Nowy Kult

To forum służy wolnej wymianie poglądów i opinii. Ale nie będziemy tolerować szerzenia nienawiści, obrażania i obrzucania wyzwiskami innych dyskutantów oraz trollowania. Nie będzie także tolerancji dla reklamowania nielegalnych nagrań bądź innych nielegalnych produktów. Osoby nie stosujące się do tych zasad będą (bez uprzedzenia) banowane.

KLAUZULA INFORMACYJNA DOTYCZĄCA PRZETWARZANIA DANYCH OSOBOWYCH

Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informuję, iż:
1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Buldog - Piotr Wieteska , ul. Świętojerska 24 m 52, 00-202 Warszawa
2) kontakt z Inspektorem Ochrony Danych - wieteska@kult.art.pl
3) Odbiorcą Pani/Pana danych osobowych będą upoważnieni pracownicy administratora oraz zleceniobiorcy świadczący na rzecz administratora usługi zarządcze
4) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu umożliwienia Panu/Pani korzystania z tego forum internetowego na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.
5) Pani/Pana dane osobowe przechowywane do momentu żądania usunięcia z subskrypcji
6) przysługuje Pani/Pan prawo do: wglądu do treści swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania a także do cofnięcia zgody oraz prawo do przenoszenia danych
7) ma Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego
8) podanie danych osobowych jest dobrowolne. Brak ich podania uniemożliwia rejestrację oraz korzystanie serwisu forum

Proszę o zapoznanie się z polityką prywatności dostępną w stopce serwisu.

Re: Nowy Kult

Postprzez nazywoalenazywo » 15 paź 2016, o 11:38

Tak jest!

Postprzez Artek Miszcz » 15 paź 2016, o 12:55

Ron oczywistek – tak, masz rację, nie nazwałeś złodziejem, tylko kutasiną :P wybacz za to. Ale ogólnie nie nazwałbym go tak, bo na jego koncie jest wiele starych wykonań Kultowych koncertów z lat’80 i Polandowych nawet – dla mnie bomba, nigdy ich nie słyszałem, podobną robotę robi na YT użytkownik Wspaniała Nowina – za te archiwalne nagrania powinniśmy być wdzięczni :D
Ale macie racje, to nie jest dobre, że nielegalnie umieścił nowy album w sieci. Bije się w swój pusty łeb i w piersi, że napisałem, że dobrze zrobił. Głupi ja.
Reszty opinii nie prostuje, bo jak wspomniał przedmówca, każdy ma prawo do wyrażania swojego zdania i każdy ma prawo się nie zgadzać ze zdaniem i opiniami innych ;) Naprawdę kocham ten zespół, uwielbiam jeździć na koncerty – bilet do Spodka już jest zakupiony, ale album jest wg mnie po prostu słaby i tyle.

Postprzez Krasz » 15 paź 2016, o 15:38

Jestem po pierwszym odsłuchu, jest DOBRZE! jest zdecydowanie lepiej niż na Prosto, takie me pierwsze wrażenie. 2 najsłabsze utwory to według mnie odejdę oraz cisza nocna reszta jak najbardziej na +. zdecydowanie najlepsza płyta od czasów Poliono. :)
Gdy swoją ręką ścisnąć rękę zakrwawioną musowo się zabrudzi tak już to jest zrobione.

Postprzez SafeMan » 15 paź 2016, o 16:00

Płyta zyskuje z każdym odsłuchem. Na obecnym etapie jestem zdania, że nie ma żadnych złych kawałków, choć najsłabsze spośród tych co są to "To nie jest kraj..." i część pierwsza Pękniętego Domu. Zobaczymy jak moje zdanie będzie się jeszcze zmieniało :)

Zgodzę się, że to najlepsza płyta "nowego Kultu", czyli od Hurra wzwyż.

