Holba napisał(a):pozniej przyszedl geniusz i kwota wzrosla 4 razyale i tak znajda sie lemingi, ktore uznaja to za sukces, co nie ?
Holba napisał(a):z jednym trafiles, odnosnie PO - nienawidze kurew jak psow.
jak juz sobie tak zyczymy (jakies swieta ?) to zycze Ci nieprawidlowosci w ksiegach
, a co, najlepiej sie przekonac na wlasnej dupie.
Nikos napisał(a):130 strona
http://www.nik.gov.pl/plik/id,5017.pdf
somekind napisał(a):Nikos napisał(a):130 strona
http://www.nik.gov.pl/plik/id,5017.pdf
A tak na serio i przede wszystkim po polsku, to nie da rady?
Skoro dochodzi do takich błędów księgowych, to są trzy możliwości:
1) Albo instytucje państwowe zatrudniają niekompetentnych ludzi.
2) Albo przepisy są tak zagmatwane, że nawet instytucje państwowe ich nie ogarniają.
3) Albo jedno i drugie.
Które z powyższych jest powodem chwały dla rządu?
Jaaasiek napisał(a):Ale w 2005 to pewnie można się było pomylić?No tak, inne kompjutery, liczydła, rachunek różniczkowy...
Nikos napisał(a):Co nie zmienia faktu że wiele osób nie wie o czym pisze, ewentualnie dobrze wie co robi i manipuluje.
Najlepszy przykład to obrazek gdzie "finansowe lub sprawozdawcze skutki nieprawidłowości" zostają przełożone wprost na "finansowa strata państwa".
somekind napisał(a):No właśnie o to mi chodzi. Forumowy Front Obrony Tuska Przed Tym Niedobrym Holbą, skupia się na dywagacjach na temat tego, co Holba rozumie, a czego nie, zamiast na meritum sprawy.
Seremet nie chciał pomóc PO w ustawce przeciw PiS
DO RZECZY USTALIŁO
Platforma naciskała, żeby prokurator generalny wznowił sprawę Blidy. Miał to być pretekst do postawienia Kaczyńskiego i Ziobry przed Trybunałem Stanu. Seremet odmówił, więc grozi mu dymisja
Cezary Gmyz
Przygotowaniem do całej akcji miało być wystąpienie z 19 czerwca rzecznik praw obywatelskich Ireny Lipowicz do prokuratora generalnego. Sugerowała w nim ponowne zbadanie sprawy Blidy.
Tymczasem wszystkie postępowania dotyczące rzekomych nieprawidłowości związanych ze śledztwem w sprawie Barbary Blidy zostały prawomocnie umorzone. Jedyną osobą skazaną w tej sprawie był funkcjonariusz ABW, który kierował grupą mającą zatrzymać Blidę. W przypadku działań Kaczyńskiego i Ziobry prokuratura nie dopatrzyła się żadnego złamania prawa, a sądy podzieliły tę opinię.
Mimo tego PO w obliczu spadających sondaży i rosnącej popularności PiS postanowiła tę sprawę odgrzać. Z informacji „Do Rzeczy” wynika, że zapewniła sobie wsparcie SLD.
Seremet po wpłynięciu pisma od Lipowicz zlecił prok. Krzysztofowi Schwartzowi ponowną analizę akt. Fakt ten potwierdził nam rzecznik Prokuratury Generalnej prok. Mateusz Martyniuk. Jaki był efekt? – Analiza nie dała żadnych podstaw do podjęcia tych postępowań na nowo – mówi „Do Rzeczy” Martyniuk.
Postawa Seremeta wywołała wściekłość w PO. Nagle zaatakował go minister sprawiedliwości Marek Biernacki, który skrytykował raport prokuratora generalnego za rok ubiegły. Sprawę nagłośnił TVN, który udostępnił antenę prezydentowi Bronisławowi Komorowskiemu. Ten niespodziewanie przypomniał i wsparł opinię Ryszarda Kalisza „o istnieniu układu politycznego w kierownictwie prokuratury związanego z radykalnymi środowiskami prawicowymi”. To właśnie Kalisz stał na czele komisji badającej sprawę Blidy i głosił tezy o odpowiedzialności Kaczyńskiego i Ziobry za jej śmierć.
Pikanterii sprawie dodaje fakt, że Komorowski wystąpił w czasie antenowym zaplanowanym wcześniej na… wywiad z Andrzejem Seremetem, który miał się odnieść do zarzutów stawianych przez Biernackiego. Potwierdza to prok. Martyniuk.
