Nowy Kult w Nowym 2013 roku

To forum służy wolnej wymianie poglądów i opinii. Ale nie będziemy tolerować szerzenia nienawiści, obrażania i obrzucania wyzwiskami innych dyskutantów oraz trollowania. Nie będzie także tolerancji dla reklamowania nielegalnych nagrań bądź innych nielegalnych produktów. Osoby nie stosujące się do tych zasad będą (bez uprzedzenia) banowane.

KLAUZULA INFORMACYJNA DOTYCZĄCA PRZETWARZANIA DANYCH OSOBOWYCH

Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informuję, iż:
1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Buldog - Piotr Wieteska , ul. Świętojerska 24 m 52, 00-202 Warszawa
2) kontakt z Inspektorem Ochrony Danych - wieteska@kult.art.pl
3) Odbiorcą Pani/Pana danych osobowych będą upoważnieni pracownicy administratora oraz zleceniobiorcy świadczący na rzecz administratora usługi zarządcze
4) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu umożliwienia Panu/Pani korzystania z tego forum internetowego na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.
5) Pani/Pana dane osobowe przechowywane do momentu żądania usunięcia z subskrypcji
6) przysługuje Pani/Pan prawo do: wglądu do treści swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania a także do cofnięcia zgody oraz prawo do przenoszenia danych
7) ma Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego
8) podanie danych osobowych jest dobrowolne. Brak ich podania uniemożliwia rejestrację oraz korzystanie serwisu forum

Proszę o zapoznanie się z polityką prywatności dostępną w stopce serwisu.

Re: Nowy Kult w Nowym 2013 roku

Postprzez artek » 14 maja 2013, o 12:45

tak sobie myślę, że z czasem wystarczy jak się zakupi kilka piosenek a nie całą płytę
trzeba będzie porzucić stare przyzwyczajenia, ale ze względów logistycznych oraz tych wynikajacych z "jakości" wydawnictwa bedzie to chyba optymalne wyjście
chmura i iTunes

Postprzez wilkmaciej » 14 maja 2013, o 12:50

CZŁOWIEK - ŁOŚ napisał(a):Raczej ad rem i dla informacji osób trzecich, bo z ordynarnym ślinotokiem donkeya konsekwentnie nie dyskutuję.

donkey napisał(a):W tym właśnie zdaniu absurdem jest, że np. dajesz po myślniku spójnik (zdaniotwórczy) "i".

Myślnik w wypowiedzi pisanej może mieć niejedną funkcję - jeśli się wie, jak go użyć. Pauza retoryczna z myślnikiem to nie błąd, co najwyżej nawyk językowy.

donkey napisał(a):nie zaczyna się zdań od "Bo". Wyraz "bo" jest zastępnikiem słowa "ponieważ"

Nieprawda. W języku polskim jest, wbrew dość pospolitemu niestety i zubażającemu ten język przekonaniu, bardzo niewiele słów, od których "zgodnie z przepisami" nie można zacząć zdania. Jeśli ktoś ma wątpliwości (co do tego, czy można zaczynać zdania od "bo" i dlaczego tacy donkeye sądzą, że nie można), to można napisać do profesora Mirosława Bańki, który nadal, jak mi się zdaje, prowadzi internetową poradnię językową.

Oczywiście ciągle będę nieustająco kibicować tym, którzy będą szukać w moich postach błędów gramatycznych, interpunkcyjnych, ortograficznych itd.
Nie wiem wprawdzie, co to ma wspólnego z rozmową o płytach Kultu i tekstach Kazika, ale może się komuś od tego poprawi samopoczucie albo choćby z chęci przyłapania mnie na błędzie sięgnie do jakiejś książki - a to zawsze jest korzyść :-)

Buziaczki!

Piszesz że rozmowa nie ma to nic wspólnego z płytą... Zdajesz się nie zauważać, że jedyne o czym piszesz to słowne przepychanki gramatyczne, oraz próba ukazania swej wspaniałości we władaniu językiem. To ukazuje Twoją wątpliwą inteligencję i niezwykle rozbudowany narcyzm. Właśnie o to się rozchodzi, że nie rozmawiasz o płycie tylko czepiasz się słówek hipokryto zaślepiony własnym ego. Używasz ślicznych słówek - słownika się widać na pamięć uczyłeś. Problem polega jednak na tym, że nie za bardzo masz co w te słowa ubrać, ponieważ nic do przekazania poza swoim bucowatym ignoranckim charakterem nie masz. Forma daleeeeeeece przewyższa treść w Twoim przypadku. Jesteś żałośnie tępy - pięknym językiem to opisujesz, nie mniej. Gratulacje.

