nalewki

To forum służy wolnej wymianie poglądów i opinii. Ale nie będziemy tolerować szerzenia nienawiści, obrażania i obrzucania wyzwiskami innych dyskutantów oraz trollowania. Nie będzie także tolerancji dla reklamowania nielegalnych nagrań bądź innych nielegalnych produktów. Osoby nie stosujące się do tych zasad będą (bez uprzedzenia) banowane.

KLAUZULA INFORMACYJNA DOTYCZĄCA PRZETWARZANIA DANYCH OSOBOWYCH

Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informuję, iż:
1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Buldog - Piotr Wieteska , ul. Świętojerska 24 m 52, 00-202 Warszawa
2) kontakt z Inspektorem Ochrony Danych - wieteska@kult.art.pl
3) Odbiorcą Pani/Pana danych osobowych będą upoważnieni pracownicy administratora oraz zleceniobiorcy świadczący na rzecz administratora usługi zarządcze
4) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu umożliwienia Panu/Pani korzystania z tego forum internetowego na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.
5) Pani/Pana dane osobowe przechowywane do momentu żądania usunięcia z subskrypcji
6) przysługuje Pani/Pan prawo do: wglądu do treści swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania a także do cofnięcia zgody oraz prawo do przenoszenia danych
7) ma Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego
8) podanie danych osobowych jest dobrowolne. Brak ich podania uniemożliwia rejestrację oraz korzystanie serwisu forum

Proszę o zapoznanie się z polityką prywatności dostępną w stopce serwisu.

Re: nalewki

Postprzez slaw » 9 paź 2012, o 21:38

guma napisał(a):

Człowiek nie wie co latami pił :P

Guma - a chcesz z ciemnego czy z jasnego robić?
quote]
Z ciemnego bo mam go więcej, jasnego jest tylko trochę to sobie do pojedzenia zostawię. Mam jeszcze możliwość że znajomy mi zrobi to wino ale nie będzie wtedy satysfakcji i jeszcze trza sie będzie podziałkować... :)[/quote]

Spoko, to polecam ww przepis :P

Z ważnych info jeszcze: ja nie wrzucam całych owoców od razu do balonu, tylko zgniatam w jakimś dużym pojemniku, zalewam zimną wodą i odstawiam na jakąś określoną liczbę dni (w przypadku winogron jest to 7 dzionków), mieszając zacier raz dziennie w tym czasie. Potem dopiero sam płyn połączony z cukrem wlewam do balonu (z podziałem na trzy dosłodzenia, jak pisałem wcześniej). To chyba tyle …

Postprzez guma » 10 paź 2012, o 17:04

jednak oddałem owoce w ręce fachowca ale w przyszłym roku na bank sam zrobię!

Postprzez ido » 11 paź 2012, o 11:44

Zebrałam Pigwę i zrobiłam nalewkę z pigwy - jeszcze nie próbowałam, ale na 11 listopada będzie już gotowa ;) Nalewka z pigwy robi się przy moim łóżku... :) trzeba sobie radzić ;)
I tylko chcę Ci powiedzieć
Ten pociąg nie pojedzie jeśli Ty w nim nie będziesz

Postprzez Jedras » 11 paź 2012, o 13:35

A ja w nalewki się nie bawię i dzisiaj nastawiam bimberek;) Śliweczki + trochę gruszek i powinien być piczka miodzik czyli taki jak w zeszłym roku:)

Postprzez oksymoron » 13 paź 2012, o 15:56

Macie jakieś doświadczenia z nalewką z granatów? Chciałbym spróbować zrobić coś innego niż cytrynówkę, granat wydaje mi się ciekawym pomysłem. Po pobieżnym przeszukaniu internetu nie znalazłem zbyt wielu przepisów, za to opinie wahają się od pozytywnych, do "strata czasu i alkoholu" ;-). Na 0,5l spirytusu myślę dać 2-3 owoce granatu, szklankę cukru, zastanawiam się też nad wanilią i cynamonem.
Nature has a way sometimes of reminding Man of just how small he is. She occasionally throws up terrible offspring of our pride and carelessness, to remind us of how puny we really are in the face of a tornado, an earthquake, or Godzilla.

Postprzez slaw » 14 paź 2012, o 12:20

wania napisał(a):
vonfloyd napisał(a):Może nie dokońca o nalewkach - ale też o domowych wyrobach alkoholowych :P Obrodziło jabłkami w tym roku i pomyślałem, że możnaby popróbować zrobić cydr. Robił ktoś może kiedyś?

Ja robiłem kilka razy według przepisu znalezionego w necie:

5 kg jabłek 10 l wody 1 kg cukru 5 cytryn 40 g imbiru

Dojrzałe dorodne winnokwaskowate jabłka wymyc, pokroic (wraz ze skórką i
gniazdem nasiennym lecz bez ogonków) na cwiartki i zmiksowac na miazgę, wlac
ją do dużego garnka kamiennego i dolac ok. 3 l zimnej wody, po czym odstawic
naczynie przykryte gazą na 7 dni. W czasie fermentacji mieszac miazgę rano i
wieczorem. Po tym czasie przecedzic płyn przez gazę, a resztę miazgi
odcisnąc, zmieszac z cukrem, otartą skórką z cytryn i sokiem wycisniętym z
tych cytryn oraz dodac mielony imbir. Całosc dopełnic wodą do 10 l i przelac
do butli lekko zakorkowanej na 24 godz. Po tym czasie cydr przesączyc,
rozlac do butelek zamykanych na zakrętkę metalową. Napój pic można już potygodniu,
ale lepszy będzie po kilku miesiącach.

