Recenzje "Prosto"

To forum służy wolnej wymianie poglądów i opinii. Ale nie będziemy tolerować szerzenia nienawiści, obrażania i obrzucania wyzwiskami innych dyskutantów oraz trollowania. Nie będzie także tolerancji dla reklamowania nielegalnych nagrań bądź innych nielegalnych produktów. Osoby nie stosujące się do tych zasad będą (bez uprzedzenia) banowane.

KLAUZULA INFORMACYJNA DOTYCZĄCA PRZETWARZANIA DANYCH OSOBOWYCH

Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informuję, iż:
1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Buldog - Piotr Wieteska , ul. Świętojerska 24 m 52, 00-202 Warszawa
2) kontakt z Inspektorem Ochrony Danych - wieteska@kult.art.pl
3) Odbiorcą Pani/Pana danych osobowych będą upoważnieni pracownicy administratora oraz zleceniobiorcy świadczący na rzecz administratora usługi zarządcze
4) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu umożliwienia Panu/Pani korzystania z tego forum internetowego na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.
5) Pani/Pana dane osobowe przechowywane do momentu żądania usunięcia z subskrypcji
6) przysługuje Pani/Pan prawo do: wglądu do treści swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania a także do cofnięcia zgody oraz prawo do przenoszenia danych
7) ma Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego
8) podanie danych osobowych jest dobrowolne. Brak ich podania uniemożliwia rejestrację oraz korzystanie serwisu forum

Proszę o zapoznanie się z polityką prywatności dostępną w stopce serwisu.

Re: Recenzje "Prosto"

Postprzez radush » 25 maja 2013, o 13:49

Od siebie powiem tyle:
W końcu mam możliwość odsłuchu płyty na swoim sprzęcie, więc mogę co nieco napisać.
Muzycznie jest moim zdaniem bardzo przyzwoicie, zawiódł mnie trochę refren w "Dlaczego tak tu jest", mimo że piosenka bardzo w porządku, to na początku refren uważałem za najmocniejszy jej punkt, teraz wręcz przeciwnie. Zyskały natomiast w moich oczach "Bomba na parlament", "Zabiłem ministra finansów", "Modlitwa moja", które wcześniej nie przypadły mi do gustu. Reszta piosenek bardzo dobrze moim zdaniem. Mój faworyt: "Twoje słowo jest prawdą", wspomniane "Zabiłem ministra...". Najsłabszy punkt ciężko mi wybrać, każda piosenka ma w sobie coś ciekawego, coś, co mi się podoba.
Tekstów oceniał nie będę, ale nie dlatego, że sam lepszych raczej bym nie napisał, a dlatego, że na to potrzebuję nieco czasu, przesłuchanie całej płyty pod kątem tekstów trwa w moim przypadku nieco dłużej aniżeli 16(15) piosenek.
Moim zdaniem płyta na poziomie, akceptuję to, że Kult nie nagra 16 identycznych płyt, bo i po co.

Postprzez donkey » 25 maja 2013, o 15:56

Przypominam tylko ankietę redusha. Do tej pory 50 ankietowanych, o ile ktoś nie wypełniał wielekrotnie :P . Prosto na razie na prowadzeniu. Z drugiej strony, 6 osób nie umieściło go w top10. Z trzeciej, na samym końcu Modlitwa moja :shock: .

Zapraszam resztę forumowiczów do wypełnienia ankiety ;) .

radush napisał(a):Oto i proszę bardzo. Sporządziłem na szybko ankietkę w której to można wybrać swoje top 10 płyty. Oczywiście nie ma na celu jakichkolwiek waśni i sporów co komu się podoba, a jedynie małe rozeznanie co komu podoba się, które co z powyższych wynika część forumowiczów chciała by mieć.
Wklejam link, kto chętny skorzysta.
http://www.ankietka.pl/ankieta/116227/t ... kultu.html
Zmazując barwy lasom i polom, mknie balon nocy z knajpy gondolą

http://www.youtube.com/watch?v=raZ-ltWuS9I

Postprzez Jedras » 25 maja 2013, o 18:46

Na ten moment "Prosto" remisuje z "Największą armią świata":P

Postprzez Neghe » 25 maja 2013, o 18:54

Postprzez radush » 25 maja 2013, o 19:37

Chce tylko powiedzieć że z racji tego, iż jest to darmowa ankieta, to liczba wypełnień ankiety nie może być większa niż 150.

