El Dupa - Pożegnanie za friko

To forum służy wolnej wymianie poglądów i opinii. Ale nie będziemy tolerować szerzenia nienawiści, obrażania i obrzucania wyzwiskami innych dyskutantów oraz trollowania. Nie będzie także tolerancji dla reklamowania nielegalnych nagrań bądź innych nielegalnych produktów. Osoby nie stosujące się do tych zasad będą (bez uprzedzenia) banowane.

KLAUZULA INFORMACYJNA DOTYCZĄCA PRZETWARZANIA DANYCH OSOBOWYCH

Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informuję, iż:
1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Buldog - Piotr Wieteska , ul. Świętojerska 24 m 52, 00-202 Warszawa
2) kontakt z Inspektorem Ochrony Danych - wieteska@kult.art.pl
3) Odbiorcą Pani/Pana danych osobowych będą upoważnieni pracownicy administratora oraz zleceniobiorcy świadczący na rzecz administratora usługi zarządcze
4) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu umożliwienia Panu/Pani korzystania z tego forum internetowego na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.
5) Pani/Pana dane osobowe przechowywane do momentu żądania usunięcia z subskrypcji
6) przysługuje Pani/Pan prawo do: wglądu do treści swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania a także do cofnięcia zgody oraz prawo do przenoszenia danych
7) ma Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego
8) podanie danych osobowych jest dobrowolne. Brak ich podania uniemożliwia rejestrację oraz korzystanie serwisu forum

Proszę o zapoznanie się z polityką prywatności dostępną w stopce serwisu.

Re: El Dupa - Pożegnanie za friko

Postprzez Łukasz_eM » 27 lis 2013, o 17:02

@wilkmaciej

Ubiegłeś mnie : )

Postprzez gad » 27 lis 2013, o 18:12

Ej, ta płyta jest naprawdę dobra. Moim zdaniem lepsza niż "Gra?".

Jest to dla mnie zaskakujące :)

A tak w ogóle to też przepłaciłem w Empiku, chociaż zawsze sobie obiecuję, że to ostatnie moje zakupy u nich.
Zawyły chamy:
- Bij gejów, mścij braci!
A tak wyje cham, gdy rozum traci.

Postprzez nazywoalenazywo » 29 lis 2013, o 22:57

1. intro - pożegnanie z koncertu, a reszta w rękach mastera... 2/6
2. Wszystko to Lipa - muzyka trochę lipna, powtarzane słowa "Wszystko to Lipa" 2/6
3. 1 dźwięk - dobra muzyka, choć bez słów i dość jednostajna 3/6
4. Wojna w Polsce - faktycznie jeden z lepszych kawałków, wszyscy pewnie znają, więc nie opisuję 4/6
5. Parszywy maharadża (feat. Pablopivo i Magda Czomperlik) - muzyka bardzo ciekawa, tekstu do końca nie mogę zrozumieć, może za którymś razem zrozumiem żart El dupy 4/6
6. Za komuny było lepiej - jeden z lepszych kawałków, muzyka i tekst można zanucić 5/6
7. Tępe ryje (feat. Zenek Kupatasa) - brudne dźwięki i mało zrozumiały tekst, jak to w El dupie 2/6
8. Po tamtej stronie tęczy - jedna z lepszych, aczkolwiek spodziewałem się po niej więcej, może za którymś razem zrozumiem 4/6
9. Miłość w czasach e-zarazy (Nadente pstryk) - taki żarcik z reklam komórkowych 3/6
10. Pracuj na czarno - jedna z lepszych, choć spodziewałem się więcej, tekst na czasie 4/6
11. Rakienrol - znowu brudna muzyka i mało zrozumiały tekst, jak to w El dupie 2/6
12. Profesur - jedna z lepszych, choć też może trochę spodziewałem się więcej. Tak jakby tytuł to wers z "12 groszy", a reszta nie wiem, czy to o wymyślonym profesorze, czy o pierwszy wers o ekspercie Macierewicza, a może to przypadek i piosenka została doklejona do tytułu, kto to wie... 5/6
13. Koniec świata - muzyka super, tekst miejscami też, choć miejscami szumy... 4/6
14. Europa ojczyzn - dobry temat, ale trochę spłycony, spodziewałem się więcej, ale głos słyszalny 4/6
15. Piosenka Kazika - co prawda nie rozumiem, czemu akurat Kazik śpiewa o takiej sytuacji, czy to wymyślone, czy o kimś mu znajomym, ale muzyka i tekst trafiają 5/6
16. Na krzywy ryj (feat. Duet Wokalny "Praski Melanż 77,5") - muzyka niezła, tekst też, choć złożony z kilku słów, ale jest impreza, jest klimat 5/6
17. Mahalamamaha - no niestety, kolejny kawałek z mniej zrozumiałym tekstem, muzyka przypominajaca krakowiaka lub kirgiza 3/6
18. Pamiętam powstanie - piosenka paramartyrologiczna - najlepszy kawałek tekstowo na płycie, ironiczny opis "powstań", mam nadzieję że nie będzie pozwu strażników narodowych 6/6

