Nowy Kult w Nowym 2013 roku

To forum służy wolnej wymianie poglądów i opinii. Ale nie będziemy tolerować szerzenia nienawiści, obrażania i obrzucania wyzwiskami innych dyskutantów oraz trollowania. Nie będzie także tolerancji dla reklamowania nielegalnych nagrań bądź innych nielegalnych produktów. Osoby nie stosujące się do tych zasad będą (bez uprzedzenia) banowane.

KLAUZULA INFORMACYJNA DOTYCZĄCA PRZETWARZANIA DANYCH OSOBOWYCH

Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informuję, iż:
1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Buldog - Piotr Wieteska , ul. Świętojerska 24 m 52, 00-202 Warszawa
2) kontakt z Inspektorem Ochrony Danych - wieteska@kult.art.pl
3) Odbiorcą Pani/Pana danych osobowych będą upoważnieni pracownicy administratora oraz zleceniobiorcy świadczący na rzecz administratora usługi zarządcze
4) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu umożliwienia Panu/Pani korzystania z tego forum internetowego na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.
5) Pani/Pana dane osobowe przechowywane do momentu żądania usunięcia z subskrypcji
6) przysługuje Pani/Pan prawo do: wglądu do treści swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania a także do cofnięcia zgody oraz prawo do przenoszenia danych
7) ma Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego
8) podanie danych osobowych jest dobrowolne. Brak ich podania uniemożliwia rejestrację oraz korzystanie serwisu forum

Proszę o zapoznanie się z polityką prywatności dostępną w stopce serwisu.

Re: Nowy Kult w Nowym 2013 roku

Postprzez gad » 14 maja 2013, o 21:59

wilkmaciej napisał(a):Dziekuje bardzo gadzie ale nie skorzystam. W ipadzie za duzo roboty. Jestem jednak wdzieczny za rade. Czy na tym sie koncza nieprawidlowosci jezykowe ktore chciales mi wytknac? Czy tylko te ogonki spowodowaly, ze stwierdziles ze nie potrafie dwoch zdan sklecic?

Jeżeli chodzi o te dwa zdania, to próbowałem w Twoich odpowiedziach, na posty lemura, dostrzec ślad merytorycznej dyskusji. Nie udało się. Raz twierdziłeś, że jak twórca sprzedał mało płyt to nie ma o czym gadać, bo to chuj nie artysta, innym razem, że sprzedaż płyt nie jest żadnym wyznacznikiem i wreszcie nie dowiedziałem się jak to w końcu jest :(

Ale jeżeli chcesz jeszcze jakieś nieprawidłowości to oczywiście, proszę bardzo:
wilkmaciej napisał(a):Śpiewanie z nowej płyty na UW było bez sensu.
Zawyły chamy:
- Bij gejów, mścij braci!
A tak wyje cham, gdy rozum traci.

Postprzez wilkmaciej » 14 maja 2013, o 22:05

gad napisał(a):
wilkmaciej napisał(a):Dziekuje bardzo gadzie ale nie skorzystam. W ipadzie za duzo roboty. Jestem jednak wdzieczny za rade. Czy na tym sie koncza nieprawidlowosci jezykowe ktore chciales mi wytknac? Czy tylko te ogonki spowodowaly, ze stwierdziles ze nie potrafie dwoch zdan sklecic?

Jeżeli chodzi o te dwa zdania, to próbowałem w Twoich odpowiedziach, na posty lemura, dostrzec ślad merytorycznej dyskusji. Nie udało się. Raz twierdziłeś, że jak twórca sprzedał mało płyt to nie ma o czym gadać, bo to chuj nie artysta, innym razem, że sprzedaż płyt nie jest żadnym wyznacznikiem i wreszcie nie dowiedziałem się jak to w końcu jest :(

Ale jeżeli chcesz jeszcze jakieś nieprawidłowości to oczywiście, proszę bardzo:
wilkmaciej napisał(a):Śpiewanie z nowej płyty na UW było bez sensu.