Więcej w 25. numerze Tygodnika Do Rzeczy
Holba napisał(a):http://biznes.interia.pl/makroekonomia/news/premier-nowela-budzetu-w-sierpniu,1936334
komu jest zielono na naszej wyspie ? ale wyborcy po musza miec teraz satysfakcje...
chodi, bron dziadow, napewno czegos nie zrozumialem, czegos nie doczytalem i takie tam.
somekind napisał(a):Nikos napisał(a):Co nie zmienia faktu że wiele osób nie wie o czym pisze, ewentualnie dobrze wie co robi i manipuluje.
Najlepszy przykład to obrazek gdzie "finansowe lub sprawozdawcze skutki nieprawidłowości" zostają przełożone wprost na "finansowa strata państwa".
No właśnie o to mi chodzi. Forumowy Front Obrony Tuska Przed Tym Niedobrym Holbą, skupia się na dywagacjach na temat tego, co Holba rozumie, a czego nie, zamiast na meritum sprawy.
Nikos napisał(a):Natomiast czasami jestem w stanie stwierdzić że ktoś pisze głupoty albo manipuluje, rozumiem że wg Ciebie nie powinienem zwracać więc uwagi że to nieprawda bo najwyraźniej to nie ma żadnego znaczenia?
Tak mi tylko przez myśl przemknęło że minimalna pensja to 1600zł brutto czyli składki to ZUS - ok. 220zł, zdrowotne - ok. 125zł - gdzie te 750zł?
Pracodawca jeśli się zdecyduje zapłacić Tobie te 1600zł brutto to jeszcze dodatkowo do ZUS odprowadzi koło 300zł.
Pomijając to w czym Polacy są dobrzy (czyli kombinowanie i omijanie prawa) to chyba bardziej logiczne wydaje się wspieranie otwierania firm, które potencjalnie mogą tworzyć nowe miejsca pracy, niż dotowanie jednego konkretnego miejsca pracy.
chodi napisał(a):W przypadku tego raportu to było jednocześnie meritum sprawy, bo sama teza była po prostu nieprawdziwa.
Co do Twoich pytań to zapodaj taki temat, zacznij dyskusję i zobaczysz, że da się dyskutować.
somekind napisał(a):Ja po prostu uważam, że to co Holba rozumie, a czego nie rozumie, jest całkowicie bez znaczenia. A Wy nie dyskutujecie tutaj na temat tego, co Holba linkuje, jedynie szukacie błędów w jego komentarzach i interpretacjach. Co też nie jest jakimś wielkim wyczynem, bo on się niezbyt wysila.
A rzeczywiste wspieranie prawdziwych firm polegałoby raczej np. na ułatwianiu zatrudnienia poprzez zmniejszanie kosztów pracy (które nazwałeś nie wiem czemu "dotowaniem jednego konkretnego miejsca pracy").
somekind napisał(a):chodi napisał(a):W przypadku tego raportu to było jednocześnie meritum sprawy, bo sama teza była po prostu nieprawdziwa.
Tzn. która teza? Że instytucje państwowe mają burdel w papierach?
Druzgocący raport NIK o finansach publicznych: zmarnowaliśmy 19 mld zł
Marcin Bartnicki
dodane 2013-06-27
Nikos napisał(a):Zwłaszcza że problem jak widać narasta a nie odwrotnie. Nie bardzo wiem jakiego komentarza więcej się spodziewasz?
Dotowaniem konkretnego miejsca pracy nazwałem potencjalną ulgę którą mógłby otrzymać etatowiec na wzór tej którą dostaje przedsiębiorca. Co do rzeczywistego wspierania firm absolutnie się z Tobą zgadzam. Pisałem o samym celu ulgi dla firm nie o tym czy ma rzeczywiście sens i czy nie ma lepszego rozwiązania. Tylko że Ty poruszyłeś temat że początkujący etatowcy mają gorzej niż początkujący przedsiębiorcy, teraz płynnie przeskakujesz do innego tematu.
chodi napisał(a):To cofnij się do pierwszego posta Holby w tym temacie. Przeczytaj go. Potem wskaż mi jakiekolwiek zdanie mówiące że jest burdel w papierach.
Chyba że powiesz mi jaki popełniam błąd. Co powinienem napisać Holbie?
chodi napisał(a):Swoją drogą ciekawy jestem na co dokładnie pójdzie ta kwota. Załóżmy że będzie 1000 delegatów. 100tys na delegata? kurwa!!!!
somekind napisał(a):Żadnego się nie spodziewam, napisałem jedynie jak ja odbieram to, co dzieje się w tym wątku. Nie trzeba się ze mną zgadzać.p
Trochę nie rozumiem, do jakiego tematu przeskoczyłem, wydaje mi się, że ciągle piszę o jednym.
chodi napisał(a):Swoją drogą ciekawy jestem na co dokładnie pójdzie ta kwota. Załóżmy że będzie 1000 delegatów. 100tys na delegata? kurwa!!!!
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 34 gości