Nowy Kult w Nowym 2013 roku

To forum służy wolnej wymianie poglądów i opinii. Ale nie będziemy tolerować szerzenia nienawiści, obrażania i obrzucania wyzwiskami innych dyskutantów oraz trollowania. Nie będzie także tolerancji dla reklamowania nielegalnych nagrań bądź innych nielegalnych produktów. Osoby nie stosujące się do tych zasad będą (bez uprzedzenia) banowane.

KLAUZULA INFORMACYJNA DOTYCZĄCA PRZETWARZANIA DANYCH OSOBOWYCH

Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informuję, iż:
1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Buldog - Piotr Wieteska , ul. Świętojerska 24 m 52, 00-202 Warszawa
2) kontakt z Inspektorem Ochrony Danych - wieteska@kult.art.pl
3) Odbiorcą Pani/Pana danych osobowych będą upoważnieni pracownicy administratora oraz zleceniobiorcy świadczący na rzecz administratora usługi zarządcze
4) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu umożliwienia Panu/Pani korzystania z tego forum internetowego na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.
5) Pani/Pana dane osobowe przechowywane do momentu żądania usunięcia z subskrypcji
6) przysługuje Pani/Pan prawo do: wglądu do treści swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania a także do cofnięcia zgody oraz prawo do przenoszenia danych
7) ma Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego
8) podanie danych osobowych jest dobrowolne. Brak ich podania uniemożliwia rejestrację oraz korzystanie serwisu forum

Proszę o zapoznanie się z polityką prywatności dostępną w stopce serwisu.

Re: Nowy Kult w Nowym 2013 roku

Postprzez SafeMan » 16 maja 2013, o 22:12

Płytka doszła, więc opiszę każdą piosenkę :)

Teide - super wstęp do płyty, szkoda że taki krótki.

Układ Zamknięty - w sumie żałuję, że tyle go słuchałem przed premierą, bo czasem nawet omijam, żeby posłuchać nowych numerów, a sam Układ jest przecież świetny.

Twoje słowo jest prawdą - dobre zwrotki i solo na organach, ale refren rozczarowujący

Dzisiaj jest mojej córki wesele - nie powala mnie w żadnym razie, ale łapię się na tym, że bardzo wbija się w głowę :)

Prosto - dobry numer, ale zdecydowanie na koncerty. Odkąd usłyszałem na żywo, wersja studyjna już mnie tak nie powala

Dobrze być dziadkiem - mega pozytywny utwór, bardzo lubię :)

Dlaczego tak tu jest - świetne, moja subiektywna czołówka płyty

Bomba na parlament - dobre, toczące się powoli, ale jednak zwrotki dosyć mnie męczą, choć refren chwytliwy

Mój mąż - ciekawy eksperyment, że tak powiem. :) Zdecydowanie in plus, dobry refren. Tekst mi się podoba, zwłaszcza druga zwrotka.

Moja myszko - solówka na gitarze! :mrgreen: Wielka szkoda, że Toczko ją uciął. Ogólnie numer bardzo przyjemny, lubię.

Zabiłem ministra finansów - Gruda bohater utworu, tak samo jak w Twoje słowo :mrgreen: Klawisze rodem z Mojego Wydafcy. Super piosenka z mocnym refrenem.

Nie chcę grać w reprezentacji - nic wybitnego, nie wybija się moim zdaniem. Płyta by nie straciła jakby tu usunąć.

Modlitwa moja - według mnie kolejny typowy zapychacz

Największa armia świata wzywa cię - super, wydaje mi się jakby to było połączenie Nie żyję ponad stan z Uwiądem Starczym :) Toczy się powoli i mogłoby się ciągnąć, ciągnąć, ciągnąć... na pewno lepsze od Bomby na parlament, jeśli można je porównywać w tym kontekście.

Opowiadam się za miłością - z początku uznałem za zbędny zapychacz, ale jednak uważam utwór za udany, powinien być wręcz dłuższy.

Życie jest piękne - jeden z ulubionych na płycie, super finisz. Dęciaki grają jak trzeba, a gitary są super.

Ogólna opinia o płycie? Jest super :mrgreen: Zobaczymy jak będzie gdy się już z nią osłucham.

