nalewki

To forum służy wolnej wymianie poglądów i opinii. Ale nie będziemy tolerować szerzenia nienawiści, obrażania i obrzucania wyzwiskami innych dyskutantów oraz trollowania. Nie będzie także tolerancji dla reklamowania nielegalnych nagrań bądź innych nielegalnych produktów. Osoby nie stosujące się do tych zasad będą (bez uprzedzenia) banowane.

KLAUZULA INFORMACYJNA DOTYCZĄCA PRZETWARZANIA DANYCH OSOBOWYCH

Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informuję, iż:
1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Buldog - Piotr Wieteska , ul. Świętojerska 24 m 52, 00-202 Warszawa
2) kontakt z Inspektorem Ochrony Danych - wieteska@kult.art.pl
3) Odbiorcą Pani/Pana danych osobowych będą upoważnieni pracownicy administratora oraz zleceniobiorcy świadczący na rzecz administratora usługi zarządcze
4) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu umożliwienia Panu/Pani korzystania z tego forum internetowego na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.
5) Pani/Pana dane osobowe przechowywane do momentu żądania usunięcia z subskrypcji
6) przysługuje Pani/Pan prawo do: wglądu do treści swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania a także do cofnięcia zgody oraz prawo do przenoszenia danych
7) ma Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego
8) podanie danych osobowych jest dobrowolne. Brak ich podania uniemożliwia rejestrację oraz korzystanie serwisu forum

Proszę o zapoznanie się z polityką prywatności dostępną w stopce serwisu.

nalewki

Postprzez guma » 6 wrz 2012, o 18:53

Tak sobie pomyślałem że warto poczytać o Waszych doświadczeniach w tym temacie jako i miło było czytać na poprzednim forum. Nadchodzi jesień a więc czas na produkcję oraz degustację zeszłorocznych plonów. Shreku mówi że wiśnie w tym roku nie obrodziły więc pozostaje lubelska...

Re: nalewki

Postprzez Anielica » 6 wrz 2012, o 20:09

Babcia mnie zaopatrzyła 2 butelki aroniówki, tak apropo degustacji. mam nadzieję, że na pomarańczowej się spotkamy ;-)
- chujem Ci z oczu patrzy.
- to dlatego, że się w nich odbijasz.

Postprzez slaw » 6 wrz 2012, o 20:16

O! Mój ulubiony wątek :)

guma napisał(a): Shreku mówi że wiśnie w tym roku nie obrodziły więc pozostaje lubelska...

U mnie wiśnie nie strajkowały i obrodziły solidnie, tylko burze i wichury trochę drzewa połamały.
Ostatnimi laty nie produkuję nalewek, bo ceny spirytu załamują, ale winko wiśniowe też dobre, a cenowo za litr wychodzi kilkadziesiąt złotych taniej (no, może kilkanaście, w zależności od źródła) :P

Postprzez vonfloyd » 6 wrz 2012, o 20:23

Może nie dokońca o nalewkach - ale też o domowych wyrobach alkoholowych :P Obrodziło jabłkami w tym roku i pomyślałem, że możnaby popróbować zrobić cydr. Robił ktoś może kiedyś?

Postprzez artek » 6 wrz 2012, o 23:10

guma napisał(a): pozostaje lubelska...

która najlepiej smakuje w Lublinie, nawiązuję oczywiście do ostatniej rozmowy :)

Postprzez shreku » 7 wrz 2012, o 01:01

Chciałem wczoraj założyć ten wątek, ale pomyślałem, że niebawem i tak Guma go wskrzesi... Jak widać, nie pomyliłem się :)
Co do moich wiśni, to w tym roku już po zakwitnięciu drzewka nastały u nas mrozy, kilka dni pod rząd nocą temperatura spadała do -4stC, i tego niestety kwiatostan nie zniósł, w związku z czym ani jeden owoc się nie pojawił. A ponieważ zasadę mam taką, że wiśniówkę wyrabiam tylko z owoców własnych, w tym roku baniaczki stoją puste... :(
Szara rzeczywistość...

