Nowy Kult w Nowym 2013 roku

To forum służy wolnej wymianie poglądów i opinii. Ale nie będziemy tolerować szerzenia nienawiści, obrażania i obrzucania wyzwiskami innych dyskutantów oraz trollowania. Nie będzie także tolerancji dla reklamowania nielegalnych nagrań bądź innych nielegalnych produktów. Osoby nie stosujące się do tych zasad będą (bez uprzedzenia) banowane.

KLAUZULA INFORMACYJNA DOTYCZĄCA PRZETWARZANIA DANYCH OSOBOWYCH

Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informuję, iż:
1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Buldog - Piotr Wieteska , ul. Świętojerska 24 m 52, 00-202 Warszawa
2) kontakt z Inspektorem Ochrony Danych - wieteska@kult.art.pl
3) Odbiorcą Pani/Pana danych osobowych będą upoważnieni pracownicy administratora oraz zleceniobiorcy świadczący na rzecz administratora usługi zarządcze
4) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu umożliwienia Panu/Pani korzystania z tego forum internetowego na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.
5) Pani/Pana dane osobowe przechowywane do momentu żądania usunięcia z subskrypcji
6) przysługuje Pani/Pan prawo do: wglądu do treści swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania a także do cofnięcia zgody oraz prawo do przenoszenia danych
7) ma Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego
8) podanie danych osobowych jest dobrowolne. Brak ich podania uniemożliwia rejestrację oraz korzystanie serwisu forum

Proszę o zapoznanie się z polityką prywatności dostępną w stopce serwisu.

Re: Nowy Kult w Nowym 2013 roku

Postprzez wilkmaciej » 15 maja 2013, o 11:51

wilkmaciej napisał(a):
Bartos napisał(a):@wilkmaciej czy lemur, Cz-Ł , albo ja w którymś poście Cię obraziliśmy ? Bo nie przypominam sobie, za to Ty czynisz to nagminnie w każdym. Nie umiesz się wypowiadać bez epitetów ? Może w takim razie lepiej odpuścić, albo uspokoić się trochę?

Po 1 odpuściłem. Po 2 wygłaszam SWOJĄ opinię na wasz temat.... zobligowało mnie do tego to:

http://muzyka.interia.pl/teledyski/tele ... e-w,307618
Poprostu uważam, że w wyżej ukazanym kontekście, nie powinniście wypowiadać się na temat muzyki:p

Bez przesady z tym obrażaniem.

Nie dało się już edytować:

Bez przesady z tym obrażaniem. Poza tym, napisanie o Tobie ambitny inaczej nie jest wg mnie bardziej obraźliwe, niż to że napisałeś że nie mam pojęcia o czym chcę dyskutować. W perspektywie powyższego teledysku, Twoją opinie uważam za co NAJMNIEJ smieszna i uwazam tez, ze sluchasz muzyki ambitnej inaczej.

Postprzez Thorgal » 15 maja 2013, o 11:58

O kurka siwa, ten "wilkmaciej" rzeczywiście robi rzeźnię i jakiś monolog z tego wątku. Można coś z tym zrobić? Jest tu jakiś moderator "wilkłukasz" by go doprowadził do porządku?
mój blog: pbartosik.pl

Postprzez wilkmaciej » 15 maja 2013, o 12:22

Thorgal napisał(a):O kurka siwa, ten "wilkmaciej" rzeczywiście robi rzeźnię i jakiś monolog z tego wątku. Można coś z tym zrobić? Jest tu jakiś moderator "wilkłukasz" by go doprowadził do porządku?

Gdzie widzisz monolog?

Postprzez madamimadamk » 15 maja 2013, o 12:26

Thorgal napisał(a):Pod naklejką jest kod do 17 numery z płyty. Wersji utworu "Prosto" z Bananem i Litzą! Wpiszcie sobie. Miażdży!!!

:D

to była jedna z najśmieszniejszych rzeczy w tym wątku :lol:

Postprzez Adam » 15 maja 2013, o 12:40

madamimadamk napisał(a):
Thorgal napisał(a):Pod naklejką jest kod do 17 numery z płyty. Wersji utworu "Prosto" z Bananem i Litzą! Wpiszcie sobie. Miażdży!!!

Jeszcze z Grabażem na chórkach!

Postprzez K. » 15 maja 2013, o 13:00

Adam napisał(a):
madamimadamk napisał(a):

Jeszcze z Grabażem na chórkach!

Śpiewającym gościnnie w Kulcie po raz pierwszy od czasu pamiętnych partii w "Krwi Boga".