Ogólnie płyta niezła. Na poprzedniej było więcej bardziej rozbudowanych, całkiem dojrzałych tekstów, tutaj też takie znajdziemy, ale jakby trochę spłycone, nieco więcej też słownomuzycznych żartów, kilka utworów jest trudno zrozumiałych... Ale w porównaniu z pierwszą płytą, trzecia podobnie jak druga jest bardziej dojrzała, choć nieco mniej dojrzała niż poprzednia, czyli tak jakby pośrodku... Co do muzyki, to dziwne instrumentarium wyróżniło w się w jednej, może dwóch piosenkach, w innych raczej nie zwróciło mojej uwagi.... Widać, podobnie jak na drugiej w zasadzie odejście od sampli i postawienie na żywe instrumenty, czy klawisze, przez co całość można odbierać jako nawet alternatywny rock...

Postprzez nazywoalenazywo » 29 lis 2013, o 23:11

chociaż za kolejnym razem coraz bardziej jeszcze różne rzeczy mogą się podobać, teraz prym wiedzie "Parszywy maharadża" -;)

Postprzez polake » 2 gru 2013, o 10:26

nazywoalenazywo napisał(a):15. Piosenka Kazika - co prawda nie rozumiem, czemu akurat Kazik śpiewa o takiej sytuacji, czy to wymyślone, czy o kimś mu znajomym, ale muzyka i tekst trafiają 5/6

To o Marcinkiewiczu jest.
polake.art.pl wywiady z Januszem Zdunkiem: nr1 nr2
Obrazek
Stoję goły pod prysznicem, wkoło wszędzie goło
pod prysznicem z kolegami i jest mi wesoło!

Postprzez artek » 2 gru 2013, o 11:24

sorry, sorry, sorry

sam nie wyrobiłem się ze zdjęciem ale koszule tak wyglądają ze strony sp wydawcy

http://www.sprecords.pl/muzyka/l-dopa/k ... p_257.html

Postprzez canalos » 5 gru 2013, o 10:06

Mądry głupiemu ustępuje... i dlatego ten świat tak wygląda.

Postprzez Jedras » 7 gru 2013, o 20:23

Kupiłem, przesłuchałem...Jednak bardziej podchodzi mi poprzednia płyta.

Postprzez Darek Szerszeń » 12 gru 2013, o 18:57

płytka przesłuchana wielokrotnie i muszę powiedzieć, że niejeden kawałek w aranżacji kultowej mógłby spokojnie być na płycie Prosto zamiast np. Gry w reprezentacji ;-)

moje faworyty.
Maharadza, wojna w Polsce, Za komuny, Tęcza, Rakenrol, Koniec Świata, Piosenka Kazika,

czekam na jakiś koncert aby zobaczyć ten power przy Końcu świata i Rakenrolu ;-)

Postprzez Gurt » 19 gru 2013, o 09:24

Jutro w radiu Roxy podczas audycji "Ranne Kakao" będą Dr Yry i Kazik, "twarze zespołu El Dupa" - POLECAM.