Postprzez Neghe » 25 maja 2013, o 20:15

Nie jestem pewien, czy Teide powinno być uznawane w tej ankiecie za pełnoprawny utwór. Powiedziałbym, że Teide + 10 z tej ankiety! ;)

Postprzez wójek » 25 maja 2013, o 23:22

wziąłem się za ankietę i zauważyłem, że 6 kawałków mi wystarczy, no ale na cele ankietowe dobrałem jeszcze 4;)

Postprzez donkey » 28 maja 2013, o 17:19

Tylko 84 głosy. Przecież jest Was dużo więcej. Dalej jazda do roboty, jebane nieroby, by dojechać do 150 głosów ;) . Przecież nawet nie trzeba się logować na FORUM by oddać głos: http://www.ankietka.pl/ankieta/116227/t ... kultu.html

Życie jest piękne tak wysoko, a muzycznie to by idealnie na Kasetę nadawało jako zapychacz :P , bo tam jest kilka lepszych gitarowych piosenek.
Zmazując barwy lasom i polom, mknie balon nocy z knajpy gondolą

http://www.youtube.com/watch?v=raZ-ltWuS9I

Postprzez Łukasz_eM » 28 maja 2013, o 19:59

donkey napisał(a):Życie jest piękne tak wysoko, a muzycznie to by idealnie na Kasetę nadawało jako zapychacz :P , bo tam jest kilka lepszych gitarowych piosenek.

Muzycznie, to idealnie nadawałoby się do Kasi i Wojtka, taka mieszanka piosenek Biegnę i Rewolucja, które zresztą bardzo lubię ;)

Co do dziesiątki, to tak bym to widział:

01. Teide
02. Układ zamknięty
03. Twoje słowo jest prawdą
04. Prosto
05. Dlaczego tak tu nie jest
06. Mój mąż
07. Zabiłem ministra finansów
08. Nie chcę grać w reprezentacji
09. Największa armia świata wzywa cię
10. Życie jest piękne

Postprzez SafeMan » 28 maja 2013, o 20:06

Wybrałem:

01 Układ Zamknięty
02 Twoje słowo jest prawdą
03 Prosto
04 Dobrze być dziadkiem
05 Dlaczego tak tu jest?
06 Mój mąż
07 Zabiłem ministra finansów
08 Największa armia świata wzywa cię
09 Opowiadam się za miłością
10 Życie jest piękne - mój ulubiony ;)

Plus oczywiście Teide :)

Postprzez kolodent » 29 maja 2013, o 05:42

Po mojemu:

1. Układ zamknięty
2. Prosto
3. Dlaczego tak tu jest
4. Bomba na parlament
5. Mój mąż
6. Zabiłem ministra finansów
7. Nie chcę grać w reprezentacji
8. Największa armia świata wzywa cię
9. Opowiadam się za miłością
10.Życie jest piękne

Chociaż nie jestem pewien czy tak właśnie wpisałem w ankiecie bo wypełniałem ją jakieś 5-6 przesłuchań płyty temu :)
i oczywiście Teide jako dodatek :P
im lepiej poznaję ludzi tym bardziej kocham zwierzęta

Postprzez babeo » 31 maja 2013, o 11:06

Nowy Teraz Rock. Ocena 5/5!

Postprzez Łukasz_eM » 31 maja 2013, o 11:26

Dlaczego mnie to nie dziwi...