Postprzez LUCAS » 15 maja 2013, o 13:15

http://www.youtube.com/watch?v=ozTDXq2DVoU

mam jakies dziwne przeczucie ze teledysk do piosenki "dobrze byc dziadkiem" trafi do top 10 najdrozszych klipow w historii polskiej i swiatowej muzyki
:-)
DLACZEGO SA TAKIE PIEKNE,
DLACZEGO TAK ZLE DLA LUDZI,
DLACZEGO MOJE BIESZCZADY,
TAK KOCHAM I NIENAWIDZE.

Postprzez kazimierzyk » 15 maja 2013, o 13:54

Płytka bardzo przyjemna, lepsza od ostatniej, fajnie lekko nagrana. Może z dwa słabsze numery, a najlepsze to "dlaczego tak tu jest" i "nie chce grać w reprezentacji" właśnie taki kult lubię :)
Teraz czekać tylko na koncerty, ciekawe co wejdzie do seta na dłużej..
"Nie należę do mafii, nie należę do sekty
Nagrywam w studio u Tomasza Elektry"

https://www.youtube.com/watch?v=f6-X-l-lsQ0

Kazimierz Staszewski, Strzelce Opolskie 31.05.2014

Postprzez marman » 15 maja 2013, o 15:25

po zdarciu naklejki - płyta jest jeszcze lepsza ;)

Postprzez Zbychoo » 15 maja 2013, o 22:50

Po parokrotnym przesłuchaniu mam wrażenie, że ta płyta jest za długa o kawałki, które skomponował Gruda. Jakoś zupełnie do mnie one nie trafiają. Jedynie Bomba na Parlament jest niezła, a tak to za resztą bym nie płakał.
Pomimo tego jestem miło zaskoczony tą płytą, bo jest dużo lepsza niż ostatnich kilka wydawnictw Kazika i naprawdę przyjemnie się tego słucha.

Postprzez donkey » 15 maja 2013, o 23:31

Thorgal napisał(a):
CZŁOWIEK - ŁOŚ napisał(a):
Thorgal napisał(a):Tutaj początek mojej: (...) Całość: http://pbartosik.blogspot.com/2013/05/p ... t-cz1.html

Jestem zaskoczony, ale chyba tym bardziej powinienem to powiedzieć:
wręcz mnie szokuje, że pod wieloma fragmentami tego, co napisałeś, mógłbym się podpisać i ja. ;-)
I choć mam, jak zwykle, sporo dystansu do religijnej warstwy tego co napisałeś - to jednak tę nieoczekiwaną momentami zgodność odbieram jako dowód, że w muzyce i słowach Kultu były onegdaj schowane wartości naprawdę uniwersalne.

Miło to usłyszeć, szczególnie od Ciebie. Dzięki i serdeczne pozdrowienia.

Thorgal napisał(a):O kurka siwa, ten "wilkmaciej" rzeczywiście robi rzeźnię i jakiś monolog z tego wątku. Można coś z tym zrobić? Jest tu jakiś moderator "wilkłukasz" by go doprowadził do porządku?

Ty jestęś jednak chorągiewka. Pamiętasz jak Cię trzech przyjaciół z boiska gnębiło na stary forum. Pierwszym był Adam, dugim Dobiasz, a trzecim i łącznik. Zgadnij kto?
Zmazując barwy lasom i polom, mknie balon nocy z knajpy gondolą

http://www.youtube.com/watch?v=raZ-ltWuS9I

Postprzez babeo » 16 maja 2013, o 07:28

donkey napisał(a):Ty jestęś jednak chorągiewka. Pamiętasz jak Cię trzech przyjaciół z boiska gnębiło na stary forum. Pierwszym był Adam, dugim Dobiasz, a trzecim i łącznik. Zgadnij kto?

Dokładnie, gnębiony próbuje przejść na stronę gnębiących i pognębić z nimi innych, by samemu poczuć się cool i przede wszystkim mniej gnębionym. Nie tędy droga Thorgalu.

Postprzez sevs » 16 maja 2013, o 10:55

mój faworyt z płyty: Życie jest piękne

Postprzez Thorgal » 16 maja 2013, o 11:53

donkey i babeo, pewnie piszecie tak, by nie być gnębionymi.

Tutaj druga część wpisu na temat Kultu: tym razem nieco więcej o nowej płycie.
http://pbartosik.blogspot.com/2013/05/p ... enzja.html
mój blog: pbartosik.pl

Postprzez wilkmaciej » 16 maja 2013, o 12:00

Thorgal napisał(a):donkey i babeo, pewnie piszecie tak, by nie być gnębionymi.