Postprzez wilkmaciej » 14 maja 2013, o 12:58

artek napisał(a):tak sobie myślę, że z czasem wystarczy jak się zakupi kilka piosenek a nie całą płytę
trzeba będzie porzucić stare przyzwyczajenia, ale ze względów logistycznych oraz tych wynikajacych z "jakości" wydawnictwa bedzie to chyba optymalne wyjście
chmura i iTunes

Artek. Jakie utwory Ci się podobają a które byś odrzucił? Moim faworytem jest bezwzględnie "Twoje słowo jest prawdą".
Najmniej mi przypadła do gustu "Bomba na parlament"...Wg mnie jednak album trzyma poziom mimo wszystko.

Postprzez lemur » 14 maja 2013, o 12:59

podaj przykład owych, którzy wydali 16 płytę i mają zajebiste teksty?
sztuką nie jest wydać 1-2 płyty z tekstami "ożeszjakur%apier..e" - takie rzeczy się zdarzają

Z mojego punktu widzenia jest DOKŁADNIE odwrotnie :) Jeśli nie masz o czym pisać, albo jeśli Ci nie wychodzi, to lepiej nie pisz wcale. Z szacunku dla słuchacza. Wolę Łonę, który wypuszcza kilkanaście pięknie napisanych, dopracowanych liryków raz na 3-4 lata, niż Kazika, który płodzi kilkanaście tekstów rocznie, z których tylko kilka można określić co najwyżej mianem dobrych. A reszta to bylejakie zapychacze.

Anyway: chcesz przykładu płodnego, młodego artysty, który ze swoimi tekstami poniżej pewnego poziomu nie schodzi? OK. Niech będzie Piotr Schmidt aka Mes. Niezależnie od tego, czy trawi się rap jako gatunek, czy nie: to jest 30-letni facet, który wydał 7 płyt (zaraz wyda ósmą, nie licząc nielegali), ma na koncie ogromną ilość zwrotek gościnnych... i który ma morderczo zdyscyplinowane podejście do tekstów. Dopracowuje je w najmniejszych szczegółach, kapitalnie zarysowuje storytellingi, wypełnia piosenki po brzegi grami słownymi, potrafi bawić się w dwuznaczności i bezbłędne rymy wielokrotne.

Przykład pierwszy z brzegu: http://www.youtube.com/watch?v=2PxSHi9T8nQ. Jeśli ktoś nie zdzierży kwestii muzycznych, polecam poczytać sam tekst, jest w opisie filmu.

Innymi słowy: to zajebista poezja, która rozpieściła mnie na tyle, że teraz już nie jestem w stanie ocenić pozytywnie ostatnich poczwarek Staszewskiego.

Postprzez Bartos » 14 maja 2013, o 13:09

Nie mówiąc już o kawałku "zamknięcie" Mesa http://www.youtube.com/watch?v=jSEpu7K_isw . Nie będę się nad płytą Prosto pastwił bo po zajawkach od razu stwierdziłem, że z Kultu chyba wyrosłem. Zrobili dobry ruch bo najlepsze kawałki puścili przed premierą w Antyradiu - przyznać muszę, że nadzieja się pojawiła. Niestety ...

Jeszcze taka mała dygresja odnośnie jednego z wywiadów - Kazik powiedział, ze są w tej dobrej pozycji, że ktoś kto ma 15 płyt Kultu kupi i 16tą. Żeby się Pan nie zdziwił , Panie Kaziku. Potwierdza to tezę Cz-Ł , że słuchacze Kultu są nauczeni i biorą w ciemno.

Postprzez redhead » 14 maja 2013, o 13:09

mes? łona?
wtf? żeś pojechał z przykładami
co ty chopie porównujes? - jakiś "artystów" (w najlepszym razie podwórkowych)?
wiesz co to kaliber ten sam i miara podobna choć?

nie ma wogóle dyskusji bo i jednego i drugiego słabo kojarze a po wysłuchaniu (zmęczeniu kilku ich utworów na YT) mam zwyczajnie dość - oni maja wogóle pojęcie co to nuty?
panie z nich tacy artyści jak z koziej dupy trąba (podobnie zresztą z tzw. "artystów" hophipowych - wyj. Ostry ale to inny gatunek niemal)
nie ta bajka panie, nie mój cyrk
"Taka jest moja koncepcja, tak ja to widzę"

Postprzez Bartos » 14 maja 2013, o 13:11

redhead napisał(a):mes? łona?

