Wesołych Świąt, mniej polityki i społecznych waśni

brontowąs napisał(a):dopuszczenie możliwości, że świat wygląda inaczej
"Senator Bierecki odniósł się też do zarzutów, że Prawo i Sprawiedliwość, próbując naprawić to co złego, za sprawą Platformy, stało się z Trybunałem, nie szanuje jego autorytetu.
Ten autorytet Trybunału Konstytucyjnego to sędzia Rzepliński myślę, że zgubił kiedy przemykał się nocą ze spotkań z politykami Platformy Obywatelskiej**. Widzieliśmy tę ucieczkę chyłkiem, jak się zasłaniał… To tam właśnie wtedy zgubił ten autorytet Trybunału Konstytucyjnego
— mówił polityk. Bierecki zapytał też o co naprawdę chodzi w „tym całym zgrzytaniu zębami na tę ustawę”:
Może chodzi o to, że Trybunał Konstytucyjny będzie orzekał w pełnym składzie i nie będzie możliwe manipulowanie doborem sędziów do poszczególnych spraw? A może chodzi o to, że sędziowie Trybunału, którzy zarabiają po 24 tysiące złotych miesięcznie, którzy mają 120 pracowników merytorycznych wspierających ich w tym trudzie orzecznictwa, będą orzekać częściej niż trzy razy w miesiącu? Tak się teraz dzieje. Czy może o to, że Trybunał będzie orzekał o sprawach w kolejności ich wpływania? No przecież to jest zasada działania każdego sądu! Bo kto ma decydować o pilności spraw w Trybunale? Posłowie Platformy, bo to właśnie ostatnio widzieliśmy? Nie będzie już, dzięki ustanowieniu zasady kolejności rozpatrywania spraw w kolejności wpływu, możliwości politycznego przyspieszania bądź opóźniania spraw?
Szef senackiej komisji finansów zadał jeszcze też pytanie, które wydaje się kluczowe:
A może tak naprawdę chodzi o to, że wybrańców Platformy Obywatelskiej jest w tej chwili w Trybunale dziewięciu, a nie cały komplet?
I przypomniał, że na przykład w Niemczech bardzo dba się o różnorodność polityczną Trybunału.
Państwo chcieliście stworzyć Trybunał w całości przez was, przez Platformę, rekomendowany. I krzyczycie bardzo, bo to Wam się nie udało
— podsumował senator Bierecki.
Holba napisał(a):jakie sa kontrargumenty ?
brontowąs napisał(a):Cześć i czołem Drodzy Forowicze!
Do wypowiedzi nakłoniła mnie urocza dyskusja w tym wątku, a także, szerzej patrząc, pewna prawidłowość w obserwacji postaw licznych komentatorów życia politycznego i, można chyba także rzec, społecznego. Bynajmniej nie będę z tego miejsca wyrażał niezadowolenia z samego faktu komentowania, mniej lub bardziej rzeczowego. Wszak to cieszyć powinno i cieszy. Chodzi mi mianowicie o pewną zależność, swoistą cechę charakterystyczną ludzi o poglądach, nazwę roboczo, "prawicowych". Niezmiennie pozostaję pod wrażeniem niezachwianej pewności tych osób do słuszności wygłaszanych osądów i racji, w której absolutnie nie ma choćby odrobiny miejsca na dopuszczenie możliwości, że świat wygląda inaczej, niż się wydaje. Jest to swoiste uzurpowanie sobie prawa do nazywania rzeczy, czy faktów, a myślących inaczej koniecznie trzeba zdyskredytować. Absolutnym ich wyróżnikiem jest fakt, że widzą zero - jedynkowo, a wizja przestrzeni publicznej to zetknięcie się dwóch przeciwstawnych światów: fałsz kontra prawda, lewak kontra prawdziwy patriota, oszołom poddający się intubacji kontra człowiek inteligentny, niezależnie myślący, głupi kontra mądry, itd. Epitety te są zresztą z lubością przez nich stosowane i podawane w tonie ironicznej wyższości.