Nie pamiętam, kiedy ostatnio Tymon Tymański i Kazik mieli okazję się spotkać i popitolić publicznie.
Obrazek

Postprzez Łukasz_eM » 19 gru 2013, o 18:36

Gurt napisał(a):Jutro w radiu Roxy podczas audycji "Ranne Kakao" będą Dr Yry i Kazik, "twarze zespołu El Dupa" - POLECAM.

Ta audycja o 7.00 się zaczyna ?

Gurt napisał(a):Nie pamiętam, kiedy ostatnio Tymon Tymański i Kazik mieli okazję się spotkać i popitolić publicznie.

A propos Tymona i Kazik:

http://www.youtube.com/watch?v=809x6WeWqRA

Tymon się nie szczypie, wali prosto z mostu ; )
Ciekawi mnie, jaki ton będzie miała jutrzejsza audycja, chętnie posłucham.

Postprzez donkey » 19 gru 2013, o 22:51

Darek Szerszeń napisał(a):płytka przesłuchana wielokrotnie i muszę powiedzieć, że niejeden kawałek w aranżacji kultowej mógłby spokojnie być na płycie Prosto zamiast np. Gry w reprezentacji ;-)

No widzisz, a dla mnie tej płyty się nie da słuchać. Może poza dwiem piosnkami, gdzie Kazo śpiewa, ale nie o tym chciałem.

Dla mnie piosenka o reprezenatcji jesy genialna, wszystko się pięknie harmonizuje, a bas Jeżyka - chyba najlepszy z jego wykonań, a też klawisze Janka sa wyjątkowe.

Myślę, że mocno przesadzasz :), ale każdy ma inne gusta.

P.S. Mi ta piosenka się zaczęła podobać z każdym przesłuchaniem. Może po 50 razie ją zacząłem tak doceniać jak piszę, a potem przestałem słuchać, jak całej płyty w sumie, ale piosenka jest zupełnie nieprzebojowa.
Zmazując barwy lasom i polom, mknie balon nocy z knajpy gondolą

http://www.youtube.com/watch?v=raZ-ltWuS9I

Postprzez kolend » 20 gru 2013, o 08:44

Łukasz_eM napisał(a):
Gurt napisał(a):Jutro w radiu Roxy podczas audycji "Ranne Kakao" będą Dr Yry i Kazik, "twarze zespołu El Dupa" - POLECAM.

Ta audycja o 7.00 się zaczyna ?

po 9:00 mają być

Postprzez Łukasz_eM » 20 gru 2013, o 09:20

Dzięki kolend

Czy ja dobrze szukam, to tutaj...

http://fm.tuba.pl/radio-u%C5%BCytkownik ... Radio+Roxy
?
Jak na razie same piosenki lecą, niczym nie przerywane (wypowiedzi, reklamy) a ktoś mi wspominał, że ogólnie audycja od 7.00 trwa...

Postprzez Łukasz_eM » 20 gru 2013, o 09:53

Ktoś ma linka do tego radia ? Bo ja się już poddaje

Postprzez kolend » 20 gru 2013, o 10:09

Postprzez Łukasz_eM » 20 gru 2013, o 10:15

No teraz gra ; ) Jeszcze raz wielkie dzięki.
Grali jakieś nowe kawałki ?

Postprzez artek » 20 gru 2013, o 11:06

słuchać nie mogłem
co było ciekawego? o czym mówili?

Postprzez donkey » 20 gru 2013, o 14:47

artek napisał(a):słuchać nie mogłem

Ja słuchałem ostatniego kwadransu. Nic ciekawego. Tymon nawijał jakby go armia sowiecka goniła. Strasznie on sepleni. Nie wiem jakie znajomości musi mieć, że audycję w radiu ma.

