Wpadki rządu PeŁowskiego

To forum służy wolnej wymianie poglądów i opinii. Ale nie będziemy tolerować szerzenia nienawiści, obrażania i obrzucania wyzwiskami innych dyskutantów oraz trollowania. Nie będzie także tolerancji dla reklamowania nielegalnych nagrań bądź innych nielegalnych produktów. Osoby nie stosujące się do tych zasad będą (bez uprzedzenia) banowane.

KLAUZULA INFORMACYJNA DOTYCZĄCA PRZETWARZANIA DANYCH OSOBOWYCH

Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informuję, iż:
1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Buldog - Piotr Wieteska , ul. Świętojerska 24 m 52, 00-202 Warszawa
2) kontakt z Inspektorem Ochrony Danych - wieteska@kult.art.pl
3) Odbiorcą Pani/Pana danych osobowych będą upoważnieni pracownicy administratora oraz zleceniobiorcy świadczący na rzecz administratora usługi zarządcze
4) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu umożliwienia Panu/Pani korzystania z tego forum internetowego na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.
5) Pani/Pana dane osobowe przechowywane do momentu żądania usunięcia z subskrypcji
6) przysługuje Pani/Pan prawo do: wglądu do treści swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania a także do cofnięcia zgody oraz prawo do przenoszenia danych
7) ma Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego
8) podanie danych osobowych jest dobrowolne. Brak ich podania uniemożliwia rejestrację oraz korzystanie serwisu forum

Proszę o zapoznanie się z polityką prywatności dostępną w stopce serwisu.

Re: Wpadki rządu PeŁowskiego

Postprzez Nikos » 3 lut 2013, o 19:59

somekind napisał(a):
Nikos napisał(a):Generalnie podzielam z Tobą wkurwienie na olewanie kolei.
Jednak jęczenie w temacie zmniejszenia zniżek na 1 klasę wkurwia mnie tak samo a może jeszcze mocniej.

A czyja to wina, że w PKP jeszcze ktoś ma czelność strajkować, jeśli nie kolejnego rządu, który nie przeprowadził reform i prywatyzacji?

No ze zdania które napisałeś wynika że wszystkich rządów, tylko nie biednych związkowców.
Bo najważniejsze dla nich widać w sytuacji na kolei jest że dupy mogą 1 klasą wozić.

Postprzez somekind » 3 lut 2013, o 21:03

Nikos napisał(a):No ze zdania które napisałeś wynika że wszystkich rządów, tylko nie biednych związkowców.
Bo najważniejsze dla nich widać w sytuacji na kolei jest że dupy mogą 1 klasą wozić.

A kto dopuszcza do utrzymywania takiej patologii jak związki zawodowe?
Lista sklepów wielkopowierzchniowych w Wałbrzychu:
Agata Meble
Galeria Handlowa „Victoria”
Galeria Handlowa „Auchan”
Centrum Handlowe „Centrum OK”
Centrum Handlowe „Real”
Centrum Handlowe „Kaufland”
„OBI”
„Castorama”
„Makro”
„Tesco”

Postprzez eww » 4 lut 2013, o 18:33

nie samymi związkami partnerskimi sejm żyje:

auswajs, sznela

Postprzez kroy » 4 lut 2013, o 23:26

cóż za mistrzowski strzał w stope PO żeby wysłać do programu Lisa dwie osoby które mają inne poglądy i ze sobą będą walczyć argumentami w stylu: czytałeś tą ustawę? :D
masakra.
A ja widzę, że świat już prawie runął...
i co? i mam, kurwa, dobry humor

Postprzez Holba » 15 lut 2013, o 16:07

http://niezalezna.pl/38458-zamykaja-stadion-narodowy

Stadion Narodowy nie spełnia standardów przeciwpożarowych – wynika z doniesienia złożonego do prokuratury przez międzynarodową kancelarię Cameron McKenna – ustaliła „Gazeta Polska Codziennie”. – Boję się zabrać rodzinę na jakąkolwiek imprezę na obiekcie – mówi nam osoba znająca kulisy sprawy.

Jak wynika z dokumentów, do których dotarła „Gazeta Polska Codziennie”, nadzorca Stadionu Narodowego – Narodowe Centrum Sportu – powinien jak najszybciej zamknąć obiekt.

