wb83 napisał(a):Jeśli chodzi o okładkę płyty... tragedia, straszna kto to wymyślił Wy? Czy s.p.?
Okładka i wszelkie grafiki na płycie no w pełni nasza sprawka - S.P. wręcz za głowę się złapało jak to zobaczyli. Ale nie dlatego, że słabe, tylko "jak to, martwy Kazik na okładce, tak chyba nie może być..."
Tytuł płyty wymyśliłem ja, propozycja takiej okładki (i zdjęcia wewnątrz) wyszła od Mikołaja Świderskiego (twórcy teledysku ze Studia Absynt) i wszystko mi się złożyło w jeden spójny koncept - w końcu na tej płycie są w większości piosenki Kazika, które albo nie były nigdy grane na żywo, albo są jakoś przez nas "odświeżone", a więc jest to operacja na żywej tkance - dodatkowo słowo "Wiwisekcja" ma w sobie "wiwi" - a płyta jest live - i "sekcja", co ma pewne konotacje z muzyką rozrywkową, dodatkowo na "obrazie" zamiast instrumentów chirurgicznych trzymamy nuty, pałeczki i mikrofon. Lubię takie wielowarstwowe nawiązania i gry słów, a jeśli chodzi o "Lekcję anatomii doktora Tulpa" Rembrandta, to po pierwsze: przeróbek tego obrazu było mnóstwo, nawet zupełnie niedorzeczne:

także temat nie jest nowy. Koncepcja okładki powstała w wakacje, kalendarz Trójki zobaczyłem tydzień temu - to niefortunny przypadek po prostu, no ale trudno. Po drugie: uwielbiam przenoszenie dzieł malarskich w realia dzisiejszej popkultury i taką "postmodernistyczną" zabawę nimi - za absolutny majstersztyk uważam teledysk "Until It Sleeps", gdzie Metallica "ożywiła" obrazy Boscha - to już jest najwyższa półka w tym temacie i dzięki temu jeden z najlepszych teledysków ever.
Taka to ci historia. Przekonywać nie chcę, bo to kwestia gustu, ale chociaż uzasadniłem - tak myślę.
Jeszcze będzie takie zdjęcie w środku:
https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfp1/v/t1.0-9/10363353_10153151378610747_4494780397819069844_n.jpg?oh=9c780e7920d5572c4e43b8820f32d274&oe=55756EE6&__gda__=1433409155_798e1da7d10a8cdb0a71f3d266b3c238