Na koniec śpiewali do X-piosenki. Najbardziej się profesur YRY darł. Dodawał jakieś kibolskie przyśpiewki. Nie wiem, czy pił, ale zazdroszczę, bo może nie musi.
Zmazując barwy lasom i polom, mknie balon nocy z knajpy gondolą

http://www.youtube.com/watch?v=raZ-ltWuS9I

Postprzez Łukasz_eM » 20 gru 2013, o 17:37

Ja słuchałem jakoś od 9.20
Spodziewałem się, że to nie będzie nic poważnego, ale że aż tak bardzo...
W całym tym bełkocie była też mowa o S.P. Wiele osób narzeka na tę wytwórnię, a nie jest ona taka zła itp.
Kazik podkreślił coś w tym stylu: "S.P jest firmą niezależną i nie zależy im na niczym..." - taki żart ze strony Kaza, dla niektórych ma to drugie dno :P
Prócz tego z nowej płyty udało mi się usłyszeć "Rakienrol" - nie wiem nawet, czy to w całości było...

Postprzez Bullet » 21 gru 2013, o 00:24

donkey napisał(a):
Darek Szerszeń napisał(a):płytka przesłuchana wielokrotnie i muszę powiedzieć, że niejeden kawałek w aranżacji kultowej mógłby spokojnie być na płycie Prosto zamiast np. Gry w reprezentacji ;-)

No widzisz, a dla mnie tej płyty się nie da słuchać. Może poza dwiem piosnkami, gdzie Kazo śpiewa, ale nie o tym chciałem.

Dla mnie piosenka o reprezenatcji jesy genialna, wszystko się pięknie harmonizuje, a bas Jeżyka - chyba najlepszy z jego wykonań, a też klawisze Janka sa wyjątkowe.

Myślę, że mocno przesadzasz :), ale każdy ma inne gusta.

P.S. Mi ta piosenka się zaczęła podobać z każdym przesłuchaniem. Może po 50 razie ją zacząłem tak doceniać jak piszę, a potem przestałem słuchać, jak całej płyty w sumie, ale piosenka jest zupełnie nieprzebojowa.

Mnie zaś z kolei ten numer jakoś od razu przypadł do gustu. Może dlatego, że jest tak pozytywnie "jebnięty", jeżeli tak to mogę określić. Poza tym bardzo mnie śmieszyła maniera wokalna Kazika w tym numerze, podobnie jak w Moim mężu, na ten przykład... ;)

Choć mam lekką awersję stylistyczną co do ostatnich poczynań naszego wieszcza, bo odnoszę wrażenie, że Kazelot myli style piosenek i charakter tekstów dla zespołów, dla których je przygotowuje. Teoretycznie większość z nich, w moim mniemaniu, można by śmiało podciągnąć pod Kazika solo (chodzi mi o całokształt). Ktoś z Was też tak ma? Z NCGWR mam właśnie, między innymi, ten dylemat...

Pozdr.
2003-10-17/2004-05-02/2004|KULT:142|03/2018-11-04/2018-11-16
2004-01-15/2009-02-14/2009-| KNŻ:25 |15/2015-02-22/2015-02-26
2008-02-02/2008-04-19/2008|L DÓPA:11 |/2013-04-20/2014-05-11
2007-05-18/2007-|KAZIK & BULDOG/BULDOG:23 |-03/2014-03-30

Postprzez Gurt » 21 gru 2013, o 00:44

donkey napisał(a):
artek napisał(a):słuchać nie mogłem

Ja słuchałem ostatniego kwadransu. Nic ciekawego. Tymon nawijał jakby go armia sowiecka goniła. Strasznie on sepleni. Nie wiem jakie znajomości musi mieć, że audycję w radiu ma.

A Czesiu Mozil w Esce Rock to już git? Meh.

Posłuchałem kawałka audycji, dopóki mi nie wyjebało prądu (MTV się całe szczęście nie zgłosiło po tantiemy, że wpierdalam śniadanie unplugged) - raczej standardowy wywiad eldupowy. Kazik robi "yyy", Yry odzywa się raz podczas danego wejścia, lecą dość znane historie. Ale "yyy" zestawione z tym seplenieniem tymonowym właśnie to ciekawe połączenie.
Obrazek

Poprzednia strona

Powrót do FORUM