W domysle - "utworow". Zdanie wyrwane z kontekstu ale jestem pod wrazeniem hehe:) Pokazales klase. W jednych przypadkach jest wyznacznikiem, w innych nie:p Jak chodzi o kretynska masowke typu "ona tanczy dla mnie", to trzeba miec troche wyczucia i wiedziec ze nie jest. Natomiast jak sie mowi o dwoch szanujacych sie artystach (za takiego lemur uwaza Mese czy kogostam), to mysle ze mozna ich porownac. Czy merytoryczna dyskusja to pierdolenie o pendereckim?....

Postprzez donkey » 14 maja 2013, o 22:07

Zmazując barwy lasom i polom, mknie balon nocy z knajpy gondolą

http://www.youtube.com/watch?v=raZ-ltWuS9I

Postprzez donkey » 14 maja 2013, o 22:13

Nie dało się juz edytować powyższego postu. Miałem dodać:

A najlepsi poeci są ponoć z miasta Myslowitz :P.

Postprzez pavulon » 14 maja 2013, o 22:20

Ja to jestem ciekaw jakie by bluzgi poleciały na Kazika i Kult, gdyby to dzisiaj powstało takie "Gdy nie ma dzieci" i wszystkie stacje radiowe zaczęłyby to puszczać. Oj poleciałyby gromy że się sprzedali...
Eeee kaseta, kaseta, kaseta,kaseta ha ha TDK!

Postprzez artek » 14 maja 2013, o 22:31

pavulon napisał(a):Ja to jestem ciekaw jakie by bluzgi poleciały na Kazika i Kult, gdyby to dzisiaj powstało takie "Gdy nie ma dzieci" i wszystkie stacje radiowe zaczęłyby to puszczać. Oj poleciałyby gromy że się sprzedali...

ale czy z dokonań Kazika może się coś nie podobać, czy wszystko należy bezkrytycznie łykać? (tzn. być pancernym)

a swoją drogą lepsza jest szczera "krytyka" czy bałwochwalstwo i poklepywanie po plecach kiedy oczy nie mają kontaktu?

Postprzez pavulon » 14 maja 2013, o 22:47

artek napisał(a):
pavulon napisał(a):Ja to jestem ciekaw jakie by bluzgi poleciały na Kazika i Kult, gdyby to dzisiaj powstało takie "Gdy nie ma dzieci" i wszystkie stacje radiowe zaczęłyby to puszczać. Oj poleciałyby gromy że się sprzedali...

ale czy z dokonań Kazika może się coś nie podobać, czy wszystko należy bezkrytycznie łykać? (tzn. być pancernym)

a swoją drogą lepsza jest szczera "krytyka" czy bałwochwalstwo i poklepywanie po plecach kiedy oczy nie mają kontaktu?

Oczywiście że nie. Ale mam wrażenie że co poniektórzy podchodzą do wszystko co teraz wyprodukuje Kazik z założeniem że jest "chujowe" i generalnie to "Kazik się skończył". Zresztą przecież wystarczy się cofnąć kilkanaście stron wcześniej i poczytać co niektórzy wypisywali po usłyszeniu 10 sekundowego fragmentu z filmiku ze studia. Od początku nastawienie na "NIE".
O ile sam mogę przyznać że teksty na ostatnim KNŻecie momentami kulały bardzo (zwłaszcza że na poprzednich albumach teksty były mocne), to na "PROSTO" jest na prawdę bardzo dobrze. Prócz tego nieszczęsnego "wesela". Jest widoczny wkurw ze strony Kazika na obecną sytuację w kraju (po kilku latach milczenia w tej kwestii), jest z przymrużeniem oka (dobrze być dziadkiem, mój mąż), jest powrót do rozważań nad Bogiem, religią.

Po kilku przesłuchaniach uważam że najlepsza płyta od OKSK.
Eeee kaseta, kaseta, kaseta,kaseta ha ha TDK!

Postprzez holyfido » 14 maja 2013, o 22:49

Wilkmaciej

a co powiesz o takim hip hopie:
Całujcie mnie wszyscy w dupę...

Też bieda i niech się schowa przed mistrzem Kazikiem?
O i nawet gitarę masz, to już chyba muzyka, co?