Postprzez Granik » 7 wrz 2012, o 08:59

Mój ulubiony wątek powrócił! :D

Niestety Shreku tak to już w tym roku jest...o pigwowca ciężko przez gradobicia, wiśnie zmarzły.
Dobrze, że chociaż wino z mniszka mi się udało nastawić i czarną porzeczkę :)
Teraz są maliny więc można nastawić malinówkę :D

W planach jeszcze w tym roku:
Wino gronowe
Wino winogronowe
Wino poziomkowe (5l test zobaczymy co wyjdzie :))

a potem już tylko piwo i piwo :P

Postprzez fakszirak » 7 wrz 2012, o 09:01

Zrobiłem czereśniówkę...

w ten sposób że najpierw ją zrobiłem, a dopiero po tym sprawdziłem jak to sie powinno robić. I tak: wypestkowałem czereśnie (na dwa duże słoiki), zasypałem cukrem, a po ok 24h wsypałem zawartość do słoików i zalałem po czub pół litrem spirytu... nie wiem co z tego wyjdzie. Leżakuje sobie tak od czerwca i powoli zbieram się do rozlania tego ustrojstwa. Po cenie spirytu, niezależnie od bukietu wypiję jak prawdziwy mężczyzna.
fanem muzyki jestem..

Postprzez guma » 8 wrz 2012, o 14:32

vonfloyd napisał(a):Może nie dokońca o nalewkach - ale też o domowych wyrobach alkoholowych :P Obrodziło jabłkami w tym roku i pomyślałem, że możnaby popróbować zrobić cydr. Robił ktoś może kiedyś?

słyszałem wiele dobrego o cydrze ale nie mam pojęcia jak się go robi, jak zrobisz podziel się wrażeniami:)

Postprzez wania » 8 wrz 2012, o 18:00

vonfloyd napisał(a):Może nie dokońca o nalewkach - ale też o domowych wyrobach alkoholowych :P Obrodziło jabłkami w tym roku i pomyślałem, że możnaby popróbować zrobić cydr. Robił ktoś może kiedyś?

Ja robiłem kilka razy według przepisu znalezionego w necie:

5 kg jabłek 10 l wody 1 kg cukru 5 cytryn 40 g imbiru

Dojrzałe dorodne winnokwaskowate jabłka wymyc, pokroic (wraz ze skórką i
gniazdem nasiennym lecz bez ogonków) na cwiartki i zmiksowac na miazgę, wlac
ją do dużego garnka kamiennego i dolac ok. 3 l zimnej wody, po czym odstawic
naczynie przykryte gazą na 7 dni. W czasie fermentacji mieszac miazgę rano i
wieczorem. Po tym czasie przecedzic płyn przez gazę, a resztę miazgi
odcisnąc, zmieszac z cukrem, otartą skórką z cytryn i sokiem wycisniętym z
tych cytryn oraz dodac mielony imbir. Całosc dopełnic wodą do 10 l i przelac
do butli lekko zakorkowanej na 24 godz. Po tym czasie cydr przesączyc,
rozlac do butelek zamykanych na zakrętkę metalową. Napój pic można już potygodniu,
ale lepszy będzie po kilku miesiącach.

Z moich uwag to uważać z imbirem bo nadaje bardzo intensywnego posmaku. Ja go używałem
tylko w pierwszym nastawie, a w kolejnych zrezygnowałem z dodawania i moim zdaniem jest lepiej.

Zdecydowanie najlepszy jest po dłuższym leżakowaniu, jakiś czas temu ojciec odnalazł w piwnicy trzy
letnią butelkę i rewelka smakowało :)

Postprzez vonfloyd » 8 wrz 2012, o 21:27

Dzięki za recepturę - spróbuję i ja :) To jest przepis na cydr gazowany czy nie?

Postprzez wania » 8 wrz 2012, o 22:05

Tak, gaz sie tworzy w butelkach. Dlatego jest tam mowa o tych metalowych zakretkach bo one nie trzymają tak dobrze. Kiedyś zakapslowałem kapslownica i kapslami od piwa i niestety po kilku dniach efektownie wybuchaly ;) Polecam do cydru butelki po soku Kubuś ;)

Postprzez slaw » 19 wrz 2012, o 15:18

wania napisał(a):

Ja robiłem kilka razy według przepisu znalezionego w necie:

5 kg jabłek 10 l wody 1 kg cukru 5 cytryn 40 g imbiru

Dojrzałe dorodne winnokwaskowate jabłka wymyc, pokroic (wraz ze skórką i
gniazdem nasiennym lecz bez ogonków) na cwiartki i zmiksowac na miazgę, wlac
ją do dużego garnka kamiennego i dolac ok. 3 l zimnej wody, po czym odstawic
naczynie przykryte gazą na 7 dni. W czasie fermentacji mieszac miazgę rano i
wieczorem. Po tym czasie przecedzic płyn przez gazę, a resztę miazgi
odcisnąc, zmieszac z cukrem, otartą skórką z cytryn i sokiem wycisniętym z
tych cytryn oraz dodac mielony imbir. Całosc dopełnic wodą do 10 l i przelac
do butli lekko zakorkowanej na 24 godz. Po tym czasie cydr przesączyc,
rozlac do butelek zamykanych na zakrętkę metalową. Napój pic można już potygodniu,
ale lepszy będzie po kilku miesiącach.

Z moich uwag to uważać z imbirem bo nadaje bardzo intensywnego posmaku. Ja go używałem
tylko w pierwszym nastawie, a w kolejnych zrezygnowałem z dodawania i moim zdaniem jest lepiej.

Zdecydowanie najlepszy jest po dłuższym leżakowaniu, jakiś czas temu ojciec odnalazł w piwnicy trzy
letnią butelkę i rewelka smakowało :)

Chyba mnie namówiłeś ;)

Pytanie 1 - Ile litrów płynu właściwego wychodzi?
Pytanie 2 - Cukier nie lepiej rozpuścić w wodzie (tych 7 litrach)? W gorącym lepiej się rozpuszcza.

Granik napisał(a):W planach jeszcze w tym roku:
Wino gronowe
Wino winogronowe

Czym się różni wino gronowe od winogronowego?

Postprzez Granik » 19 wrz 2012, o 15:31

slaw napisał(a):
Granik napisał(a):W planach jeszcze w tym roku:
Wino gronowe
Wino winogronowe

Czym się różni wino gronowe od winogronowego?

Wino gronowe powstaje z moszczu winogronowego natomiast wino winogronowe powstaje z moszczu winogronowego z dodatkiem wody i cukru z uwagi na małą zawartość cukru i dużej kwasowości - przynajmniej tak to rozumiem :P

BTW w tym roku jest wyjątkowy urodzaj na winogrona - mi udało się zebrać ponad 35kg :D

Postprzez Jedras » 19 wrz 2012, o 18:06

Ja w tym roku robię nalewkę z jeżyn - będzie miała przepiękny kolor denaturatu;)

Postprzez Krasz » 19 wrz 2012, o 18:47

tegoroczne nastawy:
- akacja na 3 różne sposoby
- czereśnia
- hibiskus
- kwiat czarnego bzu
- mniszek
- płatki dzikiej róży
- wiśnia
a w planach głóg i dzika róża... :roll:
Gdy swoją ręką ścisnąć rękę zakrwawioną musowo się zabrudzi tak już to jest zrobione.

Postprzez Granik » 19 wrz 2012, o 20:02

Krasz napisał(a):tegoroczne nastawy:

Kurde, a miałem w planach w tym roku zrobić lipę i właśnie akacje i nic z tego nie wyszło. Zawsze coś przeszkadzało w zbieraniu i tak chyba w zimie pójdzie na próbę suszona lipa bo akacji chyba suszonej nie da się kupić :D. Krasz może jakaś wymiana za tą akację jak będzie gotowa? :D bo ciekawy jestem smaku :). Jestem zaskoczony jakie ciekawe smaki można uzyskać z kwiatów-taki mniszek czy czarny bez to rewelacja :). Jakbyś mógł wstaw swój przepis/y na tą akacje i jakieś zdjęcie :)

Postprzez Buli » 20 wrz 2012, o 21:50

Moja nalewka wiśniowa wg. receptury Shreka,po 6-ciu tygodniach maceracji,osiągniętych w zeszłą niedzielę powinna była zostać poddana kolejnemu etapowi produkcji,ale z braku czasu tak się nie stało.W najbliższych dniach ta zaległość powinna zostać nadrobiona.Efekt finalny zapowiada się ciekawie.
ja naprawdę mam szacunek do siebie ...... Goomi _ Tomasz Gomółka, Kraków, Nowa Huta

Postprzez guma » 1 paź 2012, o 18:09

ma ktoś doświadczenie w robieniu wina z domowych winogron?

