[Kino domowe] własny składak

To forum służy wolnej wymianie poglądów i opinii. Ale nie będziemy tolerować szerzenia nienawiści, obrażania i obrzucania wyzwiskami innych dyskutantów oraz trollowania. Nie będzie także tolerancji dla reklamowania nielegalnych nagrań bądź innych nielegalnych produktów. Osoby nie stosujące się do tych zasad będą (bez uprzedzenia) banowane.

KLAUZULA INFORMACYJNA DOTYCZĄCA PRZETWARZANIA DANYCH OSOBOWYCH

Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informuję, iż:
1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Buldog - Piotr Wieteska , ul. Świętojerska 24 m 52, 00-202 Warszawa
2) kontakt z Inspektorem Ochrony Danych - wieteska@kult.art.pl
3) Odbiorcą Pani/Pana danych osobowych będą upoważnieni pracownicy administratora oraz zleceniobiorcy świadczący na rzecz administratora usługi zarządcze
4) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu umożliwienia Panu/Pani korzystania z tego forum internetowego na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.
5) Pani/Pana dane osobowe przechowywane do momentu żądania usunięcia z subskrypcji
6) przysługuje Pani/Pan prawo do: wglądu do treści swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania a także do cofnięcia zgody oraz prawo do przenoszenia danych
7) ma Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego
8) podanie danych osobowych jest dobrowolne. Brak ich podania uniemożliwia rejestrację oraz korzystanie serwisu forum

Proszę o zapoznanie się z polityką prywatności dostępną w stopce serwisu.

Re: [Kino domowe] własny składak

Postprzez chodi » 25 maja 2013, o 15:33

wilkmaciej napisał(a): Możecie się zgadzać lub nie ale taka jest prawda:)

Co do tej prawdy. Zadam Ci pytanie, bo może nie zrozumiałem: Czy twierdzisz że zarówno obecnie jak i w przeszłości nie było amplitunerów stereo hifi w ofercie producentów hifi? Odpowiedz tak lub nie. Z Twojej wypowidzi wyciągam wniosek że nie było, skoro twierdzisz:

wilkmaciej napisał(a): Nikt nie montuje radia w swoje flagowe (a nawet niższe wzmacniacze). I nie dlatego, że nie ma na nie popytu ani z powodu brzmienia samego radia (każdy bowiem ma je w swojej ofercie) , a z powodu samej jakości dźwięku takiej konstrukcji.

Postprzez wilkmaciej » 25 maja 2013, o 15:38

Nikos napisał(a):Tak swoją drogą...
Primare SPA23 AV
wzmacniacz kina domowego - bez tunera,
i pytanie wyższa półka czy dno?

To raczej jest wyższa półka, chociaż konkretnie tego modelu nie znam. Tyle że mówiłem o wzmacniaczach stereo. Av rządzi się troszkę innymi prawami. Bardziej niż sama jakość dźwięku, liczą się tam nowinki techniczne, dekodery najnowsze i inne gadżety i wodotryski. To zupełnie inna bajka niż sprzęt stereo.

Postprzez wilkmaciej » 25 maja 2013, o 15:45

chodi napisał(a):

Co do tej prawdy. Zadam Ci pytanie, bo może nie zrozumiałem: Czy twierdzisz że zarówno obecnie jak i w przeszłości nie było amplitunerów stereo hifi w ofercie producentów hifi? Odpowiedz tak lub nie. Z Twojej wypowidzi wyciągam wniosek że nie było, skoro twierdzisz:

wilkmaciej napisał(a): Nikt nie montuje radia w swoje flagowe (a nawet niższe wzmacniacze). I nie dlatego, że nie ma na nie popytu ani z powodu brzmienia samego radia (każdy bowiem ma je w swojej ofercie) , a z powodu samej jakości dźwięku takiej konstrukcji.

Nie ma tak lub nie.... Co to znazy kiedyś? Jak chcesz iść sporo do tyłu w czasie, to hifi kiedyś a hifi dziś to są dwie różne definicje. To co kiedyś było hi-end dziś (jakościowo, nie cenowo), nie byłoby nawet budżetem. A wyjątki są nawet dziś. Nie wiem co Ty chcesz udowodnić stary, ale wiem że radia nie wrzuca do wzmacniacza w celu osiągnięcia maksymalnej jakości dźwięku:) Nie wiem jakie ma znaczenie teraz Twoje sięganie do jakiejś historii...