Postprzez donkey » 14 maja 2013, o 22:56

holyfido napisał(a):Wilkmaciej

Ty wiesz, że tekst jest Tuwima? Dla takiego tekstu taki podkład to prefanacja. Już wolę sto razy tę wersję: http://www.youtube.com/watch?v=EdmZYu9Lths
Chociaż w jednym i drugim przypadku skrócili tekst. Tutaj jest całość:

Absztyfikanci Grubej Berty
I katowickie węglokopy,
I borysławskie naftowierty,
I lodzermensche, bycze chłopy.
Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajką wytwornych pind na kupę,
Rębajły, franty, zabijaki,
Całujcie mnie wszyscy w dupę.

Izraelitcy doktorkowie,
Widnia, żydowskiej Mekki, flance,
Co w Bochni, Stryju i Krakowie
Szerzycie kulturalną francę !
Którzy chlipiecie z “Naje Fraje”
Swą intelektualną zupę,
Mądrale, oczytane faje,

Item aryjskie rzeczoznawce,
Wypierdy germańskiego ducha
(Gdy swoją krew i waszą sprawdzę,
Werzcie mi, jedna będzie jucha),
Karne pętaki i szturmowcy,
Zuchy z Makabi czy z Owupe,
I rekordziści, i sportowcy,

Socjały nudne i ponure,
Pedeki, neokatoliki,
Podskakiwacze pod kulturę,
Czciciele radia i fizyki,
Uczone małpy, ścisłowiedy,
Co oglądacie świat przez lupę
I wszystko wiecie: co, jak, kiedy,

Item ów belfer szkoły żeńskiej,
Co dużo chciałby, a nie może,
Item profesor Cy… wileński
(Pan wie już za co, profesorze !)

I ty za młodu nie dorżnięta
Megiero, co masz taki tupet,
Że szczujesz na mnie swe szczenięta;

Item Syjontki palestyńskie,
Haluce, co lejecie tkliwie
Starozakonne łzy kretyńskie,
Że “szumią jodły w Tel-Avivie”,
I wszechsłowiańscy marzyciele,
Zebrani w malowniczą trupę
Z byle mistycznym kpem na czele,

I ty fortuny skurwysynu,
Gówniarzu uperfumowany,
Co splendor oraz spleen Londynu
Nosisz na gębie zakazanej,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu,

Item ględziarze i bajdury,
Ciągnący z nieba grubą rętę,
O, łapiduchy z Jasnej Góry,
Z Góry Kalwarii parchy święte,
I ty, księżuniu, co kutasa
Zawiązanego masz na supeł,
Żeby ci czasem nie pohasał,

I wy, o których zapomniałem,
Lub pominąłem was przez litość,
Albo dlatego, że się bałem,
Albo, że taka was obfitość,
I ty, cenzorze, co za wiersz ten
Zapewne skarzesz mnie na ciupę,
Iżem się stał świntuchów hersztem,
Całujcie mnie wszyscy w dupę !…

Postprzez redhead » 14 maja 2013, o 23:00

holyfido napisał(a):Wilkmaciej

szczerze? słabiutkie to jak warka radler
tematy o bloku, ćpaniu, ławce, osiedlu, hwdp itp itd się skończyły to wzięli na tapetę poezję? zresztą stare to bo aktualnie ów nagrywa z dodą elektrodą
zresztą ten cały bełkot jest cięzko zrozumiały i nijak mnie nie przekonuje
a gitarę masz tam jako sampel - ciekaw jestem skąd zapożyczony
"Taka jest moja koncepcja, tak ja to widzę"

Postprzez Thorgal » 14 maja 2013, o 23:01

Pasternak i K. - ciekawe recenzje. Fajnie napisane. Dzięki.

Tutaj początek mojej:

"13 maja ukazała się nowa, szesnasta już płyta grupy Kult pt. "Prosto". Od 24 lat (odkąd usłyszałem Arahję) jest to dla mnie najważniejszy i ulubiony zespół. Kult to w zasadzie już muzyczna legenda i co by nie mówić o obecnych dokonaniach zespołu, to wciąż jego muzyczną drogę obserwuję jak losy dobrego przyjaciela, który swego czasu mocno wpłynął na moje duchowe i światopoglądowe poszukiwania".