Tutaj druga część wpisu na temat Kultu: tym razem nieco więcej o nowej płycie.
http://pbartosik.blogspot.com/2013/05/p ... enzja.html

Banda łosia....

Postprzez kazimierzyk » 16 maja 2013, o 12:16

Aha jeszcze co do płyty to zajebisty jest początek, to jak kazik śpiewa w "moja myszko"

a gruda w teledysku wygląda jak belfer ;p (wtedy jak palcem grozi)
"Nie należę do mafii, nie należę do sekty
Nagrywam w studio u Tomasza Elektry"

https://www.youtube.com/watch?v=f6-X-l-lsQ0

Kazimierz Staszewski, Strzelce Opolskie 31.05.2014

Postprzez babeo » 16 maja 2013, o 13:27

Thorgal napisał(a):donkey i babeo, pewnie piszecie tak, by nie być gnębionymi.

Nie oceniaj innych na podstawie tego co Ciebie spotkało, bo może dojść do bardzo złych wniosków ;)

Postprzez kezlok » 16 maja 2013, o 19:08

Im dłużej słucham płyty, tym bardziej mnie się podoba. Od początku mi się podobała, ale teraz te słabsze dla mnie numery jakoś lepiej brzmią. Nawet córki wesele jakoś się nieźle komponuje w układ piosenek. Największa armia jest świetna. Mój mąż coraz bardziej mi leży, końcówka ekstra. Nie no, płyta naprawdę jest o czymś. Na razie ciągle słucham z przyjemnością a i myślę, że w przyszłości będę do niej wracał. Do Hurry wróciłem dopiero wczoraj od czasu premiery, żeby porównać 8-)

Postprzez wilkmaciej » 16 maja 2013, o 19:23

kezlok napisał(a):Im dłużej słucham płyty, tym bardziej mnie się podoba. Od początku mi się podobała, ale teraz te słabsze dla mnie numery jakoś lepiej brzmią. Nawet córki wesele jakoś się nieźle komponuje w układ piosenek. Największa armia jest świetna. Mój mąż coraz bardziej mi leży, końcówka ekstra. Nie no, płyta naprawdę jest o czymś. Na razie ciągle słucham z przyjemnością a i myślę, że w przyszłości będę do niej wracał. Do Hurry wróciłem dopiero wczoraj od czasu premiery, żeby porównać 8-)

Odczuwam dokładnie to samo. Natomiast "Twoje słowo jest prawdą" z dobrego utworu, przeobraża się w wybitny.:)

