, ze jest bardzo niejasna relacja, pomiedzy pieniedzmi ze skladek i dotacjami budzetowymi. Przydala by sie wieksza przejrzystosc. W kazdej partii.
Ale moze sie myle i kazda zlotowka ma etykietke, skad pochodzi i na co bedze mogla byc wydana.
Obrazek

Mila pani rzekla: nawet gdybym była przeoryszą Zakonu Papierowej Torby Na Łbie, to miałabym to w dupie
Niemila pani teskni za koniem :P

Postprzez Holba » 25 cze 2013, o 08:28

http://trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/ ... _o.html#MT

Premier Donald Tusk propozycję przekopu Mierzei Wiślanej nazwał kilka dni temu politycznym trikiem PiS-u. Tymczasem jego rząd wydał już ok. 5 mln zł na sporządzenie dokumentacji dotyczącej przekopu i za chwilę pełny raport trafi na jego biurko. Stwierdza on, że kanał warto budować...

jol
Jeżdżę bo chcę
Jeżdżę bo życie jest złe
Czy są pieniądze czy nie
Jeżdżę bo bawić się chcę
Widzewie

Postprzez Holba » 26 cze 2013, o 10:52

http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,141 ... #BoxBizTxt

zielona wyspa, przyznac sie, kto sie nabral ? :D
Jeżdżę bo chcę
Jeżdżę bo życie jest złe
Czy są pieniądze czy nie
Jeżdżę bo bawić się chcę
Widzewie

Postprzez Holba » 28 cze 2013, o 08:01

Druzgocący raport NIK o finansach publicznych: zmarnowaliśmy 19 mld zł
Marcin Bartnicki
dodane 2013-06-27

18,7 mld zł - to finansowa skala nieprawidłowości wykryta przez Najwyższą Izbę Kontroli w instytucjach państwowych w 2012 roku. Tak dużych strat pieniędzy podatników kontrolerzy nie wykryli nigdy wcześniej. Złożyły się na nie m.in. środki wydawane niezgodnie z prawem, zmarnowane przez niegospodarność, zawyżone ceny państwowych zakupów i błędy księgowe. W konsekwencji NIK złożyła 136 zawiadomień o popełnieniu przestępstw. Do tej pory tylko jedno z nich zakończyło się wyrokiem, a trzy aktem oskarżenia prokuratury.

Przeczytaj też:
575 mln zł na nagrody dla urzędników. "Tak się należy"

Abstrakcyjna dla przeciętnego obywatela suma 18,7 mld zł to równowartość podatków PIT, CIT, VAT i akcyzy płaconych przez ponad 1,9 mln statystycznych Polaków przez cały 2012 rok (suma podatków przypadająca średnio na obywatela to ok. 9,8 tys. zł). To trzykrotnie więcej niż wydatki na pensje wszystkich 122,9 tys. urzędników ze służby cywilnej (stanowią tylko 12 proc. budżetówki) i więcej niż cały budżet Warszawy. Co stało się z tymi pieniędzmi?

REKLAMA Czytaj dalej

Większość tej kwoty (14,7 mld zł) to "sprawozdawcze skutki nieprawidłowości", przez które NIK rozumie różnego rodzaju błędy w księgach rachunkowych, które miały wpływ na roczne sprawozdania finansowe. 1,7 mld zł to pieniądze wydane niezgodnie z prawem. Pozostałe środki zostały zmarnowane przez niegospodarność, m.in. niepotrzebne zakupy i zawyżone ceny. Pod niezrozumiałymi dla przeciętnego obywatela terminami ekonomicznymi kryją się konkretne błędy urzędników. O tym, w jaki dokładnie sposób co dwudziesta złotówka z podatków została zmarnowana, dowiadujemy się po dokładnym przyjrzeniu się raportom z ubiegłego roku.