Postprzez Ziemo » 1 paź 2012, o 18:12

Robiłem kilka razy. W tym roku znów zrobiłem po wieloletniej przerwie. Już pyka :) W sumie żadna filozofia wielka..

Postprzez Krasz » 1 paź 2012, o 18:48

Granik napisał(a):
Krasz napisał(a):tegoroczne nastawy:

Kurde, a miałem w planach w tym roku zrobić lipę i właśnie akacje i nic z tego nie wyszło. Zawsze coś przeszkadzało w zbieraniu i tak chyba w zimie pójdzie na próbę suszona lipa bo akacji chyba suszonej nie da się kupić :D. Krasz może jakaś wymiana za tą akację jak będzie gotowa? :D bo ciekawy jestem smaku :). Jestem zaskoczony jakie ciekawe smaki można uzyskać z kwiatów-taki mniszek czy czarny bez to rewelacja :). Jakbyś mógł wstaw swój przepis/y na tą akacje i jakieś zdjęcie :)

Graniku, susz z akacji kupisz w BB na Cechowej, tam jest zielarski godny polecenia :) . Co do wymiany to bardzo chętnie, a fociwa i przepisy wrzucę, ale nie dziś.;)

A wracając do tematu to dziś narychtowałem naleweczkę pigwowo-gruszkową... :)
Kto ma pigwę/pigwowca niech nawet się nie zastawiania jeno pakuje wszystko do słoja i zalewa spirytusem, byle nie czeskim. ;) efekty smakowe nalewki z tego surowca są przezajebiste :)
Gdy swoją ręką ścisnąć rękę zakrwawioną musowo się zabrudzi tak już to jest zrobione.

Postprzez guma » 1 paź 2012, o 21:14

Ziemo napisał(a):Robiłem kilka razy. W tym roku znów zrobiłem po wieloletniej przerwie. Już pyka :) W sumie żadna filozofia wielka..

A jakie proporcje stosowałeś? Ile wody, cukru, winogron?

Postprzez slaw » 1 paź 2012, o 21:37

Granik napisał(a):
slaw napisał(a):Czym się różni wino gronowe od winogronowego?

Wino gronowe powstaje z moszczu winogronowego natomiast wino winogronowe powstaje z moszczu winogronowego z dodatkiem wody i cukru z uwagi na małą zawartość cukru i dużej kwasowości - przynajmniej tak to rozumiem :P

BTW w tym roku jest wyjątkowy urodzaj na winogrona - mi udało się zebrać ponad 35kg :D

Człowiek nie wie co latami pił :P

Guma - a chcesz z ciemnego czy z jasnego robić?
Jak z ciemnego to proponuje według sprawdzonego sposobu (nigdy nie zawiódł :P ) w stosunku 4 kg owocu, 4 l wody, 2 kg cukru na 10 litra wina gotowego (czyli tu należy przemnożyć według pojemności balona). Ja robię bez dodatku drożdży (winogrona zbieram w słoneczny dzień, wtedy są ponoć na nich naturalne drożdże), a cukier dodaję na trzy, w sensie najpierw połowę dawki, po tygodniu ćwiartkę dawki, tyleż po dwóch.

Postprzez Ziemo » 1 paź 2012, o 23:00

guma napisał(a):
Ziemo napisał(a):Robiłem kilka razy. W tym roku znów zrobiłem po wieloletniej przerwie. Już pyka :) W sumie żadna filozofia wielka..

A jakie proporcje stosowałeś? Ile wody, cukru, winogron?

Ja z kolei 10 litrowy balon wypełniam tylko rozmiażdżonymi winogronami i zalewam to rozpuszczonym w wodzie 1 kg cukru (wody jest około 1 litr). Drożdzy winnych dodaje dopiero jak "praca" wina wyraźnie osłabnie. Po dodaniu drożdży zazwyczaj dodaję kolejny kilogram cukru.

Postprzez guma » 2 paź 2012, o 08:47

[/quote]

Człowiek nie wie co latami pił :P

Guma - a chcesz z ciemnego czy z jasnego robić?
quote]
Z ciemnego bo mam go więcej, jasnego jest tylko trochę to sobie do pojedzenia zostawię. Mam jeszcze możliwość że znajomy mi zrobi to wino ale nie będzie wtedy satysfakcji i jeszcze trza sie będzie podziałkować... :)

Następna strona

Powrót do FORUM