Tym bardziej źle z Kazikiem skoro artyści podwórkowi tworzą teksty o kilka klas lepsze :)

Postprzez redhead » 14 maja 2013, o 13:12

Bartos napisał(a):

Tym bardziej źle z Kazikiem skoro artyści podwórkowi tworzą teksty o kilka klas lepsze :)

dla ciebie lepsze
dla mnie nie koniecznie a nawet na pewno

Postprzez Bartos » 14 maja 2013, o 13:17

redhead napisał(a):
Bartos napisał(a):

dla ciebie lepsze
dla mnie nie koniecznie a nawet na pewno

Próbowałeś przeczytać te teksty ? Czy odrzuca Cię to, że są rymowane a w tle leci hh beat ? Bo jeśli zadałeś sobie ten trud i poważnie uważasz, ze są gorsze to ok, Twoje prawo i kończymy dyskusje.

Postprzez lemur » 14 maja 2013, o 13:20

Jeśli Kazik jest w opozycji do artystów podwórkowych, to jest kim? Artystą salonów? Artystą nadwornym? :D

Postprzez wilkmaciej » 14 maja 2013, o 13:20

"Próbowałeś przeczytać te teksty ? Czy odrzuca Cię to, że są rymowane a w tle leci hh beat ? Bo jeśli zadałeś sobie ten trud i poważnie uważasz, ze są gorsze to ok, Twoje prawo i kończymy dyskusje.[/quote]"

?????????????

Wsiądę dziś w sto siedemdziesiąt dwa
doturlam się do Ciebie i powiem Ci w twarz
umarzam twoje długi i wracam spać
a ty zmień drugie imię z problem na zła.
Wejdę do sklepu na moim osiedlu
i powiem ekspedientce, że jest terapeutką (kim?)
Cały ten czas, choć nie wie jak mam na imię,
ma dla mnie uśmiech, ma prozak w płynie.
Pójdę tam, gdzie widziałem ostatnio
mojego kumpla, który w sobie się zamknął,
zapalę znicz i wyleje whisky
a chodnik zaiskrzy od mocy nieczystych.
I przejadę się do ciebie z kwiatkiem,
poleję różę smołą, choć nie wiem jak to załatwię.
Zamknę dziś wszystko, co jak dziura w zębie
zieje przeszłością i bólem tętni.

Stary czy my napewno mówimy o tym tekście?????????????? Uważasz że to jest lepsze niż teksty Kazika???? Jeśli tak to kończymy dyskusję:) Chyba że teksty pomyliłem.....

Postprzez madamimadamk » 14 maja 2013, o 13:23

pax chrześcijanie!
opowiadajmy się za miłością!

Postprzez lemur » 14 maja 2013, o 13:29

Uważasz że to jest lepsze niż teksty Kazika????

Tak.

Tymczasem na "Prosto":

Dobrze być dziadkiem, dobrze być dziadkiem, dobrze być dziadkiem / i nosić przy tym spodnie w kratkę.

Rankiem gdy wypadło mi oko z głowy, / a nie stać mnie na oko nowe.

Czy muzyka ma moc, tego nie wiem wcale / Spierdalać tępi mądrale.

Stary, chcesz się dalej licytować?

Powyższe przykłady to niewytłumaczalny bełkot, wstawki ziejące straszliwą pustką. Byleby zapełnić zwrotkę, byleby się zrymowało. Byle jak, byleby było.

To, co robisz Ty, to przekorne zacytowanie całego tekstu, do którego odniósł się Bartos, i skwitowanie go mianem: chujowe. Dlatego kończę dyskusję z Tobą.

Postprzez wr » 14 maja 2013, o 13:31

Tekstowo jest słabiej niż bywało, ale dramatyzujecie. Co właściwie miały w sobie te stare teksty, a czego te nie mają? Poczucia humoru? Oryginalności? Trafnego opisu rzeczywistości?
Echo wyje "łuuu" i straszy...
Wilkami, wojnami, kryzysami, kredytami, szaleńcami za sterami, ruskami, żydami, gejami, brudasami, rękawami z asami, forami ze specami, nocami z babami z wąsami

ratunku

Postprzez redhead » 14 maja 2013, o 13:31

lemur wiesz co tam robi cudzysłów i jaką role pełni
"artysta" to nie to samo co artysta - other words .....hophipowcy to żadni artyści (chyba że dla gimbazy), za 20-30 lat (ba nawet za 10) NIKT o tych pseudo"artystach" wymienionych nie będzie nawet pamiętał
więc jaka opozycja?

zatem kończymy dyskusje bo w istocie uważam że gorsze
Ostatnio edytowano 14 maja 2013, o 13:32 przez redhead, łącznie edytowano 1 raz

Postprzez Bartos » 14 maja 2013, o 13:32

wilkmaciej napisał(a):
Stary czy my napewno mówimy o tym tekście?????????????? Uważasz że to jest lepsze niż teksty Kazika???? Jeśli tak to kończymy dyskusję:) Chyba że teksty pomyliłem.....