Postprzez Jedras » 16 maja 2013, o 23:01

Ufff - jaka ulga, że "Prosto" nie podzieliła losu ostatniego KNŻtu.
Jestem po pierwszym odsłuchu płyty i dla mnie jest jak najbardziej okej:) Przede wszystkim ta płyta brzmi - nie jest jakaś taka płaska jak "Hurra". Szczerze, to po tych filmikach z prac w studio najbardziej bałem się o teksty a tu miła niespodzianka. Razem z dobrą muzyką nie rażą mnie jakoś specjalnie (dla przykładu - ostatni słaby muzycznie KNŻ + mizerne teksty = porażka na całej linii). Owszem są proste, nie zawierają jakichś filozoficznych przemyśleń ale to mi akurat nie przeszkadza ponieważ od czasu do czasu potrzebuję posłuchać sobie muzyki łatwiej, miłej i przyjemnej:P
Podsumowując - płyta dobra, o niebo lepsza od "Hurry", odrobinę gorsza od OKSK czyli jak dla mnie gdzieś pomiędzy Salonem a Poligono (biorę pod uwagę płyty wydane po 2000 r) :P

Postprzez arielg » 16 maja 2013, o 23:13

Właściwie to zgadzam się z tym co napisał wyżej Jędras.

Bałem się o teksty, że będzie dno jak na Plamach ale jest ok. Płytę przesłuchałem na razie 2 razy i to prowadząc samochód wiec nie za bardzo dokładnie, ale tak:

+
teksty lepiej niż oczekiwałem
nie ma piosenki która by odpychała, ale była typowa zapchajdziurą
nie ma takich żenujących wersów jak "ja chcę być prezydentem, prezydentom nie jest źle," itp

-
rym się w kilku utworach łamie
refreny leżą na całości prawie wszędzie poza "prosto"
muzycznie za mało urozmaicona

może nie powala jakoś, słabsza od hurra, ale zdecydowanie lepsza od Plam.
najbardziej podoba mi się póki co: armia, mój mąż, reprezentacja, myszka

co do piosenki prosto, to mnie bardziej irytuje nie to omawiane oko, a Zacier. Nie wiem po jakiego czorta Kazik po raz kolejny w tekście, który sam uważa za ważny pcha takie idiotyczny osobiste odwołania jak nie do Zaciera to do Bogusława Wyparło, to ośmiesz i osłabia cały tekst.

Postprzez shreku » 16 maja 2013, o 23:22

redhead napisał(a):[...] czyżby jakiś bonus ukryty (wiadomo Pietrzakos lubi takie rzeczy :lol: ale nie - widać tak z tłoczni wylazło)[...]

A ja sobie tak siedzę i myślę. I przychodzą mi do głowy, rożne shrekowe myśli...
Sądzę, że to nie kwestia lubienia ( :lol: ), ani tłoczni... Tu chyba działa zasada, zawarta w piosence Młynarskiego. Skoro nagranie, zgranie, produkcja, mix i master (myślę, że nie tylko moim zdaniem) wyszły wyśmienicie, a zostały zrobione przez kogo innego, to u wydawcy zrodziła się idea: "co by tu jeszcze SPieprzyć, panowie, co by tu jeszcze..." A ząbki już przecież były... ;)
Szara rzeczywistość...

Postprzez arielg » 17 maja 2013, o 00:56

Obejrzałem sobie teraz wszystkie odcinki z pracy w studio, fajnie się an to patrzy znając już troszkę te piosenki, I w sumie dopiero teraz zauważyłem, ze nigdzie się Gruda nie pojawia.

Postprzez kezlok » 17 maja 2013, o 01:14

arielg napisał(a):Obejrzałem sobie teraz wszystkie odcinki z pracy w studio, fajnie się an to patrzy znając już troszkę te piosenki, I w sumie dopiero teraz zauważyłem, ze nigdzie się Gruda nie pojawia.
Jeżyka też nie ma. Widać poniekąd starszyzna miała wolne ;-)

Postprzez redhead » 17 maja 2013, o 06:57

http://www.youtube.com/watch?v=ILwKL2kW ... 0k1lULFlm8

teraz zupełnie inaczej sie to odbiera i myślę sobie, że to winno sie znaleźć jako bonus dołączone (do płyty np. z 5 zł droższej ale juz za późno) ale do jakiegoś z singla - może singiel Prosto będzie (powinien byc jak najbardziej)

szkoda, że podobnych filmików nie ma z każdej płyty Kulcich

pzdr
"Taka jest moja koncepcja, tak ja to widzę"

Postprzez kubek » 17 maja 2013, o 09:06

shreku napisał(a):
redhead napisał(a):[...] czyżby jakiś bonus ukryty (wiadomo Pietrzakos lubi takie rzeczy :lol: ale nie - widać tak z tłoczni wylazło)[...]