Postprzez nazywoalenazywo » 15 paź 2016, o 16:03

Najpierw byłem zaskoczony pozytywnie, choć i trochę zaskoczenia nieco tam i ów brakowało, potem obniżyła mi się nieco ocena, ale jak odtworzyłem poza PC na innym urządzeniu, to poczułem więcej melodyjności i wyraźny wokal (chyba że to efekt już pewnego osłuchania), płyta zyskuje przy każdym przesłuchaniu, nawet Dwururka zaczyna mi wpadać do ucha i miałem w głowie jej fragment jak wyrzucałem śmieci, a teraz to najbardziej po kilku godzinach na mieście mam w głowie pierwsza część z "Odejdę stąd" z trąbkami. Jestem zadowolony że Kult i Kazik wciąż tworzą, a nie tylko odcinają kupony i grają to znudzenia te same piosenki.

Co do porównań do dodam, że w kilku fragmentach jakbym słyszał coś z Buldoga z Kazikiem. Jak się zastanowić dłużej, to Buldog był jakby alternatywną wersją Kultu właśnie ze wspólnymi z Kultem muzykami sekcji dętej. Jakaś nuta mogła się komuś powtórzyć. W jednym kawałku słyszę jakby yryyyy albo mi się wydaje, zbadam tę sprawę (odgłos taki był w Południe - wersja dr.yry - na singlu Knż o tej nazwie). Mieszanka Kultu z OKSK, Hurra, Prosto, Buldoga, Kazika "41" i LSMO, Knż BLK/PlS... Kompozycje urozmaicone, ale i proste zarazem. Teksty podobnie. Wydawszy tyle płyt w różnych wcieleniach nieraz z tymi samymi ludźmi siłą rzeczy do jakiegoś podobnego gdzieś brzmienia może dojść. Podobnie tekstowo, choć tutaj akurat jest dużo aktualnego komentowania rzeczywistości, znacznie więcej niż w ostatnich kilku latach. Pewnie wiek też robi swoje, zresztą tak jest w wielu zawodach, lepiej nigdy już nie będzie. Nie oczekujmy niewiadomo czego, że Grudziński zacznie nagle grać na trąbce Mozarta, a Irek na pianinie, a Zdunek na gitarze. Cieszmy się tym, co jest. Zresztą płyty dawniejsze wydawały się lepsze, bo wiadomo będąc młodszym ma się więcej energii czy pomysłów, po drugie nie wypróbowało się różnych pomysłów muzycznych w swym warsztacie. Po iluś albumach ileś pomysłów zostało już wcześniej wypróbowanych, nie oczekujmy cudów, a płyta zła nie jest. Ktoś pisał że wokal np. w Wstyd za słaby, nie wiem jak dla mnie i tak utwór jest ostry jak papryczka chili, może w wersji koncertowej to brzmi jeszcze mocniej, ale to co jest na płycie jest jak najbardziej OK, podobnie z innymi kawałkami.

Postprzez nazywoalenazywo » 15 paź 2016, o 16:32

pogodna melodia z początku "Ciszy..." jakby niczym z Radia Maryja ;) Ktoś pisał, że smutno mu przy "Wesoły świat..." bo to zdaje się zamierzony tej piosenki, ma być tylko z pozoru łagodnie i wesoło, a wszyscy wiemy jak jest.
Proste refreny? Jakoś w tych melodiach co są te co są jakoś pasują...

Postprzez ron oczywistek » 15 paź 2016, o 17:41

Tak Artku może się trochę zagalopowałem że go tak czy inaczej nazwałem ale jakoś mnie ten fakt zdrażnił i w przypływie emocji tak się wyraziłem. Co do udostępniania starych i archiwalnych nagrań zarówno przez niego i przez Wspaniałą Nowinę to sto procent racji- fajne perełki powyszukiwali i miło jest to zobaczyć - szczególnie Wspaniała Nowina, który wrzucił teledysk do 'łysego" z Oddalenia a który był niedostępny nigdzie. Reasumując szacun za archiwalia no i "nieszacun" za umieszczenie tam nowej płyty

Postprzez Neghe » 15 paź 2016, o 18:35

PS. Jak coś to już to jest usunięte z yt. I dobrze. Zespół nie chciał materiału na yt, to go nie ma.