Od ostatnich tekstów Kazika ? Tak, tak uważam :) Kończymy, więc.

Postprzez K. » 14 maja 2013, o 13:37

Postprzez CZŁOWIEK - ŁOŚ » 14 maja 2013, o 13:38

redhead napisał(a):hophipowcy to żadni artyści (chyba że dla gimbazy), za 20-30 lat (ba nawet za 10) NIKT o tych pseudo"artystach" wymienionych nie będzie nawet pamiętał

No, dla gimbazy.
Dobrze, że przynajmniej teksty Kazika nadal skupiają wokół siebie poszukiwaczy głębokich treści. Ten wątek jest najlepszym przykładem :lol:

Postprzez lemur » 14 maja 2013, o 13:39

lemur wiesz co tam robi cudzysłów i jaką role pełni

Obrazek

hophipowcy to żadni artyści (chyba że dla gimbazy), za 20-30 lat (ba nawet za 10) NIKT o tych pseudo"artystach" wymienionych nie będzie nawet pamiętał

To jest bardzo interesująca teza, wziąwszy pod uwagę, że Łona od 2000 roku ma pełne sale podczas koncertów. Czyli 13 lat. Nie mówiąc już o Peji czy Moleście - a to zawodnicy, którzy na scenie są już prawie dwie dekady.

Mam wspominać o wykonawcach zagranicznych, rapujących od lat 80.? Weźmy takie Beastie Boys - zupełnie zapomniany zespół, nie? Nikt też zapewne nie pamięta, czym jest Public Enemy czy Run–D.M.C.

Na jakiej podstawie twierdzisz, że za 20-30 lat nikt nie będzie pamiętał muzyków hip-hopowych? Konkret: co Cię skłoniło do postawienia takiej tezy? Jaka obserwacja?

Postprzez slay » 14 maja 2013, o 13:47

zieeeeeew...

póki co płyta przesłuchana kilka(naście?) razy, wygląda to tak, w kolejności od najlepszej:

Kult - [Prosto #05] Prosto
Kult - [Prosto #16] Życie jest Piękne
Kult - [Prosto #08] Bomba na Parlament
Kult - [Prosto #07] Dlaczego tak tu jest
Kult - [Prosto #02] Układ Zamknięty
Kult - [Prosto #09] Mój Mąż
Kult - [Prosto #13] Modlitwa Moja
Kult - [Prosto #01] Teide
Kult - [Prosto #14] Największa Armia Świata wzywa Cię
Kult - [Prosto #03] Twoje Słowo jest Prawdą
Kult - [Prosto #06] Dobrze być Dziadkiem
Kult - [Prosto #10] Moja Myszko
Kult - [Prosto #15] Opowiadam się za Miłością
Kult - [Prosto #12] Nie Chcę Grać w Reprezentacji
Kult - [Prosto #11] Zabiłem Ministra Finansów
Kult - [Prosto #04] Dzisiaj jest Mojej Córki Wesele

muzycznie - 8/10, tekstowo - 7/10
powyżej oczekiwań, dziękuję i lecę dalej się wsłuchiwać ;)

Postprzez wilkmaciej » 14 maja 2013, o 13:50

"Wsiądę dziś w sto siedemdziesiąt dwa
doturlam się do Ciebie i powiem Ci w twarz
umarzam twoje długi i wracam spać" - GENIALNE!!!! Przypomnij mi jeszcze raz nazwisko ARTYSTY?:)

hiphop w ogóle jest genialny....Chcesz posłuchać człowieka, który przynajmniej potrafi bawić się słowiem i ma prawdziwy talent to posłuchaj Eminema a nie tych pseudo głębokich przemyśleń, niczym kwieciste wypowiedzi Człowieka-łosia - imbecyla w rozbuchanym opakowaniu językowym.