Postprzez kezlok » 31 maja 2013, o 12:03

Kto recenzję był popełnił? :-)

Postprzez CZŁOWIEK - ŁOŚ » 31 maja 2013, o 12:06

kezlok napisał(a):Kto recenzję był popełnił? :-)

Ale w przypadku "Teraz Rocka" to chyba nie ma większego znaczenia, nie? :lol:

Postprzez babeo » 31 maja 2013, o 13:29

Nie mam akurat gazety przy sobie. Chyba Wiesław Weiss, ale nie jestem pewien.

Zaraz pewnie padna opinie, ze TR to slaba pozycja.

Postprzez kezlok » 31 maja 2013, o 15:25

BTW grali na koncertach Największą armię, Zabiłem ministra czy Bombę? Bo póki co wydaje mi się, że w setlistach nie widziałem, a toż to zacne numery!

Postprzez redhead » 31 maja 2013, o 15:56

babeo napisał(a):Nie mam akurat gazety przy sobie. Chyba Wiesław Weiss, ale nie jestem pewien.
Zaraz pewnie padna opinie, ze TR to slaba pozycja.

dokładnie tak będzie - nie bój nic
coponiektórzy (nie wymienię personalnie) już pewnie szykują "działa" w stylu podobnym do "płyta się nie sprzedaje" bo przecież w OLIS jest na 30 którymś miejscu (.....przed premierą za okres 6-12V ;) )
a poza tem wszyscy wiedzą jakie Weissa i TR łączą układy z Kazikiem :lol: ;)
:lol: :P ;)

tak nawiasem mówiąc - krytykantom nie chodzi o obiektywność ale o dopier.... Kazikowi ad personam - tak dla zasady w stylu "ale urwał"
zawsze znajdzie się coś czym można przypier... a poza tem Teraz Rock to "gówniana" gazieta :lol: :P

ostatnio słuchałem sobie w aucie 45-89 i PTDC - i dzisiaj gdyby wyszły byłyby zjeba..... totalnie przez "krytyków" objawionych

kezlok napisał(a):BTW grali na koncertach Największą armię, Zabiłem ministra czy Bombę? Bo póki co wydaje mi się, że w setlistach nie widziałem, a toż to zacne numery!

oczywiście że grali
na pewno w Krakowie 12 i w Toruniu 13
oczywiście że zacne .....wszystkie ale Armija najlepsiejsza ;)
"Taka jest moja koncepcja, tak ja to widzę"

Postprzez CZŁOWIEK - ŁOŚ » 31 maja 2013, o 16:38

redhead napisał(a):dokładnie tak będzie - nie bój nic
coponiektórzy (nie wymienię personalnie) już pewnie szykują "działa" w stylu podobnym do "płyta się nie sprzedaje" bo przecież w OLIS jest na 30 którymś miejscu (.....przed premierą za okres 6-12V ;) )
a poza tem wszyscy wiedzą jakie Weissa i TR łączą układy z Kazikiem :lol: ;)
:lol: :P ;)

tak nawiasem mówiąc - krytykantom nie chodzi o obiektywność ale o dopier.... Kazikowi ad personam - tak dla zasady w stylu "ale urwał"
zawsze znajdzie się coś czym można przypier... a poza tem Teraz Rock to "gówniana" gazieta :lol: :P

ostatnio słuchałem sobie w aucie 45-89 i PTDC - i dzisiaj gdyby wyszły byłyby zjeba..... totalnie przez "krytyków" objawionych

Men, nie wiem czy Ty sobie zdajesz w ogóle sprawę z komizmu sytuacji:
klękasz tu przed postacią Kazika Jedynego Objawionego, cokolwiek rzeknie i cokolwiek nagra, a jednocześnie kwestionujesz prawa innych do podjęcia jakiejkolwiek rozmowy na ten temat i dorabiasz jakąś ideologię do czyjejś motywacji. Mojej również, tak jakbyś o niej miał jakiekolwiek pojęcie.
No bo przecież tym strasznym krytykom "nie chodzi o obiektywność, ale ad personam" itd. No biedny ten Kazik, czego się dotknie, to w złoto zamienia, a tylko niektórzy wtykają mu szpilki, "to nie ludzie, to wilki".
Syndrom oblężonej twierdzy się włącza?