Tragiczna służba zdrowia

Nie wszystkie z ponad 400 kontroli NIK skończyły się negatywną oceną. W 2012 roku pozytywnie oceniono m.in. pracę ratowników medycznych i lekarzy pogotowia - to jeden z najlepiej funkcjonujących elementów służby zdrowia - ocenili kontrolerzy. Dobrze oceniono również nabór do służb mundurowych. Jednak liczący 469 stron raport NIK, podsumowujący ubiegły rok, to wyliczanka błędów i nieprawidłowości w państwowych instytucjach.

Zarządca infrastruktury kolejowej, tj. PLK S. A., zbadane przez Izbę zadania wykonywał nieterminowo, niegospodarnie, nielegalnie i nierzetelnieraport NIK
Jednym z najgorzej wypadających w kontrolach sektorów działalności państwa jest ochrona zdrowia. Jak wynika z raportów NIK, co trzeci szpital nie wykorzystywał odpowiednio sprzętu zakupionego dzięki środkom z UE. Powód to niedbale przygotowane projekty - m.in. zamawianie sprzętu, do którego obsługi nie było odpowiednio wykwalifikowanych osób i niedostosowanie laboratoriów i innych pomieszczeń, chociaż w środkach z Unii były na to pieniądze. W konsekwencji, sprzęt, którego brakowało w niektórych szpitalach, stał nieużywany w innych. - Nowoczesne i specjalistyczne urządzenia przez wiele miesięcy stały niewykorzystane, a zamiast oczekiwanej poprawy, doszło nawet do pogorszenia sytuacji finansowej niektórych szpitali, ponieważ musiały ponosić koszty m.in. amortyzacji sprzętu - czytamy w raporcie NIK.

Kolejny problem to brak odpowiedniego nadzoru NFZ nad placówkami, które otrzymują kontrakty z publicznych pieniędzy. Jak wyliczyła NIK, NFZ nie sprawdza odpowiednio często jakości usług medycznych, za które płaci. Każda placówka służby zdrowia jest kontrolowana średnio raz na 12 lat. Najgorzej jest z ośrodkami podstawowej opieki medycznej, z którymi pacjenci najczęściej mają kontakt. Są kontrolowane tak rzadko, że inspekcja z funduszu zdrowia ma szansę pojawić się tam raz na 24 lata. - NFZ łamie w ten sposób własne regulacje oraz naraża zdrowie pacjentów. Jakość i dostępność świadczeń medycznych w Polsce pozostaje praktycznie poza kontrolą - stwierdza NIK.

Dramatycznie wygląda też sytuacja niektórych z najlepszych szpitali specjalistycznych. Jak pokazuje przykład Centrum Zdrowia Dziecka, brak odpowiedniego nadzoru ze strony ministerstwa i błędy w zarządzaniu placówką doprowadziły ją na skraj bankructwa. Kontrole wykazały, że w podobnej sytuacji są wszystkie z sześciu sprawdzonych przez Izbę instytutów leczących najtrudniejsze przypadki (przeczytaj więcej).

Kolej w rozkładzie

Nieprawidłowości na ogromną skalę od lat gołym okiem widać po stanie polskich kolei. Smutna prawda, której od dawna domyślali się wszyscy pasażerowie pociągów w Polsce, wyszła na jaw, gdy kontrolerzy przyjrzeli się m.in. PKP PLK. Finansowe skutki nieprawidłowości wyceniono w tej spółce na 165,3 mln zł. - NIK negatywnie oceniła działania PKP Polskie Linie Kolejowe S. A. w zakresie realizacji inwestycji infrastrukturalnych w okresie objętym kontrolą. Zarządca infrastruktury kolejowej, tj. PLK S. A., zbadane przez Izbę zadania wykonywał nieterminowo, niegospodarnie, nielegalnie i nierzetelnie - czytamy w sprawozdaniu.

Instytucja negatywnie oceniła również przygotowanie do wykorzystania środków UE, dlatego i ich uzyskanie przez Polskę jest zagrożone. - W związku z powyższym, NIK krytycznie oceniła również działania ministra właściwego do spraw transportu, odpowiadającego za rozwój infrastruktury kolejowej - piszą kontrolerzy. Kolejne kontrole wykazały również zagrożenie dla bezpieczeństwa pasażerów. Usuwanie awarii na kolei trwa nawet dwa lata, a przez zły stan torów, na 60 proc. linii pociągi jeżdżą wolniej. Jak wyjaśnia Izba na swojej stronie internetowej, "PKP PLK zaniedbuje audyty zarządzania bezpieczeństwem. Jeśli kontrole są przeprowadzane, to realizacja zaleceń przeciąga się i trwa od 7 do 18 miesięcy".