„Unieruchomienie hydrantów na obiekcie, ich uszkodzenie, brak bram dymoszczelnych oraz kurtyn dymowych […]”. To tylko kilka uchybień na największym i najdroższym stadionie w Polsce, wymienionych w zawiadomieniu o „uzasadnionym podejrzeniu popełnienia przestępstwa”, które w czwartek wpłynęło do Prokuratury Okręgowej Warszawa Praga-Północ.

Pozew został skierowany przez międzynarodową kancelarię prawną Cameron McKenna w imieniu wykonawców Stadionu: firm Alpine Construction Polska oraz Hydrobudowa Polska, których podwykonawcami byli Solid-Bud i Małkowski.

Wykonawcy alarmują prokuraturę, że Stadion Narodowy „nie spełnia wielu wymagań bezpieczeństwa na skutek zaniedbań po stronie nadzorcy – NCS”.

„W ramach inwestycji Wykonawca zrealizował systemy przeciwpożarowe. […] W dniu przejęcia stadionu przez NCS instalacje te były sprawne, co potwierdziły zarówno NCS, jak i właściwe organy administracji publicznej” – czytamy w pozwie do prokuratury. Prawnicy kancelarii Cameron McKenna twierdzą, że ze względu na niewłaściwą eksploatację zabezpieczenia przeciwpożarowe przestały spełniać swoją funkcję.

Wiele urządzeń – jak tłumaczą – zostało uszkodzonych mechanicznie. „Pogięto prowadnice bram dymoszczelnych. Uszkodzenia stwierdzono w 30 urządzeniach”.

Do zamknięcia piątkowego wydania "Codziennej" nie udało nam się uzyskać stanowiska wobec pozwu i odpowiedzi na nasze pytania od Ministerstwa Sportu i Narodowego Centrum Sportu. Temat będzie kontynuowany.
Jeżdżę bo chcę
Jeżdżę bo życie jest złe
Czy są pieniądze czy nie
Jeżdżę bo bawić się chcę
Jeżdżę bo wciąż kocham cie
Widzewie

Postprzez Holba » 21 lut 2013, o 19:53

Z racji tego, ze main stream zapomnial albo nie chcial poinformowac o tym.... wklejam wszystkim co chca sie czuc bezpiecznie :lol: maja rozmach skurwysyny !

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... N0ymZXI_Qt
Jeżdżę bo chcę
Jeżdżę bo życie jest złe
Czy są pieniądze czy nie
Jeżdżę bo bawić się chcę
Widzewie

Postprzez Holba » 28 lut 2013, o 20:30

Wszyscy pracownicy mają zaległości podatkowe wobec fiskusa? - Tak, jeśliby się rygorystycznie trzymać niedawnego podatkowego wyroku Naczelnego Sądu Administracyjnego - przekonują doradcy podatkowi. Niektórzy z nas nie wypłaciliby się z tych zaległości do końca życia
Jeszcze niedawno podatnicy spierali się z fiskusem o to, czy używanie służbowych telefonów i aut do celów prywatnych jest przychodem podlegającym opodatkowaniu. - Dziś tych wątpliwości raczej nie ma, podatek trzeba płacić - mówił we wtorek dziennikarzom Jacek Bajson, doradca podatkowy, członek rady podatkowej Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych "Lewiatan". - Ale nikomu nie śniło się, że przychodem może być też używanie służbowych telefonów, komputerów czy aut w celach... służbowych.

Sprzęt firmy, podatek płać ty

A niedawno NSA uznał, że tak właśnie jest. Sąd badał sprawę osób zatrudnionych w jednej z firm na kontraktach menedżerskich. Pracę wykonywali, korzystając ze sprzętu firmy. W 2004 r. urząd skarbowy uznał, że menedżerowie mają z tego tytułu przychód. I że należy się podatek. Firma broniła się długo, sprawa oparła się o NSA. Ale ten uznał, że udostępnienie przez firmę składników majątkowych menedżerom w celu wykonania usługi na rzecz firmy prowadziło do wzbogacenia menedżerów, a więc stanowiło dla nich przychód.