Do meritum (choć po tym, co napisałeś, nie mam nadziei, że się rzeczowo ustosunkujesz):
ocena w "Teraz Rocku" jako miarodajny dowód na zajebistość / niezajebistość jakiejkolwiek płyty to jest śmiech na sali. Jeśli płyta "Prosto" dostaje pięć gwiazdek w pięciostopniowej skali, to przepraszam, ale gdzie na takiej skali oni umieszczają płyty np. Led Zeppelin, Pink Floyd, Joy Division, The Clash?
Co jest warta ocena czy recenzja kogoś, kto chujowej płycie daje trzy na pięć, a średniej pięć na pięć? Otóż nic. Niezdolność rozróżnienia dzieł wielkich, średnich i miernych świadczy wyłącznie o oceniającym, nie o przedmiotach oceny.

Kazik Staszewski w jednym z wywiadów wyrażał mniej więcej podobną opinię na ten temat. Nawet na starym forum o tym było, na poprzednim też, można sobie znaleźć. Mam nadzieję, że ten dysonans poznawczy nie da Ci spać.

Gdyby wierzyć Teraz Rockowi, wyszłoby, że w XXI wieku Kult słabej płyty nie wydał. No same dziejowe po prostu - cztery, pięć gwiazdek, można sobie zajrzeć do archiwum.
To, że jakiś dziennikarz ktoś ma do tego zespołu stosunek ołtarzowo-kolankowy (niekoniecznie mówię o Weissie), a jakiś czytelnik całkowicie ten stosunek podziela, nie ma nic wspólnego z rozmową o wartości płyty X czy Y. No, ale jak się przyjrzeć rozwojowi tego czy drugiego wątku, to widać, że tutaj próżno już liczyć na tego typu dyskusje wykraczające poza wzajemne klepanie się po pupkach.

Postprzez sem » 31 maja 2013, o 19:32

CZŁOWIEK - ŁOŚ napisał(a):No, ale jak się przyjrzeć rozwojowi tego czy drugiego wątku, to widać, że tutaj próżno już liczyć na tego typu dyskusje wykraczające poza wzajemne klepanie się po pupkach.

Komu by się chciało rozmawiać o płycie, której nie chciało mu się nawet posłuchać? ;)

Postprzez babeo » 31 maja 2013, o 19:38

Zlamalem swoja zasade i z ciekawosci wlaczylem ignorowany post Losia. Po o mi to bylo to nie wiem. Mozna sie nie zgadzac z konkretna recenzja, ale atakowanie calego TR jest przejawem smiesznej malosci.

Zazdroszcze innym zespolom oficjalnych serwisow (fora itp) na ktorych uzytkownicy dali by sie pokroic za swojego fana, a tu?

Grabaz jednak mial racje.

Postprzez CZŁOWIEK - ŁOŚ » 31 maja 2013, o 20:24

babeo napisał(a):Zlamalem swoja zasade i z ciekawosci wlaczylem ignorowany post Losia. Po o mi to bylo to nie wiem. Mozna sie nie zgadzac z konkretna recenzja, ale atakowanie calego TR jest przejawem smiesznej malosci

Wyciągnąłeś z mojej wypowiedzi zbyt daleko idące i dowolne wnioski, co Ci oczywiście nie przeszkadza opowiadać bzdur o "śmiesznej małości". To jest wzorcowy przykład tzw. czytania kreatywnego, ale niech Ci będzie - sprecyzuję.