Całość: http://pbartosik.blogspot.com/2013/05/p ... t-cz1.html
mój blog: pbartosik.pl

Postprzez holyfido » 14 maja 2013, o 23:06

Redhead i donkey to wilkmaciej? Swoją drogą ciekawe, że tak poważnie podeszliście do tematu.

Postprzez redhead » 14 maja 2013, o 23:08

lemur gdybyś dał przykład (miast tych coś podał) choćby takiego Lange Damiana i jego tekstów do RLO czy TSD to nawet byłbym skory dyskutowac ale z bolkami hophipowymi to nie będę nawet klawiatury męczył bo to przykłady z dupy wzięte jak juz zreszta pisałem

z mojej strony wszystko w tym debilnym dyskursie o dupie maryny - przy każdej płycie nowej Kultu to samo klepiecie
słabe teksty itp itd
dajta spokój bo sie ludzie z was będa "śmiali normalnie"
"Taka jest moja koncepcja, tak ja to widzę"

Postprzez CZŁOWIEK - ŁOŚ » 14 maja 2013, o 23:16

Thorgal napisał(a):Tutaj początek mojej: (...) Całość: http://pbartosik.blogspot.com/2013/05/p ... t-cz1.html

Jestem zaskoczony, ale chyba tym bardziej powinienem to powiedzieć:
wręcz mnie szokuje, że pod wieloma fragmentami tego, co napisałeś, mógłbym się podpisać i ja. ;-)
I choć mam, jak zwykle, sporo dystansu do religijnej warstwy tego co napisałeś - to jednak tę nieoczekiwaną momentami zgodność odbieram jako dowód, że w muzyce i słowach Kultu były onegdaj schowane wartości naprawdę uniwersalne.

Postprzez lemur » 14 maja 2013, o 23:21

lemur gdybyś dał przykład (miast tych coś podał) choćby takiego Lange Damiana

Mógłbym podać ten przykład, gdybym chciał wskazać przykład grafomaństwa. Tylko, że mi o dobrą poezję chodziło.

Postprzez donkey » 14 maja 2013, o 23:23

holyfido napisał(a):Redhead i donkey to wilkmaciej? Swoją drogą ciekawe, że tak poważnie podeszliście do tematu.

W paranoję popadasz. Może to zaraźliwe, bo już kilku pisało coś w teń deseń. Co to znaczy poważnie? Dla mnie to jeden z najmocniejszych wierszy Tuwima. Mocniejsze wrażenie robi na mnie tylko http://www.wykop.pl/wpis/768385/na-pewn ... an-tuwim-/ , więc przydała by się do tego świetna muzyka oraz to by ktoś to rewelacyjnie z należnymi emocjami zaśpiewał, a nie mamrotał do jakiegoś podkładziku, i tyle.

Postprzez wilkmaciej » 14 maja 2013, o 23:32

Wlasnie o to mi chodzi. Wejdzie 3 entuzjastow kroku w kolanach, laduja jakies bezdenne gowno w linkach i chca tym zainteresowac innych. Patrzac z perspektywy ich malego (w porownaniu do fanow Kultu w polsce) srodowiska, staraja sie podwazyc kompetencje LEGENDY na polskim rynku muzycznym. W dodatku, jako swa artylerie najciezsza (osmieszajac sie) wytaczaja dziala w postaci tekstow, jak ten z linku sprzed kilku stron. Tekst imponujacy glupkowatym gimnazjalistom. Do tego klasyczny we wzruszajacych hiphopowych kawalkach o zyciu fortepian, a potem umcyk umcyk i glos niczym slodziakowy werba twardziel ze swoim romantycznym usposobieniem. Zenada! I tak jak napisal ktos wczesniej: wszystko co zrobi Kazik jest be. Najlepiej przyjebac sie do tekstow, bo mozna przy tej okazji postrugac inteligenta. Dokladnie jak Czlowiek - Los. Czlowiek tak tepy i irytujacy, ze dziw bierze ze wierzy w to co mowi. Udaje tutaj nie dosc ze poloniste, to jeszcze wielkiego krytyka muzycznego. Reszta mu wtoruje. Przykro mi, ale gosc mi dzis podniosl cisnienie swoim bucowatym ego. Zaczelo sie rano, jak z jakims drugim wybitnym muzykiem z forum, modyfikowali wersy z piosenki "nie chce grac w reprezentacji". Przestawiali slowa bo im sie szyk nie podobal, przytakujac sobie: "tak byc powinno"... To jest poprostu zenujace. Wiem ze Kazik idealem nie jest, ale w tym kraju jest to wiodacy artysta w kazdym tego slowa znaczeniu. Krytyka jest jak najbardziej ok, ale konstruktywna i sprawiedliwa. Tutaj takiej nie ma. Jedynie bucowate wypowiedzi pseudointeligentow, ktorzy sa ekspertami w pisaniu tekstow.

