interpretacja tekstów

To forum służy wolnej wymianie poglądów i opinii. Ale nie będziemy tolerować szerzenia nienawiści, obrażania i obrzucania wyzwiskami innych dyskutantów oraz trollowania. Nie będzie także tolerancji dla reklamowania nielegalnych nagrań bądź innych nielegalnych produktów. Osoby nie stosujące się do tych zasad będą (bez uprzedzenia) banowane.

KLAUZULA INFORMACYJNA DOTYCZĄCA PRZETWARZANIA DANYCH OSOBOWYCH

Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informuję, iż:
1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Buldog - Piotr Wieteska , ul. Świętojerska 24 m 52, 00-202 Warszawa
2) kontakt z Inspektorem Ochrony Danych - wieteska@kult.art.pl
3) Odbiorcą Pani/Pana danych osobowych będą upoważnieni pracownicy administratora oraz zleceniobiorcy świadczący na rzecz administratora usługi zarządcze
4) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu umożliwienia Panu/Pani korzystania z tego forum internetowego na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.
5) Pani/Pana dane osobowe przechowywane do momentu żądania usunięcia z subskrypcji
6) przysługuje Pani/Pan prawo do: wglądu do treści swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania a także do cofnięcia zgody oraz prawo do przenoszenia danych
7) ma Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego
8) podanie danych osobowych jest dobrowolne. Brak ich podania uniemożliwia rejestrację oraz korzystanie serwisu forum

Proszę o zapoznanie się z polityką prywatności dostępną w stopce serwisu.

interpretacja tekstów

Postprzez madamimadamk » 16 maja 2014, o 21:10

tak na dobrą sprawę, powinien to być najoczywistszy wątek na forum, którego to obecności tutaj nie trzeba tłumaczyć, jako że piosenki każdej maści są bądź co bądź poezją śpiewaną, a my jako jarający się twórczością, tym bardziej że większość materiału jest na poziomie zadowalającym lirycznie, no już mi się nie chce pisać wstępu.

Najbardziej zastanawia mnie od zawsze tekst wędrujących kurew. Jeśli ktoś jest na tyle miły by wspomóc moje domniemania wszelkami (hipo)tezami, wdzięczność gwarantowana. No i tej, zapraszam do dyskusji o kazikowych tekstach zewsząd.

pozdrawiam cieplutko i bez wyjątków

Re: interpretacja tekstów

Postprzez radush » 16 maja 2014, o 21:46

madamimadamk napisał(a):
Najbardziej zastanawia mnie od zawsze tekst wędrujących kurew.

Nie ciebie jednego. Super wątek, o ile tylko forumowicze zechcą potraktować go poważnie.

Postprzez donkey » 16 maja 2014, o 22:22

radush napisał(a):
madamimadamk napisał(a):

Nie ciebie jednego. Super wątek, o ile tylko forumowicze zechcą potraktować go poważnie.

Ostatnio, rozmawiałem z przyjacielem. Robił on na dachach, u kobiety koło trzydziestki. Znalazł na poddaszu jej jakiś zeszyt (pamiętnik?). Z niego wynikało jak była młodsza, to uwodziła obcokrajowców. Teraz jest samotną matka, ale ma amerykańskie auto (w Polsce takich ponoć nie ma, a jak są to mało). Prawdopodobnie nie pracuje, a żyje się jej dobrze. Taką relację mniej więcej otrzymałem. Odpowiedziałem na to:

A kurwą wędrowniczką, popiły, zgliszcza, pył i gruz

Ja ten tekst tak rozumiem, przynajmniej jeśli chodzi o te wędrujące kurwy. Całość jest bardziej skomplikowana.
Zmazując barwy lasom i polom, mknie balon nocy z knajpy gondolą

http://www.youtube.com/watch?v=raZ-ltWuS9I

Postprzez radush » 16 maja 2014, o 22:31

Do Momentu "Strefy ciszy" też tak to rozumiem, ale o czym jest ten konkretny fragment ciężko jest mi powiedzieć.

Postprzez donkey » 16 maja 2014, o 22:48

radush napisał(a):Do Momentu "Strefy ciszy" też tak to rozumiem, ale o czym jest ten konkretny fragment ciężko jest mi powiedzieć.

Później, jest o Mansonie i jego świcie. W szczególności o jego chorej "kurwie". Potem o wojnie. O ludziach, którzy "nie mieli wyboru", tzn. o tych co im bagnet przymarz do rąk, o Żydach, którzy palili swych braci, czyli o tak zwanych kapo. Na końcu powtarza się "motto" o kurwach. I te "kurwy" w moim rozumieniu sa gorsze niż ci "co musieli" i dlatego po tym wszystkim jest znowu:

A kurwą wędrowniczką, popiły, zgliszcza, pył i gruz,

ale może też być tak, że tym kurwą po tych wojnach tylko tyle zostało.
Zmazując barwy lasom i polom, mknie balon nocy z knajpy gondolą

http://www.youtube.com/watch?v=raZ-ltWuS9I

Postprzez madamimadamk » 20 maja 2014, o 09:30

hej donkey dzięki wielkie. czytałem z uśmiechem :)

Postprzez KULTowyTOMASZ » 20 maja 2014, o 17:58

donkey napisał(a):
radush napisał(a):
madamimadamk napisał(a):

Ostatnio, rozmawiałem z przyjacielem. Robił on na dachach, u kobiety koło trzydziestki. Znalazł na poddaszu jej jakiś zeszyt (pamiętnik?). Z niego wynikało jak była młodsza, to uwodziła obcokrajowców. Teraz jest samotną matka, ale ma amerykańskie auto (w Polsce takich ponoć nie ma, a jak są to mało). Prawdopodobnie nie pracuje, a żyje się jej dobrze. Taką relację mniej więcej otrzymałem. Odpowiedziałem na to:

A kurwą wędrowniczką, popiły, zgliszcza, pył i gruz

Ja ten tekst tak rozumiem, przynajmniej jeśli chodzi o te wędrujące kurwy. Całość jest bardziej skomplikowana.

Popioły popioły popioły ! :) ,a podsumowanie bardzo dobre :D
Staszewski Kazimierz ! Nie rusz Kazika , bo zginiesz !

Obrazek
https://www.last.fm/pl/user/ToksycznyTomasz

Powrót do FORUM