Postprzez Lukasz.69 » 16 maja 2013, o 19:59

Witam szanowne audytorium;))Z reguły nie udzielam się na podobnych forach ale Kultu słucham (choć juz coraz rzadziej no bo ile można w sumie;))dobrych już 15 lat z okładem pewno niektórzy dłużej niektórzy mniej ale dziwi mnie ta dyskusja na temat najnowszej płyty. Czytając recenzję z linków i Waszą dyskusję nie będę ściemniał załamałem się, ale po kolei. Ktoś pisze, że nadal czeka na dzieło tak wybitne jak te z przełomu lat 80/90 czy OKSK, otóż spieszę donieść że między wybitnymi Posłuchaj to do Ciebie, Spokojnie,Muj Wydafca było jeszcze coś takiego jak Your Eyes, 45/89, Kaseta wcześniej debiut Kult, nie wspominając o przeciętnym wydawnictwie koncertowym Tan. Jak dla niektórych ostrych krytyków na tym forum te płyty są w jakikolwiek sposób lepsze od Prosto to jestem ciekaw w jakich to aspektach bo jeśli się przysłuchacie słynnym tekstom o których toczy się tu zażarta rozprawa to są one baaardzo podobne (wystarczy posłuchać i nie ulegać dziwnej manierze porównywania tekstów Kazika Staszewskiego w projekcie KNŻ i solo, a także Stanisława S. z Kultem bo jest to absurdalne a widzę ze niektórzy robią to nagminnie). Jeśli już przypadkiem stwierdzicie że są to płyty całkiem podobne to naprawdę skrajną naiwnością jest w tym momencie istnienia kapeli z bardzo odmienionym składem, wiekowo posuniętym kilka lat do przodu żądać płyty podobnej do Spokojnie, Mojego Wydafcy czy OKSK (choć wcale nie uważam tej ostatniej za wielkie dzieło a co najwyżej bardzo dobre i faktycznie można pokusić się o stwierdzenie, że jeśli Prosto jest gorsze to o milimetry choć mi się tego słucha bardzo podobnie - z jednym mankamentem zaginęły faktycznie gitary ale to podejrzewam świadomy zabieg zespołu. Dla mnie PROSTO to kilka utworów świetnych wręcz klasyków w przyszłości(Twoje słowo, PROSTO), kilka średnich i kilka bardzo słabych do szybkiego zapomnienia czyli podobnie jak w dużej części płyt Kultu a na pewno najlepiej w XXI wieku. Jeszcze słowo o kapitalnym tytułowym kawałku czy to się podoba czy nie za kilka lat będzie on stawiany obok największych bo chwyta za serce i ma to coś nie jest to tylko mój pogląd. Co od zarzutu, że jest tam w tekście tzw. publicystyka stadionowa w wiadomym fragmencie mam rozumieć że za wulgarnie?? taki jest Staszewski można go lubić za to można nie ale naprawdę warto wrócić do słynnego okresu wiary jak to nazywa recenzent puścić w eter KNŻ Porozumienie ponad podziałami jest więcej takiej publicystyki stadionowej o wiele więcej. Podsumowując sorry ze tak długo, na pewno można się zgodzić że powinno byc tam uszczuplenie o kilka b. słabych numerów ale porównywanie tego do HURRY jest nieuprawnione nie będę tego udowadniał przekonacie się że czas to pokaże bo jest tam kilka kawałków być może wkrótce kultowych na poprzedniej takich po prostu nie było. ps radziłbym na absolutny koniec wszystkim zajadłym krytykom ale tez entuzjastom tej płytki żeby nie analizować każdego kawałka słowo po słowie bo to jest absurd i nie o to chodzi w muzyce rozrywkowej nie tylko rockowej. Mam wrażenie że niektórzy nie czują juz tej muzy popadli w inne gatunki szanuje to ale niepotrzebnie tak kategoryzujecie swoje sądy bo być może ktoś kto to przeczyta nie kupi płyty a później troszkę będzie żałował jak już jej posłucha gdzieś przypadkiem że wcześniej tego nie zrobił, a Kult za dużo płyt pewno już nie wyda bo widać syndrom wypalania i niestety upływającego czasu:: Pozdrawiam

http://radzimir.blox.pl/2013/05/Kult-Prosto.html
http://michaltrela.natemat.pl/61241,kul ... jest-wazny

Postprzez shreku » 16 maja 2013, o 20:24

Mam totalnego lenia dzisiaj i nie chce mi się czytać wcześniejszych postów, a być może już ktoś pisał o tym.
Pytanie mam. Wasze płyty też się kończą jakimś urwanym dźwiękiem w ostatniej sekundzie 16-tego utworu (3:32)?
Szara rzeczywistość...

Postprzez redhead » 16 maja 2013, o 20:37

shreku napisał(a):Mam totalnego lenia dzisiaj i nie chce mi się czytać wcześniejszych postów, a być może już ktoś pisał o tym.
Pytanie mam. Wasze płyty też się kończą jakimś urwanym dźwiękiem w ostatniej sekundzie 16-tego utworu (3:32)?

TAK
zauważyłem to juz podczas pierwszego odsłuchu - niemniej dziwne pomyslałem czyżby jakiś bonus ukryty (wiadomo Pietrzakos lubi takie rzeczy :lol: ale nie - widać tak z tłoczni wylazło)

==========
4 dzień słuchania płyty i coraz bardziej jestem ukontentowany - linia melodyjna wciska mnie w fotel za każdym razem, wokal czasem takoż

pzdr
"Taka jest moja koncepcja, tak ja to widzę"

Postprzez Neghe » 16 maja 2013, o 20:54

Lukasz.69 napisał(a):(...)

Dzięki za głos rozsądku. Miło poczytać w końcu coś co nie jest jadem lejącym się z zachwytów i krytyki.

Postprzez artek » 16 maja 2013, o 21:11

właśnie rozmawiałem z Mazzollem, nabyłem też płytkę
otóż zdradził w sekrecie chęci do odnowienia projektu muzycznego z Kazikiem i wzajem
aczkolwiek perspektywa to raczej mglista, ze względu na brak czasu KS
ale, pożyjemy zobaczymy

Postprzez Jedras » 16 maja 2013, o 21:47

Tak się składa, że mam dzisiaj imieniny i w prezencie dostałem "Prosto". Wreszcie będę mógł się wypowiedzieć na temat tej płyty;)

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FORUM