guma napisał(a): Shreku mówi że wiśnie w tym roku nie obrodziły więc pozostaje lubelska...
guma napisał(a): pozostaje lubelska...
vonfloyd napisał(a):Może nie dokońca o nalewkach - ale też o domowych wyrobach alkoholowychObrodziło jabłkami w tym roku i pomyślałem, że możnaby popróbować zrobić cydr. Robił ktoś może kiedyś?
vonfloyd napisał(a):Może nie dokońca o nalewkach - ale też o domowych wyrobach alkoholowychObrodziło jabłkami w tym roku i pomyślałem, że możnaby popróbować zrobić cydr. Robił ktoś może kiedyś?
wania napisał(a):vonfloyd napisał(a):Może nie dokońca o nalewkach - ale też o domowych wyrobach alkoholowychObrodziło jabłkami w tym roku i pomyślałem, że możnaby popróbować zrobić cydr. Robił ktoś może kiedyś?
Ja robiłem kilka razy według przepisu znalezionego w necie:
5 kg jabłek 10 l wody 1 kg cukru 5 cytryn 40 g imbiru
Dojrzałe dorodne winnokwaskowate jabłka wymyc, pokroic (wraz ze skórką i
gniazdem nasiennym lecz bez ogonków) na cwiartki i zmiksowac na miazgę, wlac
ją do dużego garnka kamiennego i dolac ok. 3 l zimnej wody, po czym odstawic
naczynie przykryte gazą na 7 dni. W czasie fermentacji mieszac miazgę rano i
wieczorem. Po tym czasie przecedzic płyn przez gazę, a resztę miazgi
odcisnąc, zmieszac z cukrem, otartą skórką z cytryn i sokiem wycisniętym z
tych cytryn oraz dodac mielony imbir. Całosc dopełnic wodą do 10 l i przelac
do butli lekko zakorkowanej na 24 godz. Po tym czasie cydr przesączyc,
rozlac do butelek zamykanych na zakrętkę metalową. Napój pic można już potygodniu,
ale lepszy będzie po kilku miesiącach.
Z moich uwag to uważać z imbirem bo nadaje bardzo intensywnego posmaku. Ja go używałem
tylko w pierwszym nastawie, a w kolejnych zrezygnowałem z dodawania i moim zdaniem jest lepiej.
Zdecydowanie najlepszy jest po dłuższym leżakowaniu, jakiś czas temu ojciec odnalazł w piwnicy trzy
letnią butelkę i rewelka smakowało
Granik napisał(a):W planach jeszcze w tym roku:
Wino gronowe
Wino winogronowe
slaw napisał(a):Granik napisał(a):W planach jeszcze w tym roku:
Wino gronowe
Wino winogronowe
Czym się różni wino gronowe od winogronowego?
Krasz napisał(a):tegoroczne nastawy:
- akacja na 3 różne sposoby
Granik napisał(a):Krasz napisał(a):tegoroczne nastawy:
- akacja na 3 różne sposoby
Kurde, a miałem w planach w tym roku zrobić lipę i właśnie akacje i nic z tego nie wyszło. Zawsze coś przeszkadzało w zbieraniu i tak chyba w zimie pójdzie na próbę suszona lipa bo akacji chyba suszonej nie da się kupić. Krasz może jakaś wymiana za tą akację jak będzie gotowa?
bo ciekawy jestem smaku
. Jestem zaskoczony jakie ciekawe smaki można uzyskać z kwiatów-taki mniszek czy czarny bez to rewelacja
. Jakbyś mógł wstaw swój przepis/y na tą akacje i jakieś zdjęcie
Ziemo napisał(a):Robiłem kilka razy. W tym roku znów zrobiłem po wieloletniej przerwie. Już pykaW sumie żadna filozofia wielka..
Granik napisał(a):slaw napisał(a):Czym się różni wino gronowe od winogronowego?
Wino gronowe powstaje z moszczu winogronowego natomiast wino winogronowe powstaje z moszczu winogronowego z dodatkiem wody i cukru z uwagi na małą zawartość cukru i dużej kwasowości - przynajmniej tak to rozumiem![]()
BTW w tym roku jest wyjątkowy urodzaj na winogrona - mi udało się zebrać ponad 35kg
guma napisał(a):Ziemo napisał(a):Robiłem kilka razy. W tym roku znów zrobiłem po wieloletniej przerwie. Już pykaW sumie żadna filozofia wielka..
A jakie proporcje stosowałeś? Ile wody, cukru, winogron?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 99 gości