Przy tak druzgocącej ocenie, nie należy się dziwić, że nawet minister transportu przyznaje, że podległe mu spółki są siedliskiem korupcji. - Grupa PKP ma 20 mld zł rocznego obrotu, w tym duża część to pieniądze pochodzące z podatków. Do tej pory PKP przypominało durszlak, przez który te pieniądze przeciekały. Poza tym, grupa PKP zatrudniająca prawie 100 tys. pracowników musi być wreszcie zarządzana jak normalna korporacja - przez profesjonalistów, bo dotąd była prawdopodobnie jedną z ostatnich firm w Polsce, której funkcjonowania nie regulowały zasady wolnego rynku, w związku z czym pokusa zarabiania w niejasnej atmosferze była olbrzymia - mówił w rozmowie z WP.PL minister Nowak (zobacz cały wywiad z ministrem).

Obrazek

Jak PO rozwiazuje takie sprawy? Zeby nikt nie myslal, ze nie reaguja, wszak to jest partia nowych standardow, nowego rodzaju polityki, no i przede wszystkim partia uczciwa. A no tak.

Klub PO zgłosi kandydaturę byłego ministra sprawiedliwości Krzysztofa Kwiatkowskiego na prezesa Najwyższej Izby Kontroli... 13.06

Pytanie do wyborcow PO. Jakie to uczucie zostac wyruchanym bez mydla, po calosci?

Milego dnia. :D
Jeżdżę bo chcę
Jeżdżę bo życie jest złe
Czy są pieniądze czy nie
Jeżdżę bo bawić się chcę
Widzewie

Postprzez chodi » 28 cze 2013, o 15:24

Większość tej kwoty (14,7 mld zł) to "sprawozdawcze skutki nieprawidłowości", przez które NIK rozumie różnego rodzaju błędy w księgach rachunkowych, które miały wpływ na roczne sprawozdania finansowe.

To wytłumacz mi co to oznacza. Czyli na liczbach, przykładach. Jeżeli stawiasz pytanie na koniec o tym że wyborcy PO zostali wyruchani to zapewne w szczegółach orientujesz się o co chodzi. prawda?

A ja wtedy Ci powiem jak to jest być wyruchanym.

Postprzez Holba » 29 cze 2013, o 01:29

Chodi, jak ja lubie to Twoje dobre samopoczucie.

Masz odpowiedz troszke wyzej, nad informacja o Kwiatkowiskim. Tak rozumiem wyruchanie wyborcow Po przez PO. Zreszta poki co sondaze to potwierdzaja. Nie podam Ci liczb bo skad mam to niby wziac ? zakladam, ze sa to rzeczy utajnione, podchodzace pod ustawe o informacji publicznej, co jak przypomne w ramach umacniania demokracji Po zmienialo :D

jeszcze jedno, czy ci urzednicy, ktorzy popelniaja te (domyslam sie, ze wg Ciebie nieistotne) bledy zasluguja na ponad 500 mln zl nagrod...

moze napisz mi co bedzie jak nierzetelnie bedziesz prowadzil ksiegi ? ile nagrody dostaniesz? jakie konsekwencje beda?
Jeżdżę bo chcę
Jeżdżę bo życie jest złe
Czy są pieniądze czy nie
Jeżdżę bo bawić się chcę
Widzewie

Postprzez kolend » 29 cze 2013, o 09:20

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... oxSlotIIMT
jedni są drugich warci, naobiecują i wszystkim dają

Postprzez kolodent » 29 cze 2013, o 09:48

Zastanawiam się na którego z nich postawić i wychodzi mnie, że na JK bo ma zegarek a DT nie :)
Podobnie decyduję w markecie o tym, który wybrać jogurt:
ważna jest moim zdaniem subiektywna użyteczność w danym okresie :P
im lepiej poznaję ludzi tym bardziej kocham zwierzęta

Postprzez chodi » 29 cze 2013, o 12:42

Holba napisał(a):Chodi, jak ja lubie to Twoje dobre samopoczucie.