A ja sobie tak siedzę i myślę. I przychodzą mi do głowy, rożne shrekowe myśli...
Sądzę, że to nie kwestia lubienia ( :lol: ), ani tłoczni... Tu chyba działa zasada, zawarta w piosence Młynarskiego. Skoro nagranie, zgranie, produkcja, mix i master (myślę, że nie tylko moim zdaniem) wyszły wyśmienicie, a zostały zrobione przez kogo innego, to u wydawcy zrodziła się idea: "co by tu jeszcze SPieprzyć, panowie, co by tu jeszcze..." A ząbki już przecież były... ;)

Myślę podobnie, pewno okładki wróciły z drukarni, i zonk bo poszedł projekt bez logo, nowe to większa kasa, w takim razie drukujemy naklejki:) w ten sam sposób kiedyś dupę klientowi ratowałem:)

Postprzez marcipio » 17 maja 2013, o 09:59

IMO płyta super. Po kilkukrotnym przesłuchaniu nie znalazłem utworu słabego. Są lepsze i gorsze ale słabego nie ma za to jest klika świetnych.
Dla mnie nr 1 Zabiłem ministra finansów, super są też, Prosto, Bomba na parlament, Nie chcę grać w reprezentacji, reszta dobra lub bardzo dobra.
Tak więc jest bardzo mile zaskoczony. Tak trzymać.

Postprzez Thorgal » 17 maja 2013, o 11:05

http://www.youtube.com/watch?v=ILwKL2kW ... 0k1lULFlm8
A co z momentem od 1:59 min.? Jest to gdzieś na płycie?

Morawiec jest podobny do Szymona Majewskiego.
mój blog: pbartosik.pl

Postprzez donkey » 17 maja 2013, o 11:28

Thorgal napisał(a):donkey i babeo, pewnie piszecie tak, by nie być gnębionymi.

Kto niby by mnie miał tutaj gnębić?

Thorgal napisał(a):http://www.youtube.com/watch?v=ILwKL2kWDts&list=PLfo7rU6KgPU_YtjjupSaKa80k1lULFlm8
A co z momentem od 1:59 min.? Jest to gdzieś na płycie?

Myślę, że to pewnie sobie śpiewa do wstępu "Dzisiaj jest mojej córki wesele".
Zmazując barwy lasom i polom, mknie balon nocy z knajpy gondolą

http://www.youtube.com/watch?v=raZ-ltWuS9I

Postprzez Thorgal » 17 maja 2013, o 12:07

donkey napisał(a):

Zdzichu, Szyna, Chendrix, Ćwok, Herszt, Glut, Yessy, Sierżant, Mr., Cegławłeb i inne forumowe chojraki.

Postprzez donkey » 17 maja 2013, o 12:26

Thorgal napisał(a):
donkey napisał(a):

Zdzichu, Szyna, Chendrix, Ćwok, Herszt, Glut, Yessy, Sierżant, Mr., Cegławłeb i inne forumowe chojraki.

:)
Jednak przedewszystkim: the suprime commander of the Asgard fleet - Thor ;) .
Zmazując barwy lasom i polom, mknie balon nocy z knajpy gondolą

http://www.youtube.com/watch?v=raZ-ltWuS9I

Postprzez raffpak » 17 maja 2013, o 13:17

po kilkunastokrotnym przesłuchaniu.. przeskakuje męża i myszkę.. reszta super.. numer jeden ostatni kawałek

Postprzez Thorgal » 17 maja 2013, o 13:21

A ja pytam wczoraj mojego znajomego melomana:
- I co, kupujesz nowy Kult?
Na co on: - Nie. Chcę kupić winyla "Spokojnie"

:-)

Postprzez petrow » 17 maja 2013, o 14:54

Siema. Gdzie można w necie najtaniej zamówić płytkę, bo w moim smutnym jak pizda mieście będzie najszybciej w przyszły czwartek:(

Postprzez wilkmaciej » 17 maja 2013, o 15:10

petrow napisał(a):Siema. Gdzie można w necie najtaniej zamówić płytkę, bo w moim smutnym jak pizda mieście będzie najszybciej w przyszły czwartek:(

Na allegro widziałem wczoraj po 20zł + przesyłka = 28zł bodajże z groszami.