- Logika sądu była taka: gdyby menedżer zdecydował, że w pracy będzie wykorzystywał prywatny samochód, telefon i komputer, to najpewniej wynegocjowałby wyższe wynagrodzenie i zapłaciłby od niego wyższy podatek. Z tego wysnuł wniosek, że używanie firmowego sprzętu ma swoją cenę. Skoro więc menedżer wykorzystuje w pracy samochód, telefon i komputer należące do firmy, to są one dla niego nieodpłatnym świadczeniem, czyli przychodem podlegającym opodatkowaniu - tłumaczył Bajson.

Umowy o dzieło i zlecenie też?

Wiele osób pomyśli: co mi tam jakiś menedżer, stać go, niech płaci. Ale zdaniem ekspertów podatkowych wyrok, choć zapadł w konkretnej sprawie, może zachęcić fiskusa do sięgnięcia po "zaległe" podatki w innych firmach. I nie tylko od menedżerów.

- Rozstrzygnięcie NSA może pośrednio odnosić się też do umów o dzieło i umów-zleceń, gdzie zleceniobiorca zobowiązuje się do wykonania dzieła lub czynności, często korzystając ze składników majątku zleceniodawcy, a nawet do pracowników. Definicja przychodów uzyskiwanych przez osoby wykonujące działalność osobiście, czyli m.in. menedżerów i pracowników, jest wspólna. Są to otrzymane lub postawione do dyspozycji środki pieniężne oraz wartość otrzymanych świadczeń - mówił Jacek Bajson. Jego zdaniem to by oznaczało, że praktycznie każdy ma jakąś zaległość podatkową wobec fiskusa.

- Zgodnie z interpretacją sądu, jeżeli osoba zatrudniona przez firmę na umowę-zlecenie do odśnieżania nie zapłaci zleceniodawcy za łopatę lub pług, za pomocą których będzie usuwać śnieg, to uzyska dodatkowy przychód w wysokości wartości rynkowej wynajmu takiego sprzętu. I od tego przychodu będzie musiała zapłacić podatek - mówił Andrzej Nikończyk, szef rady podatkowej Lewiatana.

Pilot zapłaci za używanie samolotu?

- Sprowadzając sprawę do absurdu, należałoby pilotowi samolotu pasażerskiego doliczać do dochodu możliwość użytkowania tego samolotu, bo przecież dzięki niemu zarabia pieniądze. Lekarz powinien płacić podatek od należącego do szpitala tomografu, którego używa do badań pacjentów i w ten sposób zarabia na swoją pensję - zżymali się doradcy podatkowi.

Doradcy podatkowi zwracają uwagę, że np. w przypadku sprzętu komputerowego firmy nie dają pracownikom wyboru. To dlatego, że firmy kupują licencjonowane oprogramowanie, którego nie mogą instalować na prywatnych komputerach. Tak samo jest z samolotami, tomografami...

Przepis ten sam, interpretacja inna

- To kuriozalna sytuacja. Wyrok [NSA] dotyczy przepisu, który funkcjonuje w ustawie o podatku od dochodów osobistych (PIT) od przeszło 20 lat. I choć ustawę nowelizowano bodajże 214 razy, nigdy nie został zmieniony. Czyli nie budził wątpliwości - rozkłada ręce Nikończyk.

Przepis się nie zmienił, zmieniła się jego interpretacja. Przez lata wiadomo było, że podatku nie trzeba płacić, teraz już tak. Przynajmniej tak uznał w tej konkretnej sprawie NSA. - Ten wyrok wypacza potoczne myślenie o tym, co powinno być opodatkowane - mówiła Anna Misiak, ekspertka podatkowa Lewiatana.

- Jeśli fiskus doszedł do wniosku, że podatek jednak się należy, powinien zmienić przepisy, tak żeby jasno wynikało z nich, od czego i ile trzeba zapłacić - przekonywał Nikończyk.

Eksperci podatkowi są zdania, że w podobnych sprawach mogą się pojawić wyroki innych składów sędziowskich idące w przeciwną stronę. Wtedy specjalną uchwałę rozstrzygającą ten spór będzie mógł podjąć NSA. Pytanie sądu w tej sprawie mógłby też rozstrzygnąć Trybunał Konstytucyjny. To może potrwać nawet kilka lat.

hahahah, macie kurwa swoja zielona wyspe :) plakac i tynk zrec :D
Jeżdżę bo chcę
Jeżdżę bo życie jest złe
Czy są pieniądze czy nie
Jeżdżę bo bawić się chcę
Widzewie

Postprzez Maro » 1 mar 2013, o 13:38

Holba napisał(a):hahahah, macie kurwa swoja zielona wyspe :) plakac i tynk zrec :D

Holba, a jak się ma wyrok NSA do rządu?
L: Tak samo źle byłoby mi w towarzystwie kogoś kto jest zoofilem, pedofilem, albo fetyszystą takim co lubi być poniżanym podczas hmm "seksu".
CZ-Ł: Zapomniałeś jeszcze wymienić morderców, gwałcicieli i Arabów, bo porwali Stasia i Nel.

