Co do Torunia - kiedy planujesz przyjechać, na ile i w ile osób?
Na razie się wypowiem w kwestii nienoclegowej - z Dworca Głównego na starówkę są bezpośrednie autobusy, wystarczy przejechać przez most i jesteś na miejscu, także w zależności od stopnia zakorkowania zajmuje to jakieś 5-10min.

Z Dworca Wschodniego tramwajem góra 10min.
Jak się zapuścisz w starówkę toruńską, to będziesz miał co robić - polecam spacer Bulwarem Filadelfijskim nad Wisłą (na barce piwko 6zł):

Krzywa Wieża: (mogę opowiedzieć kilka legend:P)

Fontanna - atrakcja miejska z pokazami muzyczno-dźwiękowymi odbywającymi się wieczorami:

Jak będzie Ci się chciało, to polecam też Muzeum Piernika - interaktywne, wstęp kosztuje jakieś 5-6zł od osoby, ale pieczesz swoje pierniczki, można je potem ze sobą zabrać, ale nie nadają się do jedzenia (Krzysieq obalił tę tezę).
Mamy tu mnóstwo pięknych kamienic - Pod Białą Gwiazdą na przykład: (w środku jest muzeum sztuki dalekiego wschodu czy coś takiego, ale podobno warto wejść ze względu na zachowane barokowe wyposażenie wnętrza; zawsze mi tam nie po drodze;))

Za mostem, po stronie dworca głównego jest miejsce, gdzie można zobaczyć panoramę starówki, coś takiego (wybrałam najgorsze zdjęcie, a zobacz, jak pięknie

):

Jest też tam niedaleko Zamek Dybowski, a w sumie jego ruiny - fajne miejsce na spacer (statuty nieszawskie to tutaj wydano!):

Wracając do starówki, to można wejść na wieżę ratuszową - milion schodów i fajny widok na koniec. W ogóle, wszędzie są fajne widoki, spodoba Ci się.

I koniecznie idź na lody do LENKIEWICZA! Milion smaków do wyboru, gałka 3zł ale wielkości pięści.