Postprzez babeo » 17 maja 2013, o 16:49

Z kazdym przesluchaniem plyta nabiera wartosci. Zgadzam sie tez z Wydagca, nie zadne mp3, komputery, tylko prawdziwe hifi (kto moze oczywiscie).

Postprzez Neghe » 17 maja 2013, o 17:16

Jest mi w stanie ktoś powiedzieć o co chodzi z wersem "By wyłączyć prąd" w Mojej Myszce?
Nie ogarniam chyba tego.

Postprzez Karma » 17 maja 2013, o 18:01

U mnie też już zaczęło sie przewijanie kawałków. Na chwile obecną zaczynam od ministra i gwałce replay...

Postprzez marman » 17 maja 2013, o 20:10

kezlok napisał(a):
arielg napisał(a):Obejrzałem sobie teraz wszystkie odcinki z pracy w studio, fajnie się an to patrzy znając już troszkę te piosenki, I w sumie dopiero teraz zauważyłem, ze nigdzie się Gruda nie pojawia.
Jeżyka też nie ma. Widać poniekąd starszyzna miała wolne ;-)

też sobie zapodałem dziś całość - znająć już płytę - zupełnie inaczej się to już oglądało (nucąc teksty pod nosem).
mogli też dać kilka ujęć z nagrywania intrumentów.

idę prosto !!!

Postprzez wilkmaciej » 18 maja 2013, o 11:46

Co do brzmienia płyty i samej jakości nagrania, to nie jest tak pięknie niestety wcale... Na lepszym sprzęcie, np na utworze "prosto" słychać niesamowite szumy. Niemal jak na winylu "posłuchaj to do Ciebie" z 1987:)

Postprzez babeo » 18 maja 2013, o 17:38

wilkmaciej napisał(a):Co do brzmienia płyty i samej jakości nagrania, to nie jest tak pięknie niestety wcale... Na lepszym sprzęcie, np na utworze "prosto" słychać niesamowite szumy. Niemal jak na winylu "posłuchaj to do Ciebie" z 1987:)

Nie no, jest lepiej jak na Kult, ale to nie jest żadna liga światowa.
Pierwszy RATM jest to prawie wyznacznikiem jakości, a ma już ponad 20 lat.

To była moja płyta testowa, jak chodziłem po salonach audio w poszukiwaniu sprzętu :)

Postprzez SafeMan » 19 maja 2013, o 12:38

Nie minął tydzień od premiery, a wątek nt. krążka już umarł? : P

Płyta po wielokrotnym przesłuchaniu: super, zwłaszcza muzycznie. Chłopaki wykonali kawał dobrej roboty. Zdecydowanie równiejsza płyta od Ostatecznego Krachu, co momentami stawia Prosto wyżej od OKSK. Nie przeskoczą już chyba siebie z 3 Gwiazd, Dziewczyny Bez Zęba czy Poznaj Swój Raj, ale obecne kompozycje widzą mi się o wiele bardziej niż np. Grzesznik, Lewy Czerwcowy, Fever Fever Fever lub Jatne. Zabiłem Ministra Finansów, Opowiadam się za Miłością, czy Życie jest piękne to po prostu poezja dla uszu :mrgreen:

Postprzez lemur » 20 maja 2013, o 12:53

Swoją drogą, już bez złośliwości w stosunku do Kultu: zauważyliście, że jakoś kiepsko poszła promocja "Prosto"? Na liście Olis plyta jest dopiero na 22 miejscu (a w dzisiejszych czasach zdarza się, że niektóre polskie albumy zdobywają statusy złotych jeszcze w przesprzedaży), klip do "Dziadka" w tydzień zebrał na YouTube jedynie 60 tys. wyświetleń, a do "Układu" w dwa miesiące śmieszne 115 tys.

Nie omieszkam porównać tego wyniku z Mesem: singiel, singiel wrzucony niecały miesiąc temu, bez teledysku, a ze statycznym obrazkiem, zebrał już ćwierć miliona obejrzeń. Drugi singiel, już z klipem, w 4 dni uzbierał 190 tys.

Z czego może wynikać taka słabość "Prosto"? Z tego, że SP spieprzyło promocję, z tego, że single nie są przebojowe, a może Kult się znudził?

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FORUM