Postprzez donkey » 15 paź 2016, o 18:41

Krasz napisał(a):Jestem po pierwszym odsłuchu, jest DOBRZE! jest zdecydowanie lepiej niż na Prosto, takie me pierwsze wrażenie. 2 najsłabsze utwory to według mnie odejdę oraz cisza nocna reszta jak najbardziej na +. zdecydowanie najlepsza płyta od czasów Poliono. :)

Taki ten świat :). Dla mnie t(h)e :) dwa utwory bardzo ciekawe. Z każdym odsłuchem bardziej, a np. pierwszy numer na płycie szybko się nudzi. Rzeczywiście dobry na rozpoczęcie koncertów i dobry moim zdaniem po przebudzeniu -- raz na dzień.
Zmazując barwy lasom i polom, mknie balon nocy z knajpy gondolą

http://www.youtube.com/watch?v=raZ-ltWuS9I

Postprzez Barti » 16 paź 2016, o 01:23

To prawda, że z każdym odsłuchem jest coraz lepiej. Mam o płycie dużo lepsze zdanie niż 2 dni temu. Cisza nocna i Odejdę już nie wydają się nijakie, po prostu teksty musiały się przebić do świadomości wyraźniej. Nie mogę jednak przekonać się do Bezbronnych w furii i To nie jest zbrodnia, 2 najsłabsze utwory, pewnie na suplemencie znajdzie się coś lepszego. W To nie jest zbrodnia trąby w pewnym momencie brzmią jak w Buldogowej wersji Wioślarzy ;)

Pozdr.

Postprzez Barti » 16 paź 2016, o 01:31

Pomyłka oczywiście. Wioślarskie trąby są w Pękniętym domu 1.

Postprzez Granik » 16 paź 2016, o 02:16

Jest dobrze! Panie Wieteska miał Pan jakiś wpływ? bo słychać lekki powrót PSA :-)

Do zobaczenia na koncertach :-)

Postprzez arielg » 16 paź 2016, o 09:39

Czas premiery idealny bo akurat remont robiłem wiec moglem sluchac płty w spokoju:)

po pierwsztm odsluchu uznalem ze najgorsza plyta od lat. Nawet nie chciało mi sie drugi raz puszczać, ale sie przłemałem i dałem jej szanse. I z każdym kolejnym jest lepiej acz daleki jestem od zachwytu.

Najbardziej pobaja mi sie
jesli bedziesz tam-
wstyd- dobry tekst choc moglby byc troszke dluzszy brakuje jakiego powera
cisza nocna- jak dla mnie najlpeszy kawelk
dwururka- fajny refen
pekniety dom 2

reszta kawalkow kompletnie mi nie podeszla. W paru moentach wokal niewyraźny. Faktycznie niektóe numery jak z LSMO i troche powielone schematy z innych płyt. Aczkolwiek plus ze Kazik sie troche do tekstow przylozyl i brak jakies czestochowy czy wstawek typu "beret włóż"

Płyta zdecyowanie gorsza od Prosto jak i Hurra!!
Lepsza od Tan i 45/89

Postprzez taataah » 16 paź 2016, o 13:52

"Jeśli bedziesz tam" myslalem ze płyta popsuta bo jakis podkład w tle jest - przeszkadza mi to bardziej niz nie przeszkadza:P
teksty tez nie na Nobla ale jak sie Dylan zalapał to czemu Kazik za całokształt nie?:P
pawarotaradio.pl
"Co ten dziadek właściwie pierdoli? Czy kpi? Czy pyta? Czy dupa go boli?
Pięćdziesiąt już prawie ma lat,Co to, za jaki on widzi świat?"

Postprzez donkey » 16 paź 2016, o 14:27

Postprzez filip264 » 16 paź 2016, o 14:49

Teksty są niezłe, w porównaniu z 'Prosto' czy 'Bar la curva' to jest naprawdę dobrze. Szkoda tylko że w 'Jeśli będziesz tam' nie udało się Kazikowi czegoś lepszego napisać, bo muzycznie jeden z lepszych kawałków z płyty, jeżeli nie najlepszy, a tam ten tekst trochę na siłę.
Na czarnej szosie pereł moc, to deszcz w tunelu świateł lśni...

Postprzez Grzesiek » 16 paź 2016, o 18:54

Mnie na razie (po dwóch przesłuchaniach) trochę płyta męczy :| Trochę "przetrąbiona", no ale sekcja dęta to w końcu 33% Kultu :) No ale się nie poddaję.