Postprzez chodi » 25 maja 2013, o 16:20

wilkmaciej napisał(a):
chodi napisał(a):

Nie ma tak lub nie.... Co to znazy kiedyś? Jak chcesz iść sporo do tyłu w czasie, to hifi kiedyś a hifi dziś to są dwie różne definicje. To co kiedyś było hi-end dziś (jakościowo, nie cenowo), nie byłoby nawet budżetem. A wyjątki są nawet dziś. Nie wiem co Ty chcesz udowodnić stary, ale wiem że radia nie wrzuca do wzmacniacza w celu osiągnięcia maksymalnej jakości dźwięku:) Nie wiem jakie ma znaczenie teraz Twoje sięganie do jakiejś historii...

To po kiego używasz kategorycznych stwierdzeń? I jeszcze na koniec piszesz o jedynej prawdzie...
O to mi chodzi. Niepotrzebnie używasz takich stwierdzeń, które rodzą nieporozumienia potem. I tylko to chcę udowodnić.
Tyle jeżeli chodzi o pokazanie sposobu Twojego wypowiadania się. I nie obrażaj się, tylko po prostu zastanów się nad tym.

Co do meritum...
Producenci mieli i mają ample stereo w swojej ofercie. Jest ich mniej niż samych wzmacniaczy, ale są. I zgoda że wśród najwyższych modeli nie spotkasz tego typu rozwiązań. Ale pokazałem już że Marantz ma w swojej ofercie jeden model, Yamaha coś tam ma (na stronie audioklan widzę 3 modele), teac ma jeden model i to nawet jakiś superdrogi. Także coś tam się dzieje. Dawniej modeli było więcej, ale pojawiły się ample av i rynek się przeniósł tamże.

Postprzez wilkmaciej » 25 maja 2013, o 16:45

chodi napisał(a):
To po kiego używasz kategorycznych stwierdzeń? I jeszcze na koniec piszesz o jedynej prawdzie...
O to mi chodzi. Niepotrzebnie używasz takich stwierdzeń, które rodzą nieporozumienia potem. I tylko to chcę udowodnić.
Tyle jeżeli chodzi o pokazanie sposobu Twojego wypowiadania się. I nie obrażaj się, tylko po prostu zastanów się nad tym.

Co do meritum...
Producenci mieli i mają ample stereo w swojej ofercie. Jest ich mniej niż samych wzmacniaczy, ale są. I zgoda że wśród najwyższych modeli nie spotkasz tego typu rozwiązań. Ale pokazałem już że Marantz ma w swojej ofercie jeden model, Yamaha coś tam ma (na stronie audioklan widzę 3 modele), teac ma jeden model i to nawet jakiś superdrogi. Także coś tam się dzieje. Dawniej modeli było więcej, ale pojawiły się ample av i rynek się przeniósł tamże.

[/quote]

Przecież często pisałem "zazwyczaj" "najczęściej" itp... Wiem, że są wyjątki jak np przytoczony marantz. Jednak to tylko wyjątki. Uważam natomiast, że rynek av nie ma wiele z tym wspólnego, chociaż coś pewnie tak. Dobra starczy... Sobota jest. Największa armia świata wzywa mnie. Później trzeba zobaczyć szwabski finał.

Postprzez uve » 8 cze 2013, o 19:39

Nie chce mi się zakładać nowego, a z racji tego że temat jest zbliżony napiszę tutaj.
Przymierzam się do kupna słuchawek nausznych i co byście mi polecili żeby dobrze śmigało. Ewentualnie na co patrzeć przy wyborze takiego sprzętu. Oczywiście cena gra rolę ;)

Postprzez babeo » 8 cze 2013, o 19:39

A jaka ta cena? ;>

Postprzez uve » 8 cze 2013, o 20:00

Myślę że 300, max. 400zł

Postprzez fajfuzz » 8 cze 2013, o 20:19

Do domu czy na zewnątrz i z czego mają grać?

Jakieś szczególne preferencje brzmieniowe? :)

Postprzez uve » 8 cze 2013, o 20:42

fajfuzz napisał(a):Do domu czy na zewnątrz i z czego mają grać?