Postprzez holyfido » 14 maja 2013, o 23:33

Donkey, oczywiście miałeś prawo założyć, że nie wiem, że to Tuwima dzieło, ale mogłeś też założyć, że jednak wiem, że to jego i z premedytacją wklejam ten przykład. Np. po to, aby zobaczyć jak wilkmaciej pogrąża ten hiphopowy tekst i przeciwstawia go jakiemuś dziełu Kazika, o, może nawet z ostatniej płyty :-]

A tak, zepsułeś mi kawał ;p

Postprzez wilkmaciej » 14 maja 2013, o 23:39

holyfido napisał(a):Donkey, oczywiście miałeś prawo założyć, że nie wiem, że to Tuwima dzieło, ale mogłeś też założyć, że jednak wiem, że to jego i z premedytacją wklejam ten przykład. Np. po to, aby zobaczyć jak wilkmaciej pogrąża ten hiphopowy tekst i przeciwstawia go jakiemuś dziełu Kazika, o, może nawet z ostatniej płyty :-]

A tak, zepsułeś mi kawał ;p

Holyfido ale z Ciebie cwana bestia....kapitalny kawal szykowales:p Nie wiem czy wy udajecie, czy naprawde jestescie takimi debilami drodzy panowie:) Ladnie zdanie zlozyles.... Czytales je po napisaniu? Tak w skrocie to uzyles 4 razy "że" w jednym zdaniu. Ciekawe czy kolega od poprawek tez Ci uwage zwroci:p
Ostatnio edytowano 14 maja 2013, o 23:42 przez wilkmaciej, łącznie edytowano 1 raz

Postprzez lemur » 14 maja 2013, o 23:41

Patrzac z perspektywy ich malego (w porownaniu do fanow Kultu w polsce) srodowiska, staraja sie podwazyc kompetencje LEGENDY na polskim rynku muzycznym.

Mon, z ciekawości: ile Ci SP płaci?

I tak jak napisal ktos wczesniej: wszystko co zrobi Kazik jest be.

Jeśli mówisz o mnie (a to sugeruje początek posta), to w dupie byłeś, gówno widziałeś. Nie wiesz, co myślę o tekstach z wcześniejszych płyt. Nie wiesz nawet, co sądzę o ogóle tekstów z "Prosto". A wkładasz mi w usta coś, czego nie powiedziałem. Że wszystko, co Kazik zrobi, jest be.
Jeśli ten cytat nie był o mnie, to i tak się mija z prawdą. Bo Człowiek Łoś też tego nie powiedział. I Bartos też nie. I w ogóle nikt w tym wątku.

Wiem ze Kazik idealem nie jest, ale w tym kraju jest to wiodacy artysta w kazdym tego slowa znaczeniu.

No, wiadomo. Jest też kapitalnym reżyserem klipów ("Mars napada") i projektantem okładek ("Bar la Curva"). Człowiek renesansu.

Postprzez Thorgal » 14 maja 2013, o 23:47

CZŁOWIEK - ŁOŚ napisał(a):
Thorgal napisał(a):Tutaj początek mojej: (...) Całość: http://pbartosik.blogspot.com/2013/05/p ... t-cz1.html

Jestem zaskoczony, ale chyba tym bardziej powinienem to powiedzieć:
wręcz mnie szokuje, że pod wieloma fragmentami tego, co napisałeś, mógłbym się podpisać i ja. ;-)
I choć mam, jak zwykle, sporo dystansu do religijnej warstwy tego co napisałeś - to jednak tę nieoczekiwaną momentami zgodność odbieram jako dowód, że w muzyce i słowach Kultu były onegdaj schowane wartości naprawdę uniwersalne.