Postprzez redhead » 14 maja 2013, o 13:50

lemur napisał(a):Jaka obserwacja?

czytać nie potrafisz czy masz problemy ze zrozumieniem tekstu przeczytanego :?:
wyraźnie wyżej napisałem
redhead napisał(a):zatem kończymy dyskusje bo w istocie uważam że gorsze

...i nie jesteś w stanie mnie przekonać do czegokolwiek :!:

Postprzez canalos » 14 maja 2013, o 13:52

Płyta zakupiona i przesłuchana 2 razy. No i cóż tu napisać? Gdyby patrzeć przez pryzmat całokształtu twórczości Kultu to płycie daję 3. Jeśli jednak odnośnikiem mają być ostatnie twory Kazika to dam jednak 4. Muzycznie jest dobrze jednak liryki mnie nie przekonują. Pomijam błędy językowe, jednak część utworów jest o dupie Maryni a część zaczyna się dobrze a potem autor traci wenę i rymuje dla rymowania. Kilka tekstów trzyma poziom ale to akurat te, które bardziej pasują do solowych płyt Kazika (np. Bomba..., Największa armia....) , na koncertach raczej ich nie widzę. Szkoda mi kawałka Prosto. Muzyka wyjebista, gdy pierwszy raz słuchałem na dużej głośności to autentycznie przeszły mnie ciary po plecach. Tekst dobry tylko w pierwszej zwrotce , dalej Kazik popełnia swój częsty grzech czyli traci pomysł i wrzuca wypełniacze typu "wypadło mi oko z głowy" byle tylko utwór miał 2 zwrotki. No i tego Zaciera też mógłby już odpuścić bo, w którymś utworze z kolei wzywa go na pomoc. Rozumiem, że to fajny kumpel ale nie wszyscy go znają i słuchają, poza tym ni chu chu nie pasuje do reszty tekstu w tej zwrotce. Naprawdę ten kawałek mógł być w czołówce utworów Kultu. Patrząc na całokształt, płyta da się słuchać na świeżości ale myślę, że za kilka tygodni powędruje na półkę i raczej zbyt często nie będzie odtwarzana. Kto wie czy płyta zgodnie z pomysłem Kazika na kultowe wersje utworów disco polo nie zrobiłaby na mnie większego wrażenia. Dla mnie na dziś Kult to super muzyka z moim ulubionym wykonawcą (piosenkarzem) ale niestety już nie ulubionym tekściarzem. Nie mówię że się skończył ale z pewnością mu się już zbytnio nie chce.
Mądry głupiemu ustępuje... i dlatego ten świat tak wygląda.

Postprzez wilkmaciej » 14 maja 2013, o 13:55

lemur napisał(a):
Uważasz że to jest lepsze niż teksty Kazika????

Tak.

Tymczasem na "Prosto":

Dobrze być dziadkiem, dobrze być dziadkiem, dobrze być dziadkiem / i nosić przy tym spodnie w kratkę.

Rankiem gdy wypadło mi oko z głowy, / a nie stać mnie na oko nowe.

Czy muzyka ma moc, tego nie wiem wcale / Spierdalać tępi mądrale.

Stary, chcesz się dalej licytować?

Powyższe przykłady to niewytłumaczalny bełkot, wstawki ziejące straszliwą pustką. Byleby zapełnić zwrotkę, byleby się zrymowało. Byle jak, byleby było.

To, co robisz Ty, to przekorne zacytowanie całego tekstu, do którego odniósł się Bartos, i skwitowanie go mianem: chujowe. Dlatego kończę dyskusję z Tobą.

Toś przykład dał....Ta akurat PIOSENKA jest czymś w rodzaju ballady - również posiada MUZYKĘ. Różnica polega na tym, że hip hop to tylko tekst...To jest muzyka rockowa gdzie tekst jest często dodatkiem. To jak głowienie się dlaczego dźwig jest droższy od mercedesa skoro merc szybciej jeździ??????

Postprzez Bartos » 14 maja 2013, o 13:58

wilkmaciej napisał(a):

Toś przykład dał....Ta akurat PIOSENKA jest czymś w rodzaju ballady - również posiada MUZYKĘ. Różnica polega na tym, że hip hop to tylko tekst...To jest muzyka rockowa gdzie tekst jest często dodatkiem. To jak głownie się dlaczego dźwig jest droższy od mercedesa skoro merc szybciej jeździ??????

Właśnie miałem Ci to cytować, dziękuję, ze mnie wyręczyłeś :) Co do Twojej wypowiedzi - zdaje się , że mniej więcej od dwóch stron o tekstach rozmawiamy ? Do muzyki wielkich zarzutów nie znalazłem, ale może wybiórczo czytam.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FORUM