Gdzieżbym tu nawoływał do pokory, lecz marzy mi się, a co tam, życzę sobie, by komentarze ad personam cechowała nutka samokrytycyzmu. Mówicie tu o poróżnieniu społeczeństwa przez media, jakieś komitety, demonstracje, a poróżnienie dokonuje się wpierw w Waszych głowach przez agresję, brak szacunku do człowieka i niechęć do inności.
Lecz co ja tu projektuję wynurzenia, przecież jestem pewnie tylko tępym lewakiem.
sevs napisał(a):Holba napisał(a):jakie sa kontrargumenty ?
Nie warto szukać na to kontrargumentów, bo wypowiedź przez Ciebie cytowana jest demagogiczna. Jej autor nie dąży do rozwiązania problemu, on chce poniżyć przeciwników politycznych.
Obecna władza chce maksymalnie umoczyć politycznie TK, jako organ państwa, który jest powołany do recenzowania działań parlamentu.
Kaczyński wmawia wszystkim, że skoro PiS wygrał wybory to może zrobić wszystko co chce. Nie może, to nie jest tylko jego Polska, musi brać pod uwagę zdanie innych obywateli, no i przede wszystkim musi być uczciwy. A władza często uczciwa nie jest.
Niestety Kaczyński to człowiek wczorajszy, a nawet z innej epoki, przestarzały i oderwany od szybko zmieniającej się rzeczywistości. Jego jedynym oparciem jest tradycja, z której on robi świętość, a przy tym bardzo mocno eksploatuje kwestie religijne, które w normalnym państwie powinny być wyeliminowane z życia publicznego (porównaj z takimi państwami jak Arabia Saudyjska, Gambia czy Watykan).
Oczywiście wzorem dla działań Kaczyńskiego jest Orban, podąża jego tropem ale chce uniknąć jego błędów.
Co z tego, jak popełnia własne.
Brak mu wrażliwości i odważnych współpracowników. Ale to jego problem...
Moja osobiste zdanie jest takie, aby sędziów wybierać większością 2/3 głosów.
wilkmaciej napisał(a):Pis nie jest wcale ok. Pis to socjaliści. (...) podświadomie zaczynam Pisowi kibicować.
wilkmaciej napisał(a):pytanie do piszących (np powyżej), że Kaczyńskiemu wydaje się, że może wszystko, że z niego dyktator, tyran, Hitler, że podpala i zawłaszcza sobie Polskę.
sevs napisał(a):Kaczyński wmawia wszystkim, że skoro PiS wygrał wybory to może zrobić wszystko co chce.
(...) Kaczyński to człowiek wczorajszy, a nawet z innej epoki, przestarzały i oderwany od szybko zmieniającej się rzeczywistości.
sevs napisał(a):PiS to teraz władza, a Ty zauważyłeś już, że to socjaliści, więc dziwi mnie Twoje kibicowanie. Nie pamiętasz do czego prowadzi władza w rękach tej opcji? A te powody, dla których czujesz empatię do Kaczyńskiego są dość infantylne. Ktoś go krytykuje, a Ty na złość "lewakom", będziesz bronił innego lewaka...
sevs napisał(a):Napisałem tylko, że:
Kaczyński wmawia wszystkim, że skoro PiS wygrał wybory to może zrobić wszystko co chce.
(...) Kaczyński to człowiek wczorajszy, a nawet z innej epoki, przestarzały i oderwany od szybko zmieniającej się rzeczywistości.
sevs napisał(a):Te obraźliwe określenia, które mi przypisujesz, to Twoja metoda aby mnie ośmieszyć. Daruj sobie.
sevs napisał(a): ...masę ludzi uciekło z Polski przez polityków pokroju Kaczyńskiego i teraz będzie to samo.
Dlatego lepiej mówić wcześnie o niebezpieczeństwie niż za późno.
wilkmaciej napisał(a):co czyni go w waszych oczach dyktatorem i tyranem władzy?
sevs napisał(a):wilkmaciej napisał(a):co czyni go w waszych oczach dyktatorem i tyranem władzy?
Kaczyński: "Nie ma w Polsce innej nauki moralnej niż ta, którą głosi Kościół"
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 154 gości