Warstwę informacyjną "Teraz Rocka" (i wcześniej "Tylko Rocka") niezwykle sobie ceniłem i cenię, bo jest to po prostu źródło jakiejś wiedzy - o zespołach, piosenkach, płytach itd.

Natomiast część "recenzencka" tej gazety jest niekonsekwentna i przez to niemiarodajna.
Proces "uśredniania" ocen na łamach TR wygląda tak, jakby redakcja się bała, że komuś zepsuje samopoczucie złą oceną jego płyty. Efekt jest taki, jak napisałem: beznadziejne czy mierne płyty dostają 3/5. Średnie albo dobre dostają 5/5.
Ocenianie w ten sposób nie ma żadnego sensu, bo przecież te oceny są po to, żeby niezorientowany czytelnik wiedział, że np. "Red" King Crimson, "Abbey Road" albo choćby Klaus Mitffoch to jest inna półka niż np. "Prosto" Kultu albo El Dupa.

Powtarzam: nawet Kazik wypowiadał się parę lat temu na temat "letniości" ocen na łamach TR. W dość podobnym tonie. Na łamach tej gazety to jest reguła po prostu, od wielu lat. A można to zjawisko zaobserwować na przykładzie ocen płyt Kazika również. Każdy zainteresowany może sobie to sprawdzić, więc nie kumam, czemu się czepiasz generalizacji - jest uprawniona.

babeo napisał(a):Zazdroszcze innym zespolom oficjalnych serwisow (fora itp) na ktorych uzytkownicy dali by sie pokroic za swojego fana, a tu?

Grabaz jednak mial racje.

To ważne wyznanie. Zdradza, czego byś oczekiwał od forum dyskusyjnego.

Zaletą tego forum przez lata całe, w różnych jego wcieleniach, było to, że nikt tu nie unikał poważnej czasem dyskusji, o twórczości Kazika i Kultu również. Ja bardzo żałuję, że już tak nie jest.
Oznaczało to również, że użytkownicy, którzy "daliby się pokroić za swojego idola" (bo chyba o idola, nie o fana chodziło), bywali traktowani z przymrużeniem oka.

No, ale były i są takie fora, których użytkownicy "dają się kroić". Coma takie ma i Piotr Rubik też, zdaje się że Ich Troje też miało. Świetny punkt odniesienia, zazdroszczę.
Możesz zaapelować do administratora, żeby tu też tak było: "tylko aplauz i zaakceptowanie".

Ja się m.in. na tekstach Kazika uczyłem, że trzeba próbować myśleć samodzielnie i nie ufać ślepo autorytetom, jeśli gadają niemądrze. Mnie się przez lata wydawało, że artysta o tak krytycznym spojrzeniu na rzeczywistość jak KS oczekuje od swoich słuchaczy raczej pewnego minimum refleksji i autorefleksji niż żeby padali na kolana w bezkrytycznym faństwie i wypisywali peany na cześć Idola. No ale może po prostu innego Kazika słuchaliśmy, trzeba by go spytać.

Postprzez babeo » 31 maja 2013, o 21:41

Wiesz co, pierwszy raz sie z Toba zgodze. Kiedys sluchalismy innego Kazika. Wedlug mnie to ze teraz jest inny, to nie jest dla Niego ujma, tylko zwyczajnie ma wiecej lat, a z wiekiem zycie sie zmienia, sposob patrzenia na swiat itp. Czlowiek z uplymem czasu sie zmienia. Ja tez bylem inny 7 lat temu konczac studia, a inny jestem teraz majac rodzine itp. Oczywisice chcialbym, zeby Kult nagrywal OKSK vol 2, 3, ..., 99, ale niestety wiem, ze ro nie mozliwe. Nie mozna byc 30 lat na topie. Miedzy innymi sadze ze dlatego kariere w pewnym momencie zakonczyli Beatlesi, Zeppelini, Sabbath czy Pink Floyd. Kult stara sie grac dalej. Czasem z lepszym lub gorszym skutkiem, ale ogolnie chwala im za to. Taka jest moja koncepcja, tak ja to widze.
PS przepraszam za brak polskich znakow, post pisany w drodze.