Miło to usłyszeć, szczególnie od Ciebie. Dzięki i serdeczne pozdrowienia.
mój blog: pbartosik.pl

Postprzez wilkmaciej » 14 maja 2013, o 23:52

lemur napisał(a):
Patrzac z perspektywy ich malego (w porownaniu do fanow Kultu w polsce) srodowiska, staraja sie podwazyc kompetencje LEGENDY na polskim rynku muzycznym.

Mon, z ciekawości: ile Ci SP płaci?

I tak jak napisal ktos wczesniej: wszystko co zrobi Kazik jest be.

Jeśli mówisz o mnie (a to sugeruje początek posta), to w dupie byłeś, gówno widziałeś. Nie wiesz, co myślę o tekstach z wcześniejszych płyt. Nie wiesz nawet, co sądzę o ogóle tekstów z "Prosto". A wkładasz mi w usta coś, czego nie powiedziałem. Że wszystko, co Kazik zrobi, jest be.
Jeśli ten cytat nie był o mnie, to i tak się mija z prawdą. Bo Człowiek Łoś też tego nie powiedział. I Bartos też nie. I w ogóle nikt w tym wątku.

Wiem ze Kazik idealem nie jest, ale w tym kraju jest to wiodacy artysta w kazdym tego slowa znaczeniu.

No, wiadomo. Jest też kapitalnym reżyserem klipów ("Mars napada") i projektantem okładek ("Bar la Curva"). Człowiek renesansu.

1. Ile placi SP - to jedna z glupszych Twoich dzisiejszych wypowiedzi, narzuca mysl czy naprawde zartowales z wiekiem dowcipnisiu...

2. Caly czas dyskredytujecie Kazika kosztem krzyzowki norbiego z werba.

3. Podeslij osiagniecia klipowe swojego rapera... Chyba, ze masz podeslac zamiar cos tak dobrego jak jego tekst i brzmienie, a w dodatku potem tego bronic.

Reasumujac! cienko wystrzeliles z tym co podeslales dzis bo bylo to tragiczne... Jesli nie uwazasz Kult za legende polskiej muzyki to "zaprzeczasz faktom" - brzmi znajomo? Dobranoc ziomy. Wielkie jołł !!!

Postprzez holyfido » 14 maja 2013, o 23:56

Szach mat Maciejwilk.

Ale ostrzegam będzie o bloku, ćpaniu, ławce, osiedlu, hwdp itp itd!

Postprzez lemur » 15 maja 2013, o 00:00

3. Podeslij osiagniecia klipowe swojego rapera... Chyba, ze masz podeslac zamiar cos tak dobrego jak jego tekst i brzmienie, a w dodatku potem tego bronic.

Nie chce mi się. Widzisz, nawet gdyby jakikolwiek raper miał teledysk wyreżyserowany do spółki przez Spielberga, Jarmuscha i braci Coen, to i tak powiedziałbyś, że to żałosne i że "Dobrze być dziadkiem" lepsze. Twoje posty to nic innego, jak tylko histeryczna reakcja na to, że ktoś miał czelność podnieść rękę na Twojego bożka.

Postprzez kezlok » 15 maja 2013, o 00:17

Zastanawiam się jaką piosenkę Kulci mogli by wybrać na następny singiel i mam nadzieję teledysk. Chyba byłbym za tytułowym "Prosto", bo aż żal żeby ta piosenka szerzej nie wypłynęła. Choć parę kandydatów w sumie jeszcze jest, np. Największa armia, Minister czy Twoje słowo...co myślicie?

Aha i szkoda, że Kazik w którymś z wywiadów zarzekał się, że całej płyty grać nie będą. A w sumie szkoda, bo ciekaw jestem jakby to zabrzmiało. Albo zrobić taki wybór np 10 utworów (co by jednak nie zanudzić) i troszkę zmieniać. Ale zagrać po kolei :-)

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FORUM