Z moich uwag to uważać z imbirem bo nadaje bardzo intensywnego posmaku. Ja go używałem
tylko w pierwszym nastawie, a w kolejnych zrezygnowałem z dodawania i moim zdaniem jest lepiej.

Zdecydowanie najlepszy jest po dłuższym leżakowaniu, jakiś czas temu ojciec odnalazł w piwnicy trzy
letnią butelkę i rewelka smakowało :)

Ja pierniczę! Ten cydr wybucha!

oksymoron napisał(a):Macie jakieś doświadczenia z nalewką z granatów? Chciałbym spróbować zrobić coś innego niż cytrynówkę, granat wydaje mi się ciekawym pomysłem. Po pobieżnym przeszukaniu internetu nie znalazłem zbyt wielu przepisów, za to opinie wahają się od pozytywnych, do "strata czasu i alkoholu" ;-). Na 0,5l spirytusu myślę dać 2-3 owoce granatu, szklankę cukru, zastanawiam się też nad wanilią i cynamonem.

Doświadczenia z granatem nie mam (choć jak widać wyżej z eksplodującymi alkoholami domowej roboty od niedawna jak najbardziej), ale śmiało możesz robić, wóda i spiryt wszystko zeżre. :)

Postprzez vonfloyd » 14 paź 2012, o 17:13

slaw napisał(a):(...)
(...)

A kapslowałeś butelki od piwa? Bo ja też robiłem ten cydr właśnie i mam w zakręcanych - są powybrzuszane te nakrętki ale nic złego się nie dzieje. Jedną na próbę najmniejszą otworzyłem i myślę, że jest ok. Postoi i będzie jeszcze lepszy ;)

Postprzez slaw » 14 paź 2012, o 17:44

vonfloyd napisał(a):
(...)

A kapslowałeś butelki od piwa? Bo ja też robiłem ten cydr właśnie i mam w zakręcanych - są powybrzuszane te nakrętki ale nic złego się nie dzieje. Jedną na próbę najmniejszą otworzyłem i myślę, że jest ok. Postoi i będzie jeszcze lepszy ;)

Ja to rozlałem do butelek po wódce i po sokach marchwiowo-owocowych :) Widocznie niedokręcona zakrętka była.

Postprzez vonfloyd » 14 paź 2012, o 18:23

Ja to rozlałem do butelek po wódce i po sokach marchwiowo-owocowych :) Widocznie niedokręcona zakrętka była.

No najpewniej - bo ja tak samo i u mnie na razie jest ok ;)

Postprzez Buli » 11 lis 2012, o 18:32

Dzisiaj odbył się etap końcowy produkcji wiśniówki wedle przepisu Shreka.Efekt jest bardzo zadowalający.Dzięki Shreku !!!
ja naprawdę mam szacunek do siebie ...... Goomi _ Tomasz Gomółka, Kraków, Nowa Huta

Postprzez slaw » 16 sie 2014, o 15:07

Jakieś sprawdzone przepisy ktoś ma na nalewki z porzeczek lub aronii?

Swoją drogą żeby taki wątek był niemal dwa lata w uśpieniu? Skandal! :P

Postprzez kolodent » 19 sie 2014, o 08:56

Żadna nalewka nie może się równać z bimbrem, zwłaszcza z wyrobami mistrza wiejskiego bimbrownictwa, Jakuba Wędrowycza :P
im lepiej poznaję ludzi tym bardziej kocham zwierzęta

Postprzez taataah » 20 sie 2014, o 20:00

Dostałem w słoiku orzechy włoskie zielone w zalewie to zalałem to spirtem oraz mam własne maliny które ku zgrozie zony pakuje do słoja z cukrem i tu pytanie czy po przelaniu do butelki muszą być szczelne ? jezeli tak to jak uszczelnić zakrętkę ? pytanie banalne ale od czegoś trzeba zacząć:P
pawarotaradio.pl
"Co ten dziadek właściwie pierdoli? Czy kpi? Czy pyta? Czy dupa go boli?
Pięćdziesiąt już prawie ma lat,Co to, za jaki on widzi świat?"

Postprzez Bullet » 20 sie 2014, o 22:44

Mariusz, znalazłeś sobie nowe zajęcie? :P
2003-10-17/2004-05-02/2004|KULT:142|03/2018-11-04/2018-11-16
2004-01-15/2009-02-14/2009-| KNŻ:25 |15/2015-02-22/2015-02-26
2008-02-02/2008-04-19/2008|L DÓPA:11 |/2013-04-20/2014-05-11
2007-05-18/2007-|KAZIK & BULDOG/BULDOG:23 |-03/2014-03-30

Postprzez slaw » 22 sie 2014, o 13:48

taataah napisał(a):Dostałem w słoiku orzechy włoskie zielone w zalewie to zalałem to spirtem oraz mam własne maliny które ku zgrozie zony pakuje do słoja z cukrem i tu pytanie czy po przelaniu do butelki muszą być szczelne ? jezeli tak to jak uszczelnić zakrętkę ? pytanie banalne ale od czegoś trzeba zacząć:P

Szczelne? Wystarczy, że mocno zakręcisz i tyle, koniec końców i tak to spożyjesz, nie wywietrzeje :P

Poprzednia strona

Powrót do FORUM