Postprzez Holba » 1 mar 2013, o 19:33

Maro napisał(a):
Holba napisał(a):hahahah, macie kurwa swoja zielona wyspe :) plakac i tynk zrec :D

:lol: :lol:
Jeżdżę bo chcę
Jeżdżę bo życie jest złe
Czy są pieniądze czy nie
Jeżdżę bo bawić się chcę
Widzewie

Postprzez Maro » 2 mar 2013, o 23:34

Holba napisał(a):
Maro napisał(a):

:lol: :lol:

:?: :?:
L: Tak samo źle byłoby mi w towarzystwie kogoś kto jest zoofilem, pedofilem, albo fetyszystą takim co lubi być poniżanym podczas hmm "seksu".
CZ-Ł: Zapomniałeś jeszcze wymienić morderców, gwałcicieli i Arabów, bo porwali Stasia i Nel.

Postprzez Holba » 3 mar 2013, o 10:20

Sorry za smiech, ale odczytalem Twoje pytanie jakoby Urzad Skarbowy byl niezaleznym cialem :D Nie majacy z rzadem nic wspolnego.
Jeżdżę bo chcę
Jeżdżę bo życie jest złe
Czy są pieniądze czy nie
Jeżdżę bo bawić się chcę
Widzewie

Postprzez Maro » 3 mar 2013, o 17:14

Holba napisał(a):Sorry za smiech, ale odczytalem Twoje pytanie jakoby Urzad Skarbowy byl niezaleznym cialem :D Nie majacy z rzadem nic wspolnego.

No tak, tylko bzdurna z pozoru decyzja US znalazła potwierdzenie w wyroku niezawisłego sądu. I chyba trudno mieć o to pretensje do obecnego rządu, zwłaszcza że, jak napisano w artykule, wątpliwy przepis obowiązuje już od ponad 20 lat.
Jak dla mnie to jest wpadka nas wszystkich, bo na ustawodawców wybieramy sobie durniów, co to w większości z prawem nie mają nic wspólnego, chyba że z "drugiej" tego prawa strony.

Postprzez Holba » 3 mar 2013, o 20:05

To sa tylko moje przypuszczenia, ale to, ze po 20 latach (jaki piszesz) US postanowil egzekwowac przepisy tak a nie inaczej to wynik naciskow ministra z paszportem brytyjskim, zobacz, ze wpisuje sie to w trend lupienia obywateli gdzie sie da i jak sie da z kasy... radary, podatki, vaty itd itp...
Jeżdżę bo chcę
Jeżdżę bo życie jest złe
Czy są pieniądze czy nie
Jeżdżę bo bawić się chcę
Widzewie

Postprzez Holba » 3 mar 2013, o 20:59

.
Jeżdżę bo chcę
Jeżdżę bo życie jest złe
Czy są pieniądze czy nie
Jeżdżę bo bawić się chcę
Widzewie

Postprzez somekind » 3 mar 2013, o 22:27

Maro napisał(a):I chyba trudno mieć o to pretensje do obecnego rządu, zwłaszcza że, jak napisano w artykule, wątpliwy przepis obowiązuje już od ponad 20 lat.

Obecny rząd "rządzi" już ponad 5 lat, za mało czasu na poprawienie bubli prawnych poprzedników?
Lista sklepów wielkopowierzchniowych w Wałbrzychu:
Agata Meble
Galeria Handlowa „Victoria”
Galeria Handlowa „Auchan”
Centrum Handlowe „Centrum OK”
Centrum Handlowe „Real”
Centrum Handlowe „Kaufland”
„OBI”
„Castorama”
„Makro”
„Tesco”

Postprzez Maro » 3 mar 2013, o 23:57

somekind napisał(a):
Maro napisał(a):I chyba trudno mieć o to pretensje do obecnego rządu, zwłaszcza że, jak napisano w artykule, wątpliwy przepis obowiązuje już od ponad 20 lat.