Płytę Kupiłem na winylu i miło by było gdyby SP wpadło na takim sam pomysł jak Kayax - do ostatniego winyla Hey dorzucali link, z którego można pobrać płytę na komputer.

Postprzez Jedras » 17 paź 2016, o 08:31

Kupiłem, posłuchałem i jak dla mnie jest spoko;) Płyta bardziej mi podchodzi niż Hura i Prosto. Przede wszystkim teksty są w miarę dobre, muzyka też daje radę:) Zgadzam się ze stwierdzeniem, że większość melodii już była ale dla mnie to nie problem.
Cytując klasyka:
"Proszę pana, ja jestem umysł ścisły. Mnie się podobają melodie, które już raz słyszałem. Po prostu. No... To... Poprzez... No, reminiscencję. No jakże może podobać mi się piosenka, którą pierwszy raz słyszę.".
Podsumowując - na płytę w ogóle nie czekałem, kupiłem raczej z obowiązku i jestem pozytywnie zaskoczony.

Postprzez Neghe » 17 paź 2016, o 10:00

Niech jakiś kozak poda tekst drugiej zwrotki Apokalipsy. Nie ma takiego kozaka.

Postprzez donkey » 17 paź 2016, o 10:50

Neghe napisał(a):Niech jakiś kozak poda tekst drugiej zwrotki Apokalipsy. Nie ma takiego kozaka.

Wisząc, że krew na żerdzi
Czuła życie uchodzi
Wisząc sztywno wysoko
Ból czuła głęboko
Wisząc niczym manekin
Blisko tak przywiązana
Czekać długo musiała
Czekać miała do rana
Prawie
Wisząc
Płacząc i wisząc

Tutaj ciekawy artykuł o Wstydzie: http://www.rp.pl/Muzyka/310169953-Kazik ... .html#ap-1

Tylko Apokalipsa nie jest o żadnej zaginionej dziewczynie, tylko o apokalipsie. Cztery lata z kawałkiem w 2012 miała być ona właśnie. To ta Apokalipsa wisi na żerdzi, wisi długo (strefy czasowe) i w końcu umiera i nie ma końca świata na który wielu czekało.

Postprzez polake » 17 paź 2016, o 11:24

Obawiam się, że Kazimnierz zagląda czasem na forum, więc nie napiszę pełnej recenzji.

Powiem tylko, że żałuję, że Kult nie bierze przykładu z Luxtorpedy i nie daje drugiej płyty z samymi instrumentalami. I na tekst z okładki, że Kazik sam sobie układał wszystkie wokale powiem krótko: "no i szkoda...". W kilku miejscach widać pomysły, widać że jest tam coś do powiedzenia w Kaziku, ale wykonanie i częstochowskie rymy... No takie niedopowiedzenie.

p.s. aha, osobę odpowiedzialną za teksty na okładce należy wysłać na błyskawiczny kurs stawiania przecinków... Naprawdę przy tak poważnej produkcji, dobrym pomyśle i świetnym wykonaniu nie można zadbać o takie szczegóły?
polake.art.pl wywiady z Januszem Zdunkiem: nr1 nr2
Obrazek
Stoję goły pod prysznicem, wkoło wszędzie goło
pod prysznicem z kolegami i jest mi wesoło!

Postprzez artek » 17 paź 2016, o 12:57

a ja ciągle nie mam i znam tylko madryt, a i jeszcze o tych starszych ludziach ale to mi nie wchodziło na anplakcie

Postprzez Neghe » 17 paź 2016, o 15:39

Postprzez Neghe » 17 paź 2016, o 20:00

Postprzez donkey » 17 paź 2016, o 20:09

Neghe napisał(a):http://www.gloskultury.pl/to-nie-jest-kraj-dla-kogokolwiek-kult-wstyd-recenzja/

Któryś raz już to słyszę. Piosenka "Odejdę" nie jest o emigracji. Pierwsza zwrotka opisuje ucieczkę Tuska, druga - charakter Kaczyńskiego, a w trzeciej Kazik puentuje, że mimo iż zupełnie inni, to obaj bezwzględni.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FORUM