Masz odpowiedz troszke wyzej, nad informacja o Kwiatkowiskim. Tak rozumiem wyruchanie wyborcow Po przez PO. Zreszta poki co sondaze to potwierdzaja. Nie podam Ci liczb bo skad mam to niby wziac ? zakladam, ze sa to rzeczy utajnione, podchodzace pod ustawe o informacji publicznej, co jak przypomne w ramach umacniania demokracji Po zmienialo :D

jeszcze jedno, czy ci urzednicy, ktorzy popelniaja te (domyslam sie, ze wg Ciebie nieistotne) bledy zasluguja na ponad 500 mln zl nagrod...

moze napisz mi co bedzie jak nierzetelnie bedziesz prowadzil ksiegi ? ile nagrody dostaniesz? jakie konsekwencje beda?

Nie odpowiadaj pytaniem na pytanie, nie zmieniaj tematu, etc. Cały czas czekam na odpowiedź. Czy może przyznasz że nie masz bladego pojęcia co krytykujesz? Żeby nie było wątpliwości: Czekam na odpowiedź dot. 14,7mld PLN.

Postprzez Jaaasiek » 29 cze 2013, o 13:02

chodi, nie przyzwyczaiłeś się jeszcze, że w tym wątku Holba przeważnie nie ma bladego pojęcia o czym pisze, tylko cytaty wkleja? :D
Obrazek

Postprzez chodi » 29 cze 2013, o 13:07

Jaaasiek napisał(a):chodi, nie przyzwyczaiłeś się jeszcze, że w tym wątku Holba przeważnie nie ma bladego pojęcia o czym pisze, tylko cytaty wkleja? :D

to że wiem, a to czy przejdę do porządku dziennego z tym to dwie różne sprawy.

Postprzez somekind » 30 cze 2013, o 23:00

chodi napisał(a):Nie odpowiadaj pytaniem na pytanie, nie zmieniaj tematu, etc. Cały czas czekam na odpowiedź. Czy może przyznasz że nie masz bladego pojęcia co krytykujesz? Żeby nie było wątpliwości: Czekam na odpowiedź dot. 14,7mld PLN.

Wnioskuję, że Ty wiesz, więc spytam, czy dobrze rozumiem. Te 14,7mld to nie jest fizycznie stracona kwota, lecz błędne zapisy w księgach rachunkowych?
Lista sklepów wielkopowierzchniowych w Wałbrzychu:
Agata Meble
Galeria Handlowa „Victoria”
Galeria Handlowa „Auchan”
Centrum Handlowe „Centrum OK”
Centrum Handlowe „Real”
Centrum Handlowe „Kaufland”
„OBI”
„Castorama”
„Makro”
„Tesco”

Postprzez babeo » 3 lip 2013, o 07:15

tej, kiedy są te wybory na szefa PO? Tusk vs Gowin?

Postprzez Holba » 3 lip 2013, o 08:40

chodi napisał(a):
Holba napisał(a):Chodi, jak ja lubie to Twoje dobre samopoczucie.

Nie odpowiadaj pytaniem na pytanie, nie zmieniaj tematu, etc. Cały czas czekam na odpowiedź. Czy może przyznasz że nie masz bladego pojęcia co krytykujesz? Żeby nie było wątpliwości: Czekam na odpowiedź dot. 14,7mld PLN.

chodi,

w ktorym miejscu zmieniliem temat? a pytanie wydaje mi sie na miejscu.