Obecny rząd "rządzi" już ponad 5 lat, za mało czasu na poprawienie bubli prawnych poprzedników?

Mówiąc szczerze spodziewam się, że na poprawienie wszystkich za mało.
W żadnym wypadku nie chcę bronić tego rządu, ale oceniajmy go za to co zrobił lub zaniechał, a nie za wyrok NSA w sprawie decyzji US.

Postprzez Holba » 4 mar 2013, o 10:44

maro, czy Ty uwazasz, ze decyzja NSA nie ma nic wspolnego z dzialaniami rzadu? uwazasz ze to sad chce Cie wyruchac na kase a nie Vincent? Pracujesz czy uczysz sie >?
Jeżdżę bo chcę
Jeżdżę bo życie jest złe
Czy są pieniądze czy nie
Jeżdżę bo bawić się chcę
Widzewie

Postprzez Maro » 4 mar 2013, o 11:17

Holba napisał(a):maro, czy Ty uwazasz, ze decyzja NSA nie ma nic wspolnego z dzialaniami rzadu? uwazasz ze to sad chce Cie wyruchac na kase a nie Vincent? Pracujesz czy uczysz sie >?

Ostatnią rzeczą o jakiej bym pomyślał, to spisek Rostowskiego. Całość raczej wydaje mi się być ciągiem niezależnych od siebie zdarzeń, które doprowadziły do absurdalnej, acz jednostkowej sytuacji.
Spodziewam się, że decyzja US jest po prostu durną decyzją nadgorliwego urzędnika, zaś NSA stwierdził tylko jej zasadność w świetle obowiązującego prawa. Myślę wręcz, że sędziowie NSA mają głęboko w dupie, co na ten temat sądzi Rostowski. A na koniec jeszcze jakiś pismak (chyba - nie wiem, bo nawet nie podałeś źródła) rozdmuchał wszystko do nieprawdopodobnej skali.

Nie wiem, co ma do rzeczy, czy pracuję, czy się uczę, ale niech tam...
Pracuję i płacę tu podatki. Wkurwia mnie jak mnie dymają w wielu sytuacjach. A żyję tu na co dzień i spotykam/znam różnych ludzi, pracujących w różnych instytucjach, firmach, urzędach. Wierz mi, przeceniasz możliwości mikrooddziaływania rządu w sposób, który ociera się o paranoję.

Postprzez Jaaasiek » 4 mar 2013, o 14:25

Ja myślę, że Holba niczym Fox Mulder ma swoje "Archiwum PO X"
Obrazek

Postprzez CZŁOWIEK - ŁOŚ » 4 mar 2013, o 15:22

Ja myślę, że go przeceniasz. Umiejętność korzystania z archiwum wymaga umiejętności czytania.

Postprzez Holba » 4 mar 2013, o 15:36

odezwal sie tchorz i konfident.
Jeżdżę bo chcę
Jeżdżę bo życie jest złe
Czy są pieniądze czy nie
Jeżdżę bo bawić się chcę
Widzewie

Postprzez Jaaasiek » 4 mar 2013, o 17:30

Widzę Holba, że nie masz pojęcia co to znaczy konfident. Pewnie, podobnie jak koledzy od przebudowy dworca w Katowicach, uważasz za takiego każdego kto na policji zeznania składa, otóż jesteś w błędzie.
Obrazek

Postprzez Holba » 4 mar 2013, o 19:05

fajnie, ze sobie sam odpowiedziales :)
Jeżdżę bo chcę
Jeżdżę bo życie jest złe
Czy są pieniądze czy nie
Jeżdżę bo bawić się chcę
Widzewie

Postprzez Jaaasiek » 4 mar 2013, o 21:39

A jednak coś z j. polskim nie bardzo u Ciebie skoro nie odróżniasz przypuszczenia od stwierdzenia.
Obrazek

Postprzez CZŁOWIEK - ŁOŚ » 4 mar 2013, o 21:41

Jaaasiek, podziwiam Twoją chrześcijańską cierpliwość. Nadajesz się na przedszkolankę ds. trudnych :-)

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FORUM