Jakieś szczególne preferencje brzmieniowe? :)

Do grania w domowym zaciszu, głównie z wieży, ew. okazjonalnie z amplitunera

Postprzez fajfuzz » 9 cze 2013, o 09:25

Dźwięk może uciekać na zewnątrz oraz konsstrukcja nie bardzo tlumić dźwięki otoczenia czy nie bardzo? :)

Postprzez fajfuzz » 9 cze 2013, o 09:26

No i czy muszą być nowe? :)

Postprzez uve » 9 cze 2013, o 13:21

Wolałbym nowe i żeby tłumiło, chociaż z drugiej strony w domu aż takie zakłócenia z zewnątrz nie występują.
Czyżbyś miał coś swojego do sprzedania? ;)

Postprzez fajfuzz » 9 cze 2013, o 14:06

Niestety rozczaruje Cię, po prostu przy używanych można celować w półkę wyżej ;)

Najlepiej odezwij się do mnie na PW albo przez takie staroświeckie medium jak gg: 1864662 to będzie nam wygodniej ;)

Postprzez Nikos » 9 cze 2013, o 16:41

Jak zamknięte i lubisz bas to ja bym zastanowił się nad Sennheiser hd 380 pro

Postprzez fajfuzz » 9 cze 2013, o 17:35

Bardzo specyficzne słuchawki, zdecydowanie nie kupowałbym ich bez wcześniejszego posłuchania :)

Postprzez ŁabęćDeZet » 9 cze 2013, o 20:29

Na pewno nie kupuj Koss PRO3 AAT. Tyle napisze.

Postprzez uve » 7 lut 2014, o 22:00

Kino domowe czy raczej amplituner/wzmacniacz, głośniki + jakiś odtwarzacz dvd/blu-ray?
Głównie miało by to służyć do odtwarzania muzyki, choć jakieś filmy też by się niekiedy obejrzało.

Postprzez radush » 7 lut 2014, o 22:07

Jeśli w co najmniej 70 procentach muzyka to wzmacniacz, tyle że wtedy masz tylko stereo, nie 5.1, zaś w innym przypadku jakiś ampli z przewagą "czystej" mocy, dobre fronty, reszta to już według uznania.

Postprzez uve » 22 mar 2014, o 21:42

To jest to. Zwykłe kino już kupi za bardzo małe pieniądze, a na taki zestaw amplituner plus głośniki to już trochę grubszy wydatek.
A co byś polecił takiego w rozsądnej cenie?

Postprzez radush » 23 mar 2014, o 00:15

Oj nie siedzę teraz w tym zbytnio, ale odradzam raczej łapanie się na popularne marki typu Sony, JVC itd., ponieważ aby to jakoś brzmiało musiałbyś kupić dość wysoki model. Lepiej kupić niższy model jakiejś marki która wie co robi i robi to dobrze.

Postprzez uve » 23 mar 2014, o 13:39

Marki powszechne zdecydowanie odpadają.
Biorę pod uwagę Pioneera, Yamahę, Denona i ew. Harman Kardon, ale tu ciężko znaleźć coś po pieniądzach ;)

Postprzez radush » 23 mar 2014, o 13:54

uve napisał(a):Marki powszechne zdecydowanie odpadają.
Biorę pod uwagę Pioneera, Yamahę

O ile Yamahy można wyrwać coś w sensownych pieniądzach i przy tym przyzwoitego, o tyle dobrego Pioneera w przystępnej cenie to szukaj starszych modeli. Ogólnie poleciłbym ci szukanie zadbanej używki nawet leciwego wieku. O ile nie kupisz takiej która mogła leżakować długo w złych, warunkach to nie powinieneś się zawieść.

Postprzez babeo » 26 mar 2014, o 08:33

uve napisał(a):Marki powszechne zdecydowanie odpadają.
Biorę pod uwagę Pioneera, Yamahę, Denona i ew. Harman Kardon, ale tu ciężko znaleźć coś po pieniądzach ;)

ja mam zestaw złożony na wzmacniaczu i cd Denon i podłogówkach Wharfedale. Ile chcesz wydać, wiem że jak najmniej, ale ile?

Postprzez fajfuzz » 26 mar 2014, o 15:01

Jak składasz od zera, to pomyśl nad wzmakiem tripatha w klasie T, małe tanie i nieźle brzmiące, jedyne wymaganie to dobranie wysokoskutecznych głośników. :)

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FORUM