14,7 mld to jest gruby wal, oszustwo, bo chyba mi nie powiesz, ze mozna sie pomylic w zapisach na 14.7 mld, poprostu Ci nie uwierze, a jezeli Ty tak sadzisz (bo Jaaasiek widocznie tak) to gratuluje. Odnosze czasem wrazenie, ze gdyby obecnie nam panujaca wladza doprowadzila Twoj biznes do bankructwa, a Ty znalazl bys sie z rodzina na bruku, znalazl bys jakies wytlumaczenie. Po co bronisz tych oszustow? No chyba, ze nazwiesz ich uczciwymi :D ... dawaj ;)

na pozostale pytanie juz odpowiedzialem Ci wczesniej.
Jeżdżę bo chcę
Jeżdżę bo życie jest złe
Czy są pieniądze czy nie
Jeżdżę bo bawić się chcę
Widzewie

Postprzez Jaaasiek » 3 lip 2013, o 10:01

Ale w 2005 to pewnie można się było pomylić? :D No tak, inne kompjutery, liczydła, rachunek różniczkowy...
Obrazek

Postprzez Holba » 3 lip 2013, o 21:40

Jaaasiek napisał(a):Ale w 2005 to pewnie można się było pomylić? :D No tak, inne kompjutery, liczydła, rachunek różniczkowy...

kula w plot. do 31 pazdziernika rzadzily czerwone kurwy.
Jeżdżę bo chcę
Jeżdżę bo życie jest złe
Czy są pieniądze czy nie
Jeżdżę bo bawić się chcę
Widzewie

Postprzez Nikos » 3 lip 2013, o 22:34

somekind napisał(a):
chodi napisał(a):Nie odpowiadaj pytaniem na pytanie, nie zmieniaj tematu, etc. Cały czas czekam na odpowiedź. Czy może przyznasz że nie masz bladego pojęcia co krytykujesz? Żeby nie było wątpliwości: Czekam na odpowiedź dot. 14,7mld PLN.

Wnioskuję, że Ty wiesz, więc spytam, czy dobrze rozumiem. Te 14,7mld to nie jest fizycznie stracona kwota, lecz błędne zapisy w księgach rachunkowych?

130 strona
http://www.nik.gov.pl/plik/id,5017.pdf

Postprzez Maro » 3 lip 2013, o 23:06

Nikos napisał(a):
somekind napisał(a):

130 strona
http://www.nik.gov.pl/plik/id,5017.pdf

Czyli, o ile dobrze rozumiem, te 14,7 mld to jest suma kwot określonych jako nieprawidłowości w księgach, bez względu czy to jest nieprawidłowość na korzyść, czy na szkodę kontrolowanej jednostki. W takim sensie, że jeśli raz zapisałem 100 za dużo, a potem 100 za mało, to mam nieprawidłowości w łącznej kwocie 200. Czy tak?
L: Tak samo źle byłoby mi w towarzystwie kogoś kto jest zoofilem, pedofilem, albo fetyszystą takim co lubi być poniżanym podczas hmm "seksu".
CZ-Ł: Zapomniałeś jeszcze wymienić morderców, gwałcicieli i Arabów, bo porwali Stasia i Nel.

Postprzez pavulon » 4 lip 2013, o 00:23

Holba napisał(a):
Jaaasiek napisał(a):Ale w 2005 to pewnie można się było pomylić? :D No tak, inne kompjutery, liczydła, rachunek różniczkowy...

kula w plot. do 31 pazdziernika rzadzily czerwone kurwy.

A potem małe kartofle. I jakoś według tych podanych liczb kwota nieprawidłowości wzrosła ponad dwukrotnie w 2006 roku do 2003 i 2004.
Eeee kaseta, kaseta, kaseta,kaseta ha ha TDK!

Postprzez Holba » 4 lip 2013, o 08:24

pozniej przyszedl geniusz i kwota wzrosla 4 razy :D ale i tak znajda sie lemingi, ktore uznaja to za sukces, co nie ?
Jeżdżę bo chcę
Jeżdżę bo życie jest złe
Czy są pieniądze czy nie
Jeżdżę bo bawić się chcę
Widzewie

Postprzez Holba » 4 lip 2013, o 08:39

Jeżdżę bo chcę
Jeżdżę bo życie jest złe
Czy są pieniądze czy nie
Jeżdżę bo bawić się chcę