Postprzez redhead » 1 cze 2013, o 13:24

CZŁOWIEK - ŁOŚ napisał(a):....

1. Men? Nie rozumiem po jakiemu to. (Ministerstwo Edukacji Narodowej?)
2. Komizm sytuacji? Widzisz gdzieś tu dowcip, tudzież żart?
3. Kto klęka i przed kim/czym? Wskaż fragment mego postu w którym klęknąłem?
4. Analogicznie gdzie w poście swym zakwestionowałem czyjekolwiek prawa do czegokolwiek (w tym konstruktywnej krytyki oczywiście)?
5. Gdzie napisałem, że traktuje Kazika, tudzież twórczość jego za objawioną?
6. Ideologia? Motywacja? W istocie nie mam ambicji aby mieć pojęcie o (tym bardziej) twojej motywacji.
7. "No bo przecież tym strasznym krytykom nie chodzi o obiektywność, ale ad personam"
Nie rozumiem. Napisz po polsku albo cytuj poprawnie.
8. Syndrom oblężonej twierdzy? Sugerujesz, że mam zamiar przyodziać zbroję i napier...ać z twierdzy we wszystkich których zdanie osobiście mi nie pasuje? W błędzie zatem tkwisz gdyż nie mam najmniejszego zamiaru.
9. Rzeczowo się stosunkuje zatem.
Teraz Rock to jeden z nielicznych periodyków które nadal szanuje i czasem czytuje. Recenzja jakiejś płyty w owym czasopiśmie jest odzwierciedleniem subiektywnej oceny jej autora i nic ponadto. Oceniają z natury rzeczy albumy wychodzące na rynek ad hoc a nie albumy wszechczasów których nomen omen oceniać nie podobna. Porównanie Pink Floyd czy nawet Clash z Kultem to porównanie z serii Kult - mes. Widzisz/czujesz różnicę?
Znaj miarę MoćumPanie. Nie ten kaliber. Nie ta historia.
Kim jesteś aby mówić komuś aby oceniał album wg Twoich kryteriów który LP jest wielki, średni, mierny? Patrz wyżej - wiesz co to subiektywna ocena? Czy może odmawiasz prawa ocen (subiektywnych rzecz jasna - każda ocena jest w gruncie rzeczy subiektywna) ludziom którzy całe życie piszą o muzyce? Co warta jest recenzja? Dla ciebie pewnie NIC ale dla czytelników TR może jednak jest coś warta. Znowu - każdy ma prawo do własnych ocen.
10. "Kazik (..) wyrażał mniej więcej" Gdzie konkretnie? Jak próbujesz cytować podaj źródło?
11. Dysonans poznawczy? Poczytaj czym on jest i w jakim znaczeniu występuje? Gdzie mam poczytać skoro źródła nie podałeś?
12. Nie wiem jak TR oceniał płyty (może Ty wiesz?) Kultu w latach 80 czy na pocz. 90 więc ciężko mi się ustosunkować.
13. "Klepanie się po pupkach" działa także w druga stronę. Przytoczyłem wyraźnie co jest dla mnie zwyczajnie złą wolą i ten przykład (jeden a można wyliczyć ich zapewne znacznie więcej) niech posłuży za pewien wzorzec krytykanctwa bez ładu i składu wg zasady nie ważne co/jak/dlaczego ważne aby przypier… twórcy.

Ot i całe widowisko.
pzdr

EOT
"Taka jest moja koncepcja, tak ja to widzę"

Postprzez wójek » 1 cze 2013, o 14:37

na co wasze spory gupie, przecież tak skończycie w ciupie joł

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FORUM